Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'da yine idam kararı

Mısır’da Giza Ceza mahkemesi, Kahire’nin güneyindeki Kardase bölgesinde polis merkezine saldırarak bir polisi öldürdükleri suçlamasıyla yargılanan 22 darbe karşıtı hakkında idam kararı verdi.



Mahkeme heyeti, 14'ü tutuklu olarak yargılanan sanıkların dosyasını görüÅŸünü almak için Mısır Müftüsü’ne gönderdi. Müftünün görüÅŸleri baÄŸlayıcı deÄŸil. Ä°dam kararı konusunda nihai yetki mahkeme heyetinin.

Mahkeme, sanıklar hakkındaki karar duruÅŸmasının 20 Nisan’da yapılmasını kararlaÅŸtırdı.

Davada, sanıklara polis memuru öldürme yanında, ruhsatsız silah taşıma suçlaması da yöneltiliyor.

Ä°lk idam

Mısır'da 2013'teki darbe sonrası olaylarda gözaltına alınan bir Müslüman KardeÅŸler destekçisi 7 Mart’ta idam edilmiÅŸti. 

Resmi olarak darbe yönetimi tarafından 'terör örgütü' ilan edilen Müslüman KardeÅŸler'in bir üyesi olmayan Mahmud Hasan Ramazan'a verilen idam cezasının uygulanmasıyla ilk kez bir darbe karşıtı idam edilmiÅŸ oldu.

Binlerce Ä°hvan destekçisi hapiste

3 Temmuz 2013'te Abdulfettah Sisi’nin liderliÄŸinde yapılan darbeyle, ülkenin demokratik yollarla seçilmiÅŸ ilk cumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi tutuklandı ve hapse atıldı. Mursi hakkında açılan farklı davalarda yargılanıyor.

Darbe sonrasında sokaÄŸa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kiÅŸi hayatını kaybetti ve binlerce kiÅŸi gözaltına alındı.

Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı'nın yöneticileri darbenin ardından idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

Ülkede darbenin ardından baÅŸlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle maÄŸdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.

Haksız suçlamalarla ve hiçbir somut delil olmadan aylarca yargılanan Al Jazeera çalışanları Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed 7 ila 10 yıl hapis cezasına mahkûm edildiler.

Hakkında Mısır mahkemesi tarafından sınır dışı kararı verilen Greste serbest kaldı, diğer gazeteciler ise haklarında tutuksuz yargılama kararı verilerek serbest bırakıldı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.