Coğrafyamız
Tunus'ta müzeye saldıranlar öldürüldü
Tunus'ta Başbakan Habib Sid, başkentte müzeye düzenlenen silahlı baskında 17'si turist 19 kişinin öldüğünü açıkladı. Sid, iki saldırganın düzenlenen operasyonla öldürüldüğünü, operasyonda ayrıca bir polisin hayatını kaybettiğini belirtti.
BaÅŸbakan Habib Sid, rehine operasyonunun sona ermesinin ardından düzenlediÄŸi basın toplantısında saldırganların müzeye asker üniformasıyla girdiklerini ve kimliklerinin henüz belirlenemediÄŸini ifade etti.
Tunus BaÅŸbakanı, teröre karşı mücadelenin uzun soluklu bir mücadele olduÄŸunu vurgulayarak tüm parti ve sivil toplum kuruluÅŸlarına bu süreçte ülkedeki istikrarın korunması için hükümete destek olma çaÄŸrısı yaptı.
Sid, siyasi geçiÅŸ döneminde önemli ilerlemeler saÄŸladıklarını ve bir çok kiÅŸinin Tunus'u yolundan çevirmek için fırsat kolladığını belirterek halktan güvenlik güçlerinin yanında olmalarını istedi.
Habib Sid, ordu ve polis güçlerinin imkanlarının geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸini de söyledi.
Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Ali Aruni, daha önce yaptığı açıklamada meclis binası yakınındaki Bardo Milli Müzesi'ne saldırı düzenleyip biri Tunus vatandaşı, yedisi yabancı turist sekiz kiÅŸiyi öldüren iki saldırganın düzenlenen operasyonla öldürüldüÄŸünü açıklamıştı.
Aruni, operasyonda bir polisin hayatını kaybettiÄŸini, tüm rehinelerin ise kurtarıldığını duyurdu.
Meclis binasıyla aynı yerleşkede
Tunus devlet radyosunun haberine göre, kimliÄŸi henüz tespit edilemeyen silahlı üç kiÅŸi Tunus meclis binasının olduÄŸu yerleÅŸkeye silahlı baskın düzenlemiÅŸti. Meclis binası yanındaki Bardo Milli Müzesi'ne düzenlenen saldırıda çoÄŸu yabancı ülke vatandaşı olan sekiz kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti.
Saldırıyı düzenleyen kiÅŸiler müzenin içinde bazı sivilleri rehin almıştı, güvenlik güçleri saldırganların girdiÄŸi müzeyi kuÅŸatmıştı.
Henüz üstlenen yok
Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
Bölgede bulunan Al Jazeera muhabiri Hafız Mureybeh, silahlı kiÅŸilerin önce parlamento binasına girmeye çalıştığını, bunu baÅŸaramayınca parlamento ile aynı yerleÅŸke içerisinde bulunan müzeye saldırdığını söyledi.
Saldırganlar müze içerisinde çok sayıda turisti rehin tutuyor. Parlamento binası boÅŸaltıldı. 'Terörle mücadele' ekipleri müzenin etrafını sarmış durumda. Ä°lk saldırıda bazı askerlerin de yaralandığı ifade edildi. Bu arada müze içinden zaman zaman silah sesleri geliyor. Saldırganlar askeri elbise giyiyordu.
Arap Baharı’nın gözdesi Tunus
Tunus, 'Arap Baharı' olarak tanılan OrtadoÄŸu'nun çeÅŸitli ülkelerinde 2011 yılında baÅŸlayan ayaklanmalarının sırasında ÅŸimdiye kadar devrimi baÅŸarılı olan tek ülke olarak deÄŸerlendiriliyor.
Arap Baharı’nın fitilinin ilk ateÅŸlendiÄŸi ülke olan Tunus, diÄŸer Arap ülkelerinden farklı olarak uzlaÅŸmanın öne çıktığı bir yol izliyor. 2011’de Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinin ardından Tunus’taki siyasi ve ekonomik istikrarsızlığı sonlandırmak için arayış devam ediyor.
23 Ekim 2011’de yapılan seçimleri Müslüman KardeÅŸler çizgisine yakın Nahda Partisi kazandı. RaÅŸid GannuÅŸi liderliÄŸindeki parti, ülkedeki farklı siyasi grupları da kapsayan bir yönetim kurmaya çalıştı. 2013 yılına Muhammed Ä°brahimi, Åžükrü Belayd gibi öne çıkan siyasi liderlere düzenlenen suikastlar ve Nahda aleyhinde gerçekleÅŸen gösterilerle geçici hükümetin görevi bırakması damgasını vurdu. Aralık 2013’te ise Mehdi Cuma liderliÄŸinde bir teknokrat hükümet kurulmuÅŸtu.
2014’ün başından itibaren büyük bir hızla uzlaÅŸma sürecine girildi, yeni anayasa kabul edildi, olaÄŸanüstü hal kaldırıldı. 2014 Ekim’inde yapılan seçimi laik Nida Tunus Partisi kazandı. Aralık 2014’deki cumhurbaÅŸkanlığı seçimini de Nida Tunus adayı Beci Kaid Sibsi kazandı. Sibsi seçildikten sonra Habib Sid’i hükümet kurmakla görevlendirdi.
Uzun pazarlıklar sonunda yeni hükümet 5 Åžubat 2015’te kuruldu. 5 parti ve bağımsız teknokratlardan oluÅŸan hükümette bakanların çoÄŸunluÄŸu Nida Tunus Partisi’nin elinde.
Kaynak: Al Jazeera ve Reuters
Henüz yorum yapılmamış.