Coğrafyamız
Alimler BirliÄŸi'nden Hadi'ye destek
Dünya Müslüman Alimler Birliği, Yemenlileri Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin etrafında toplanmaya çağırdı.
Alimler BirliÄŸi, yayınladığı yazılı açıklamada, Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi'nin (KÄ°K) Yemen'deki siyasi krizi sona erdirmek için gösterdiÄŸi çabalara vurgu yaparak, ülkedeki tüm kesimlerin ‘CumhurbaÅŸkanı Hadi'nin temsil ettiÄŸi yönetimin meÅŸruiyeti etrafında toplanma’ çaÄŸrısı yaptı.
Uluslararası kamuoyuna Yemen'e maddi ve manevi destek çaÄŸrısı yapan birlik, KÄ°K ülkelerinin de bu noktada, Yemen'de güven ve istikrarın yeniden saÄŸlanması adına gerçek fedakarlıklar ve fiili adımlar içeren bir strateji izlemesi gerektiÄŸini belirtti.
Birlik açıklamasında, ‘Krizden çıkış için tek yolun, Kur'an ve Sünnet haricindeki tüm ÅŸiarları terk etmek olduÄŸunu’ ifade etti.
Müslümanların büyük tehlikelerle karşı karşıya olduÄŸunu dile getirilen açıklamada, Ä°slam ümmetinin birlik ve beraberliÄŸinin korunması tefrika ve bölücülükten uzak durulması için çaba göstermenin zorunlu olduÄŸuna vurgu yapıldı.
Yemen'deki krizin çözümü için tüm tarafların katılımıyla KÄ°K ülkelerinin öncülüÄŸünde, Suudi Arabistan'ın ev sahipliÄŸinde diyalog konferansı düzenleneceÄŸi açıklanmıştı.
Husiler 4 aydır başkentte
Yemen'de Ä°ran destekli Åžii Husiler, 4 aydan uzun bir süredir baÅŸkent Sana'yı elinde bulunduruyor. Hükümet ile baÅŸkente giren Husiler arasında 21 Eylül 2014'te "Barış ve Ulusal Ortaklık AnlaÅŸması" imzalanmıştı.
Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüÅŸmelerinin kilit ismi CumhurbaÅŸkanı Hadi'nin özel kalem müdürü Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.
Husiler bunun ardından CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırdı. Çatışmalarda 9 kiÅŸi öldü, 80 kiÅŸi yaralandı.
CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve BaÅŸbakan Halit Bahhah’ın hükümeti, Husilerin ülkeyi silah baskısıyla otorite altında tutmasını protesto ederek eÅŸ zamanlı istifa ettiÄŸini açıklamıştı. Ancak parlamento toplanamadığı için istifalar hiçbir zaman resmileÅŸmedi.
Parlamento feshedildi
Husiler, geçtiÄŸimiz ay parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluÅŸan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduÄŸunu ilan etmiÅŸti. Buna göre Konsey, 5 kiÅŸiden oluÅŸan BaÅŸkanlık Konseyi'ni seçecek. BaÅŸkanlık Konseyi ise yeni cumhurbaÅŸkanını belirleyecek.
Yemen’de eski devlet baÅŸkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor. Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Kuzeyde ise Ä°ran'ın desteÄŸini alan Åžii Husiler sık sık Sünni aÅŸiretler ve orduyla çatışıyor.
El Kaide ise güçlü olduÄŸu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doÄŸalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doÄŸalgaz ve petrol arzında sorunlar yaÅŸanıyor.
Yemen'de açlık sınırında yaÅŸayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaÅŸmış durumda.
Kaynak: Al Jazeera, AA
Henüz yorum yapılmamış.