Sosyal Medya

Güncel

Öcalan Nevruz'da silahsızlanma çağrısı yapmayacak

Nevruz kutlamalarında Öcalan’ın mesajının silahsızlanma çağrısı değil, genişletilmiş bir niyet beyanı olacağı belirtildi.



Çözüm süreci konusunda çarpıcı geliÅŸmeler yaÅŸanırken, Öcalan’ın 21 Mart’ta “silahsızlanma” çaÄŸrısı yapmayacağı, bu konuda “niyet beyanında” bulunacağı öÄŸrenildi.

DÄ°YARBAKIR'DA 1 HAFTA NEVRUZ KUTLAMASI

Kürt sorununun çözümünde tarihi bir gün olması beklenen 21 Mart 2015’e sayılı günler kaldı. Bugün Åžanlıurfa’nın Suruç ilçesinde Kobani sınırında startı verilecek olan Nevruz kutlamaları bir hafta sürecek. Kutlamalarda en kritik gün 21 Mart. 21 Mart’ta Diyarbakır dışında hiçbir ilde kutlama yapılmayacak. Tüm gözler Diyarbakır Nevruz kutlamalarına çevrildi.

SİLAH BIRAKMA DEĞİL, NİYET BEYANI

28 Åžubat’ta HDP heyetiyle hükümet arasında Dolmabahçe’de tarihi görüÅŸme gerçekleÅŸmiÅŸ ve bu görüÅŸmede HDP Ä°stanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan’ın tartışmaya açtığı 10 maddelik müzakere çerçevesini açıklamıştı. Açıklamada Öcalan’ın, silahsızlanma konusundaki niyet beyanı da yer almıştı. Öcalan, PKK’ya kongre toplama çaÄŸrısı yapmıştı. 21 Mart’ta Öcalan’ın bu çaÄŸrısını yineleyerek örgüte kesin eylemsizlik talimatını içeren mesaj vermesi bekleniyordu.

Milliyet’in edindiÄŸi bilgilere göre Öcalan Kandil’in de görüÅŸleri doÄŸrultusunda 21 Mart’ta “mutlak silahsızlanma” çaÄŸrısı yapmayacak. Bunun yerine 10 maddelik müzakere çerçevesini daha da geniÅŸleterek bir “niyet beyanında” bulunacak. Öcalan, kendisiyle son görüÅŸen HDP heyetine ,silahsızlanma için hükümetin bu 10 maddeye yaklaşımını bekleyeceÄŸini,söylediÄŸi öÄŸrenildi.

"SÄ°ZLAHSIZLANMA ÇAÄžRISI Ä°ÇÄ°N ÖN HAZIRLIK"

Öcalan’ın görüÅŸmede HDP heyetine “Yapacağım silahsızlanma çaÄŸrısı tarihi bir çaÄŸrı olacak. Bunun için önce bir hazırlık aÅŸaması gerekiyor” dediÄŸi belirtildi. Ayrıca müzakereler kapsamında Meclis bünyesinde oluÅŸturulacak bir heyet ile görüÅŸmek istediÄŸi öÄŸrenilen Öcalan’ın, gerektiÄŸinde devletin baÅŸka ilgili kurumlarının yöneticileriyle de Ä°mralı’da bir araya gelmek niyetinde olduÄŸu aktarıldı. Öcalan’ın, “Bu süreçlerin tamamlanmasından sonra ‘nihai silahsızlanma’ çaÄŸrısı yapabilirim” dediÄŸi kulislere yansıdı.

"DEMOKRATÄ°K BÄ°R CUMHURÄ°YET Ä°ÇÄ°N.."

Ä°mralı heyetinden Sırrı Süreyya Önder de önceki gün yaptığı açıklamada Öcalan’ın Nevruz için yazdığı mektubun önceki iki mektuptan farkı olduÄŸunu belirterek, “Bana ‘Daha öncekiler bir barış çaÄŸrısıydı, bu mektup demokratik bir cumhuriyet için ve bu cumhuriyetin inÅŸası için hepimize hayati önemde lazım olan ve evrensel olan bir perspektif verecektir’ dedi. Öcalan, tartışmalar ile süreci bu nitelikte ve bu derinlikte yürüteceklerini ifade etti” diye konuÅŸtu.

"GÖRÜNTÜM YA DA SESÄ°M ÖNEMLÄ° DEĞİL"

Öcalan’ın Nevruz’da görüntülü ve sesli mesaj vermesi bekleniyordu. Ancak HDP ve Kandil’in bu isteÄŸine hükümetin, “çözüm karşıtlarının eline malzeme vermemek için” olumlu yanıt vermediÄŸi, Öcalan’ın da “Bunlar önemli deÄŸil. Önemli olan bizim fikirlerimizdir, önerilerimizdir. Biz barışı kurmak istiyoruz. Bu soylu çabamızın spekülasyonlarla gölgelenmesine izin vermemeliyiz” dediÄŸi öÄŸrenildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.