Sosyal Medya

Dünya

'ABD Suriye'yi umursamıyor'

Suriye muhalefet lideri Halid Hoca, ABD'nin Suriye konusunda 'umursamaz' bir tavır sergilediğini, Rusya'nın ise Suriye'den yalnızca Batı ile Doğu arasında tarafsız kalmasını istediğini söyledi.



Sky News Arapça televizyonuna konuÅŸan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) BaÅŸkanı Halid Hoca, ABD yönetiminin Suriye politikasını eleÅŸtirdi.

Hoca, Ä°ran ile nükleer müzakereler yürütmeye devam eden ABD’nin, Tahran ile müzakere dosyasına Suriye'yi de kattığını ifade etti.

Hoca, ABD'nin Suriye konusundaki 'umursamaz' tavrını, Ä°ran ile vardığı bazı ön anlaÅŸmalara baÄŸladı.

SMDK BaÅŸkanı, Suriye'yi 'iÅŸgal eden' Ä°ran'ın ABD ile yürüttüÄŸü müzakerelerin nihai olarak biteceÄŸi Temmuz ayının bir dönüm noktası olacağı görüÅŸünde. Hoca'ya göre ABD, Ä°ran’dan istediÄŸini alıp almamasına baÄŸlı olarak Suriye stratejisini gözden geçirecek.

Hoca 3 yıl boyunca 15 bin Suriyeli askeri eÄŸitmeye yönelik eÄŸit-donat programınını da eleÅŸtirdi, ‘ABD’nin sunduÄŸu ÅŸartlar içinde hiç kimsenin bu projede olmak isteyebileceÄŸini düÅŸünmüyorum’ dedi.

'Rusya Esed’in deÄŸil rejimin kalmasında ısrarlı'

Hoca, muhalefetin en baÅŸtan bu yana Moskova ile iletiÅŸimini kesmediÄŸini belirtti ve Rusya'nın Suriye’de rejimin kalmasını istediÄŸini ancak Esed’in gitmesi konusunda uzlaÅŸmacı bir tavır izleyebileceÄŸini dile getirdi.

Hoca, ‘Rusya Suriye konusunda çok fazla ÅŸey istemiyor sadece Suriye’nin Batı ile DoÄŸu arasında tarafsız kalmasını garantilemek istiyor’ dedi.

Muhalefet lideri, istifa eden ABD'nin eski Åžam Büyükelçisi Robert Ford’un zamanında Suriye meselesine iliÅŸkin deÄŸiÅŸken tavır sergilediÄŸini ve ağız deÄŸiÅŸtirdiÄŸini ifade etti.

'İran Esed ailesine yatırım yapıyor'

Hoca, Ä°ran’ın Suriye meselesindeki tavrının da Rusya’dan farklı olduÄŸu kanaatinde.

Hoca’ya göre, Ä°ran, rejimin deÄŸil Esed ailesinin kalmasını istiyor ve 10 yıldan bu yana Esed'e yatırım yapıyor. 

Hoca, Ä°ranlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Suriye’ye bir ziyareti sırasında, Dera’da emirlerine itaat etmeyen rejimin önemli isimlerinin bazılarını tasfiye ettiÄŸini söyledi.  

Hoca, ‘Ä°ran Irak’ta Maliki’ye bir alternatif buldu Ancak Suriye’de Esed’in kalmasında ısrarlı’ dedi.

'Suriye ordusu kurumunu koruyacağız'

Hoca, Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) eli kana bulaÅŸmamış rejim komutanlarıyla diyalog içinde olduÄŸunu söyledi.

Hoca, Suriye muhalefetinin Irak’ta yapılan “hatayı” tekrarlama niyetinin olmadığını ve mevcut orduyu ortadan kaldırmayacağını belirtti.

Suriye ordusunun 2011’den önce 350 bin ÅŸimdi ise sadece 70 bin askerden oluÅŸtuÄŸunu söyleyen Hoca, bu sayının neredeyse ÖSO’yle eÅŸit olduÄŸunu vurguladı.

Kaynak: Sky News Arapça

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.