Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kürt yönetimi Şii milislerden rahatsız

Irak'taki Kürt Yönetimi'nin istihbarat şefi Masrur Barzani, 'Şii milislerin Tikrit operasyonunda yer alması, IŞİD'den daha büyük bir sorun oluşturacaktır" dedi.



Ä°ngiliz BBC Televizyonu'na konuÅŸan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Ä°stihbarat BaÅŸkanı Masrur Barzani, IŞİD'e karşı savaÅŸan Irak ordusuna destek veren Åžii gönüllü milislere yönelik endiÅŸeleri olduÄŸunu söyledi.

Masrur Barzani Tikrit'in IŞİD'den kurtarılması için baÅŸlatılan operasyonda, Åžii milislerin kullanılmasından dolayı BaÄŸdat hükümetini eleÅŸtirdi. Barzani'ye göre, operasyonda Åžii milislerin kullanılması Sünnilerle gerilimi arttırarak IŞİD'den daha büyük bir sorun yaratabilir. 

Barzani "Bu IŞİD'den daha büyük bir sorun yaratacak. IŞİD'le hepimiz savaÅŸmalıyız, ancak farklı mezhepler, dinler ya da etnik gruplar arasında intikam saldırıları baÅŸlarsa, bu çok daha zor bir sorun haline gelir" dedi.

Tikrit operasyonunda Irak ordusuna mensup veya Åžii milislerden oluÅŸan yaklaşık 20 bin kiÅŸi görev alıyor.

Kürt vekil de IŞİD'i suçlamıştı

10 Mart'ta Anadolu Ajansı'na konuÅŸan Kürdistan Ä°slami Birlik Partisi (Yekgirtu) Irak Parlamentosu Milletvekili Adil Nuri'nin de hedefinde Åžii milisler vardı. Nuri, Åžii milislerden oluÅŸan 'HeÅŸdi Åžabi' (Halk Toplulukları) gruplarının bazı eylemleriyle IŞİD'den farklı olmadığını savunmuÅŸtu.   

Åžii milislerin Iraklı Kürtler için de tehlike arz ettiÄŸini belirten Nuri ÅŸunları söylemiÅŸti:

"HeÅŸdi Åžabi'ye baÄŸlı militanlar, aÄŸzı kan dolu kurtlar gibiler. Bu militanlar, Arap olan Sünni kardeÅŸlerine bu ÅŸekilde saldırıp, cesetlerine iÅŸkence yapıyorsa, Kürtlerle karşı karşıya kaldıklarında ne yapacaklarını düÅŸünmek bile istemiyorum. Bu grupların Kerkük ve diÄŸer Kürt bölgelerine yaklaÅŸması bizi tedirgin ediyor. Çünkü bu grup ile bizim aramızda çok az ortak baÄŸ var. Kürtler hem Sünni hem de Arap olmadıklarından dolayı açık hedef olabilirler."

'Şii milisler Musul operasyonunda yer almamalı'

Daha önce Musul Valisi Esil Nuceyfi de Musul operasyonunda Irak ordusunun yanında Åžii milislerin yer almasından duyduÄŸu rahatsızlığı dile getirmiÅŸ, sadece Sünni güçlerin görev almasını istediklerini belirtmiÅŸti: 

"Musul ValiliÄŸi'ne baÄŸlı polis güçleri, HeÅŸdi Åžabi (Åžii gönüllü milisler) ve ülkenin çeÅŸitli bölgelerinde eÄŸitim alan Irak ordusuna baÄŸlı askerler operasyon için hazırlık yapıyor. Bu güçlerin toplam sayısı 20 bine yakın. Irak askerlerin elinde ağır silahlar var. Bu yüzden saldırıyı ilk onlar baÅŸlatacaktır. Daha sonra kurtarılan bölgelerin güvenliÄŸini Musul polisi saÄŸlayacak. Ancak Åžii milislerden oluÅŸan HeÅŸdi Åžabi'nin bu operasyonda yer almasını iyi görmüyoruz. Uzak bölgelerden gelen mezhepçi güçler, operasyon sırasında Musul halkının duygularını incitebilir. Bu yüzden en kısa sürede tüm güçlerimizi silah altına alıp, baÅŸka bir gücün bu operasyona katılmasını engellemeye çalışmalıyız."

ABD'den mezhepçilik uyarısı

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da 5 Mart'taki açıklamasında Tikrit operasyonunun mezhepçiliÄŸi beslememesinin çok önemli olduÄŸunu söyleyerek ÅŸunları kaydetmiÅŸti:

"Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi’nin de söylediÄŸi gibi, bu operasyonun münferit mezhepçilik intikam vakalarına bir bahane ya da bir örtü olarak kullanılmaması gerekli. Bu ülkenin toplumsal dokusunu zedeler ve Iraklıların karşısındaki tehditle yüzleÅŸmesine engel olur."

Earnest, Irak ordusu ve Åžii milislerin yer aldığı Tikrit operasyonuna Ä°ranlı güçlerin de katıldığını söylemiÅŸ ve "Ä°ran askerlerinin operasyonda yer alıyor olması önceliÄŸi deÄŸiÅŸtirmez. Öncelikli olan ÅŸey, Iraklıların bu operasyonu gerçekleÅŸtirerek çok mezhepli ve kapsayıcı bir toplum olduÄŸunu kanıtlamasıdır" demiÅŸti.

Tikrit'teki ilerleyiÅŸ durdu

Tikrit'te yaklaşık iki haftadır ilerleyiÅŸini sürdüren Irak ordusu bölgedeki keskin niÅŸancıların ateÅŸinden dolayı ilerleyiÅŸini durdurmuÅŸtu.

IŞİD bölgede keskin niÅŸancı ve bombalı saldırılar konusunda deneyimli ve teknik beceriye sahip.

GeçtiÄŸimiz hafta yaÅŸanan ÅŸiddetli çatışmalar, Irak ordusunun Tikrit’i geri almakta geciktiÄŸini gösteriyor.

Askerler, bölgeyi IŞİD’in keskin niÅŸancılarından temizlemek amacıyla arazide yangın çıkarmaya baÅŸladı.

Özel birimler, IŞİD’in bir diÄŸer taktiÄŸi olan bombalı araç saldırılarını da engellemek için yoÄŸun çaba sarfediyor. 

Musul operasyonuna hazırlık

Tikrit'in alınması Musul'u kurtarmak için operasyona hazırlanan Irak ordusu için de hayati öneme sahip.

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul, 10 Haziran 2014'ten beri IŞİD'ın kontrolünde. 

Irak ordusu ve peÅŸmerge birlikleri, Sünni Arap nüfusun çoÄŸunlukta olduÄŸu Musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteÄŸinde hazırlıklarını sürdürüyor.

Musul çevresinde yeri gizli tutulan karargâhlarda, kurtarma operasyonunda görevlendirilecek asker ve polisler eÄŸitiliyor.

Bunlar arasında daha önce Musul düÅŸerken Irak ordusundan kaçan askerler de bulunuyor.

Yabancı askeri danışmanların da katıldığı eÄŸitimlerde silah kullanımı, muharebe teknikleri, yakın dövüÅŸ, her türlü arazi ÅŸartlarında ilerleme ve sokak çatışmaları alanında eÄŸitim veriliyor.

Kaynak: Al Jazeera, BBC ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.