Sosyal Medya

Dünya

İngiltere İhvan raporunun açıklamasını erteledi

İngiliz hükümeti, Müslüman Kardeşler ile ilgili hazırlanan raporun açıklanmasını erteledi. Raporun, üzerinde çalışılan aşırılıkla mücadele stratejisiyle birlikte açıklanacağı duyuruldu.



BaÅŸbakanı David Cameron, Pazartesi günü Ä°ngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasına yazılı bir açıklama yaparak, ‘Müslüman KardeÅŸler'in ülkedeki faaliyetlerinin gözden geçirildiÄŸi raporun temel bulgularının, hükümetin yeni aşırılıkla mücadele stratejisiyle birlikte yayınlanacağı konusunda parlamentoyu bilgilendirmek isterim’ dedi.

Uzmanlar, Müslüman KardeÅŸler teÅŸkilatının Ä°ngiltere'deki etkinliklerinin incelendiÄŸi ve geçen yıl yaz aylarından bu yana açıklanması beklenen raporun tamamının deÄŸil, bazı temel bulgularının kamuoyu ile paylaşılmasının beklendiÄŸini söylüyor.

Ä°ngiliz basınında yer alan haberlerde, Ä°ngiltere'nin, ‘Müslüman KardeÅŸler'in terör örgütü olmadığı ve yasaklanması gerekmediÄŸi’ sonucuna ulaÅŸtığını ama raporu açıklamayı Suudi Arabistan, Mısır ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri gibi ülkeler ile iliÅŸkileri ve dengeleri bozmamak için birkaç kez ertelediÄŸi iddia edilmiÅŸti.

Ancak Ä°ngiltere BaÅŸbakanlığı, ‘bazı ülkelerle iliÅŸkileri ve dengeleri bozmamak için raporun ertelendiÄŸi’ iddiasının doÄŸru olmadığını, rapordaki bilgilerin toplanmasının ve soruÅŸturmanın zaman aldığını bildirmiÅŸti.

Raporda, Müslüman KardeÅŸler'in ‘terör örgütü’ ilan edilmesi ve yasaklanması gerektiÄŸinin belirtilmesi beklenmiyor. Ancak Müslüman KardeÅŸler ile baÄŸlantılı bazı kiÅŸi ve kuruluÅŸların Ä°ngiltere'deki mal varlıklarına el konulabileceÄŸi, bu kuruluÅŸlarla ilgili soruÅŸturmalar açılabileceÄŸi ve özellikle finansal faaliyetlerinin yasaklanabileceÄŸi belirtiliyor.

Soruşturma talimatını Cameron vermişti

Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron'ın talimatıyla geçen yıl Nisan ayında Müslüman KardeÅŸler'in ülkedeki faaliyetlerini incelemek için kurulan komisyonun baÅŸkanlığını Ä°ngiltere'nin Riyad Büyükelçisi Sir John Jenkins yapıyor.

Müslüman KardeÅŸler'e verdiÄŸi destekle bilinen ‘Britanya Müslüman BirliÄŸi’ de rapor kapsamında soruÅŸturuldu. Ömer Hamdun'un baÅŸkanlık ettiÄŸi ve Irak'ın 2003'teki iÅŸgaline karşı yaptığı protestolarla tanınan kuruluÅŸ, raporun Müslüman KardeÅŸler'in Ä°ngiltere'de yasaklanması gerektiÄŸini önermeyeceÄŸi tahmininde bulunmuÅŸtu.

Ä°ngiltere BaÅŸbakanlığı, soruÅŸturmaya iliÅŸkin geçen yıl Nisan ayında yaptığı açıklamada, ‘EndiÅŸeler ve ÅŸiddet içerikli aşırıcılıkla baÄŸlantısı olduÄŸu iddiaları dikkate alındığında, Müslüman KardeÅŸler'in neyi savunduÄŸunu, amaçlarına nasıl ulaÅŸmak istediÄŸini ve bunun Ä°ngiltere için ne anlama geldiÄŸini daha iyi anlamak, kesinlikle doÄŸru ve tedbir amaçlı olacaktır’ demiÅŸti.

Ä°ngiliz Financial Times gazetesi, Aralık ayının sonunda  ülkede uzun süredir tartışmalara neden olan Ä°hvan’ın faaliyetlerine iliÅŸkin raporun tamamının yayınlanmayacağını öne sürmüÅŸtü.

Darbe rejiminden destek

Cameron’un soruÅŸturma talimatına Mısır’daki darbe rejimi tam destek verirken, Ä°hvan tepki göstermiÅŸti.

Müslüman KardeÅŸler teÅŸkilatı, 3 Temmuz darbesinin ardından Mısır’da yasaklandı ve ‘terör örgütü’ ilan edildi.

TeÅŸkilat kadrosunun büyük kısmı hapse atıldı, müebbet hapis cezası ve idama mahkûm edildi.

Mısır’daki darbe rejiminin en büyük destekçileri olan Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri de bu yıl içerisinde Ä°hvan’a yönelik aynı kararları aldı.

Batı ülkeleri ise Mısır’daki darbe sürecine karşı tepkisiz kaldı.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.