Sosyal Medya

Coğrafyamız

Peşmergeden IŞİD'e darbe

IŞİD ile savaşan Irak ordusunun Tikrit'e ilerleyişi yavaşlarken, peşmerge güçleri uluslararası koalisyonun hava desteğiyle Kerkük yakınlarındaki 3 köyü IŞİD'den geri aldı.



Kuzey Irak'ta Kerkük kırsalında IŞİD ile savaÅŸan peÅŸmerge güçleri bölgedeki Vahda, Saad ve Halid köylerini örgütün elinden kurtardı. Yakınlardaki Åžames ve Cedid köylerinde ise çatışmalar devam ediyor. PeÅŸmergeye IŞİD'e karşı saldırılarında uluslararası koalisyon güçleri de hava desteÄŸi saÄŸlıyor. 

Kürt kaynaklarından alınan bilgiye göre çatışmalarda IŞİD ağır kayıp verdi. PerÅŸembe gününden bu yana saldırılarını sıklaÅŸtıran peÅŸmerge dört günde 19 köyü IŞİD'den geri aldı. Havice köyü ve Türkmen yerleÅŸimi olan BeÅŸir köyü de kuÅŸatma altında. BeÅŸir köyündeki kuÅŸatmada peÅŸmergeye Türkmen milisler de destek veriyor. 

Irak'ta dikkatlerin asıl yoğunlaştığı iki haftadır devam eden Tikrit operasyonu ise yavaşlamış durumda. Tikrit'e yaklaşan Irak ordusunun hızı keskin nişancı ateşi nedeniyle kesildi. Operasyona 20 bin civarında Irak askeri ve İran destekli Şii milisler katılıyor.

BaÅŸkent BaÄŸdat'ın 140 kilometre kuzeyinde bulunan Tikrit, Selahaddin eyaletinin idari baÅŸkenti. Dicle Nehri'nin üzerindeki kent Irak'ın devrik devlet baÅŸkanı Saddam Hüseyin'in doÄŸduÄŸu ÅŸehir olarak biliniyor.

Uzun süredir IŞİD kontrolünde bulunan Tikrit'in kurtarılması amacıyla Irak ordusu Mart başında geniÅŸ çaplı operasyon baÅŸlatmıştı. Ordu birliklerinin ağır silahlarla gerçekleÅŸtirdiÄŸi saldırılara ABD liderliÄŸinde koalisyonun uçakları da havadan destek veriyor.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.