Sosyal Medya

Coğrafyamız

Malezya'da muhalefet liderinin kızına gözaltı

Malezya'da muhalefet lideri Enver İbrahim'in kızı Nurul İzzah Enver, parlamentoda babasının hapisten yazdığı açıklamayı okuduğu için isyana teşvikle suçlanıyor.



Malezya'da muhalefet lideri Enver Ä°brahim'in kızı Nurul Ä°zzah Enver, geçen hafta parlamentoda babasının hapishaneden yazdığı açıklamasını okumasının ardından isyana teÅŸvik suçlamasıyla gözaltına alındı.

Halkın Ä°ttifakı Partisi'nden Fehmi Fadzil, partinin BaÅŸkan Yardımcısı Ä°zzah'ın, Enver'e verilen beÅŸ yıl hapis cezasını protesto etmek için 7 Mart'ta düzenlenen gösteriyle ilgili ifade vermek için gittiÄŸi Emniyet MüdürlüÄŸü'nde gözaltına alındığını açıkladı.

Fehmi Fadzil, yetkililerin, Ä°zzah'ın geçen hafta parlamentoda babasının açıklamasını okumasını gerekçe gösterdiklerini belirtti. Ä°zzah'ın gözaltına alınmasını 'saçma ve çirkin' olarak niteleyen Fehmi, kararın Enver'in mahkumiyetine karşı çıkanları susturmak için alındığını savundu.

'Anayasaya aykırı'

Avukat R. Sivarasa, Ä°zzah'ın gece gözaltında tutulduktan sonra kefaletle bırakılabileceÄŸini söyledi. Enver'in ailesi de yaptığı açıklamada, gözaltının muhalefeti tehditten baÅŸka bir ÅŸey olmadığını söyleyerek kararı kınadı ve Ä°zzah'ın serbest bırakılmasını talep etti. 

Ä°zzah'ın kardeÅŸi Nurul Nuha Enver, "KardeÅŸimizin gözaltına alınması yasa dışı ve anayasaya aykırıdır" dedi.

Suçlamalar 17 yıldır sürüyor

Enver Ä°brahim, 1993'de Malezya BaÅŸbakan Yardımcısı olmuÅŸtu. Ancak yaÅŸanan ekonomik krizin ardından Malezya BaÅŸbakanı Mahathir Muhammed ile görüÅŸ ayrılığına düÅŸtü. Eylül 1998’de görevden alındı.

Hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları asılsız çıktı ancak 1998'in Kasım ayına gelindiÄŸinde suçlamalar cinsel içerik kazandı. 1989 - 1992 yılları arasında ÅŸoförlüÄŸünü yapan Azizan Ebubekir, Enver ile iliÅŸkiye girdiklerini ve Enver’in kendisini seks kölesi olarak kullandığını iddia etti.

Ä°ddialar üzerine tutuklanan ve altı yıl hapis yatan Enver, Azizan Ebubekir'in ifadelerinin çeliÅŸkili ve yanlış olduÄŸu gerekçesiyle Eylül 2004’te serbest kaldı.

Beş yıl hapis kararı

Siyasete devam eden Enver’in liderlik ettiÄŸi muhalif hareket, Mart 2008'de yapılan seçimlerde büyük baÅŸarı kazanmasına raÄŸmen seçim sistemi nedeniyle parlamentoda çoÄŸunluÄŸu elde edemedi.

Seçim baÅŸarısının ardından yeniden "eÅŸcinsel eylemde bulunmak" suçlamasıyla karşı karşıya kalan Enver, 2012'de Yüksek Mahkeme tarafından aklandıı. Hükümet mahkeme kararını temyize götürdü. Temyiz mahkemesi 7 Mart 2014’te Enver'i suçlu buldu ve beÅŸ yıl hapse mahkûm etmiÅŸti.

EÅŸcinsellik suç

Ülkenin en zengin eyaleti Selangor'da yapılacak ara seçimden iki hafta önce alınan Temyiz Mahkemesi kararı nedeniyle Enver, 23 Mart 2014’teki seçime katılamadı.

Müslümanların çoÄŸunlukta olduÄŸu Malezya'da eÅŸcinsellik suç kabul ediliyor. 

Kaynak: Anadolu Ajansı ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.