Sosyal Medya

Güncel

'Hakkım değil' diyerek yaşlılık maaşını reddetti

Rize'nin Güneysu ilçesinde yaşayan 106 yaşındaki Meryem Baltacı Nine, yetkililer tarafından kendisine teklif edilen yaşlılık maaşını "hakkım değil" diyerek reddetti.



Güneysu ilçesinde 78 yaşındaki kızı ve torunlarıyla yaÅŸayan 106 yaşındaki Meryem Baltacı, yetkililer tarafından kendisine teklif edilen yaÅŸlılık maaşını"hakkım deÄŸil" diyerek reddetti.

Ä°lçeye baÄŸlı BaÅŸköy köyünde yaÅŸayan ve eÅŸini 73 yıl önce kaybeden Meryem Baltacı, 3 çocuÄŸuyla zor ÅŸartlar altında hayata tutundu. Çocuklarını evlendiren ve kızı Havva Baltacı, torunu Mustafa (55) ve torununun torunu Ä°kbal Baltacı (6) ile yaÅŸayan Meryem Baltacı'yı, Sosyal YardımlaÅŸma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri evinde ziyaret etti.

Yetkililerin, bakım ücreti ve yaÅŸlılık maaşı vermeyi teklif etmeleri üzerine Meryem Baltacı, devlete yük olmamak için "hakkım deÄŸil" diyerek bu teklifi kabul etmedi.

Baltacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eÅŸinin ölümünün ardından uzun yıllar hayvancılık yaparak çocuklarını yetiÅŸtirdiÄŸini söyledi.

YaÅŸlılık nedeniyle ufak tefek aÄŸrı çektiÄŸini belirten Baltacı, onun dışında bir hastalığının bulunmadığını, tek sıkıntısının çok fazla yürüyememek olduÄŸunu dile getirdi.

Ä°htiyaçlarını kızının ve gelininin karşıladığını anlatan Meryem Baltacı,"Bakımımla ilgili hiçbir sıkıntı yaÅŸamıyorum. Kızım, gelinim, torunum bakımımla ilgileniyor. Hiçbir ÅŸeye ihtiyacım yok. Evde hizmetimi kızım, torunlarım, herkes yapıyor. Ben dilencilik edebilir miyim" dedi.

Baltacı'nın 78 yaşındaki kızı Havva Baltacı ise babası ve amcasının 73 yıl önce verem nedeniyle vefat ettiÄŸini, annesinin iki kardeÅŸiyle kendisini zor ÅŸartlarda büyüttüÄŸünü söyledi.

Babasının ölümünün ardından annesinin, kendilerine sahip çıkarak büyüttüÄŸünü ifade eden Havva Baltacı, "Bizi yetim büyüttü, uÄŸraÅŸtı çabaladı, ÅŸimdi yaÅŸlandı. Anneme bakamayacak mıyız? Bu, çok ayıp, bize yakışmayacak bir ÅŸey. Böyle bir ÅŸeyi yapamayız. OÄŸlum, torunları, hiçkimse buna müsaade etmez" diye konuÅŸtu.

Annesinin saÄŸlığının çok iyi olduÄŸunu dile getiren Havva Baltacı, "Annem gençliÄŸinde bal, yaÄŸ, hayvansal ürünler yiyerek büyüdü. Dizleri, başı aÄŸrımaz, soÄŸuk havada çok fazla zorlanmaz. Benim aÄŸrılarım anneminkilerden fazla. Ben de artık bakmakta zorlandığım için gelinim bakıyor" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Torunu Mustafa Baltacı (55) ise anneannesinin bakımı için yetkililerin kendileriyle görüÅŸtüÄŸünü ve yaÅŸlılık maaşı baÄŸlanmasını teklif ettiklerini aktararak, ÅŸunları kaydetti:

"Bizim bunu kabul etmemiz mümkün deÄŸildi. Devletin hazinesinden nemalanmanın hesabı çok ağırdır. Bunu çok ince düÅŸünmek lazım. KiÅŸinin kendini yargılaması lazım. Ben devletin hazinesinden maaÅŸ alabilir miyim? Maaşı, her ÅŸeyi olan oÄŸlu var. Annem, biz torunları her ÅŸeyiyle ilgileniyoruz. Devlet zaten muhtaç olanlara bakıyor. Bize çok kiÅŸi maaÅŸ baÄŸlanması için teklifte bulundu. Bir ÅŸahsa hak ödemek baÅŸka, bir de 80 milyon kiÅŸiye hak ödemek baÅŸka. Bu gözle bakmak lazım."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.