Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD'ten alınan bölgelere Hamaney ve Sistani posterleri

Şii milislerin ele geçirdikleri kontrol noktalarında, İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Humeyni ve Iraklı Şii llider Sistani'nin posterleri dikkati çekiyor.



Irak'ta, IŞİD'den kurtarılan Sünni halkın yaÅŸadığı Tikrit'in birçok köy ve kasabası, Åžii milislerin kontrolünde bulunuyor.

Bölgedeki AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, günler süren geniÅŸ çaplı operasyonlar sonucu IŞİD'den kurtarılan Tikrit'in Samarra, Alem, Dora, Abu Gısaybe, Albu Acil bölgelerinin tamamında Åžii milis güçleri varlık gösteriyor. BaÅŸkent BaÄŸdat'ın 130 kilometre kuzeyindeki Samarra'dan Tikrit'in doÄŸusundaki Fethe bölgesine kadarki güzergahta bulunan kontrol noktalarını Åžii din adamı Åžeyh Kasım el-Hazeli'ye baÄŸlı Asayip Ehlihak örgütü ile Ketaib-i Hizbullah (Hizbullah Tugayları) militanları denetliyor. Yaklaşık her 800 metrede bir kurulan kontrol noktalarından geçiÅŸler uzunca arama ve sorgulamadan sonra gerçekleÅŸiyor. Bu noktalarda Ä°ran'ın dini lideri Ali Hamaney'in posterleri dikkati çekiyor.

Samarra'dan Fethe bölgesine giden yol ÅŸeridi üzerinde yer yer Arapça "Lebbeyke Ya Mehdi" yazılı tabelalar mevcut. IŞİD bayraklarının silinip yerine Irak bayrağıyla Åžii grupları simgeleyen yazılar yazılmış. Yol üzerindeki birçok binanın IŞİD tarafından ateÅŸe verildiÄŸi veya patlatıldığı görülüyor. IŞİD'den kurtarılan Alem nahiyesinin merkezi ve ona baÄŸlı köyler ise Asayip Ehlihak milisleri ile onlara katılan Sünni Alemli gençler tarafından denetleniyor.

Ä°ran etkisi

IŞİD'in kontrolünü kaybettiÄŸi Samarra ÅŸehir merkezinin güvenliÄŸini BirleÅŸik Polis teÅŸkilatıyla Halk Toplulukları'na baÄŸlı güçler saÄŸlıyor. Kentteki bazı devlet daireleri, Halk Toplulukları üyeleri tarafından karargah olarak kullanılıyor. Söz konusu karargahlarda, Ä°ran Cumhuriyeti Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, Ä°ran Devrim Lideri Ruhullah Musevi Humeyni ve Iraklı Åžiilerin dini lideri Ayetullah Ali es-Sistani'nin posterleri, yine Halk Toplulukları'nı simgeleyen sarı ve kırmızı bayraklar asılı duruyor. Åžii milisler, kontrol noktalarının duvarlarına asılan Åžii din adamlarının posterlerinin çekilmesine izin vermiyor.

Alem nahiyesindeki durum

Alem nahiyesi milislerinden Diyar el-Sari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD'in bölgelerine gelmeden önce gazetecilik yaptığı belirterek, "Örgüt, Alem'i ele geçirdikten sonra mahalle sakinlerinden biri, beni ihbar ederek, kara listeye alınmama neden oldu. Ben de arandığımı duyar duymaz sahte nüfus cüzdanı çıkararak kısa sürede Alem'den kaçtım. Daha sonra ailemi de nahiye dışına çıkardım. Ailece kaçtığımızı duyan DAEÅž militanları, evimizi havaya uçurdu. Militanlar, bununla da yetinmeyip akrabalarımdan iki kiÅŸiyi kaçırdı. Yaklaşık 7 aydır kendilerinden ölü ya da hayatta olduklarına dair hiçbir haber alamadık" dedi.

Åžii milislerden oluÅŸan Asayip Ehlihak örgütü saflarına katıldığını anlatan Sari, giydiÄŸi üniformanın üzerinde 'Asayip Ehlihak Tugayı' yazan armayı göstererek, "Bize aynı zamanda 'HeÅŸdi Alem' deniyor. Benim gibi birçok genç arkadaşım bu üniformayı giyiyor" ifadesini kullandı.

Sari, El Alem ve diÄŸer kurtarılan bölgelerde elektrik ve su sıkıntısının yaÅŸandığını belirterek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"DAEÅž, El Alem nahiyesinden çekilirken elektrik, su ve diÄŸer temel hizmetleri sunan devlet dairelerini yakarak iÅŸlevsiz hale getirdi. Hükümetten de bu konuda bir beklentimiz yok. Verdikleri hiçbir sözü tutmuyorlar. Yerel yetkililer, bu tür sıkıntıların giderilmesi için çalışmalara baÅŸladı. Alem nahiyesi, tekrar elektrik ve suya kavuÅŸursa ailem de evine dönecek."

Alem nahiyesinden bir baÅŸka genç Muhammed Salah da Bedir Tugayları'na katıldığını dile getirerek, "DAEÅž, bölgemizden yaklaşık 200 kiÅŸiyi kaçırdı. BirçoÄŸunu idam ederek, görüntüleri sosyal medya hesabından yayınladı. Travmanın etkisi hala devam ediyor"diye konuÅŸtu.

Nahiyeye baÄŸlı Ramıl köyünden kızlarını alarak 3 ay önce kaçan Umeyye Ganım ise "DAEÅž bize çok sıkıntılar yaÅŸattı. Kocamı ve eltimin de kocasını götürüp öldürdüler ve cesetlerini bile göstermediler. Kızlarımın başına bir ÅŸey gelmesin diye zorda olsa buralardan kaçmayı baÅŸardık. Bugün aslında yaÅŸadığımız korkuların büyük bölümünü üzerimizden atamayarak dönüyoruz. DAEÅž bizi darmadağın etti, hiçbir yararını görmedik. Günlerce hasat ettiÄŸimiz buÄŸdayları kaynatarak ya da mercimek çorbası yaparak karnımızı doyurmaya çalıştık" ifadelerini kullandı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.