Sosyal Medya

Güncel

Hac kayıtları başladı

Bu yıl hacca gidecekler için kura çekiminin ardından kayıtlar başladı. Hacı adayları bu yıl randevulu sistemle il müftülüğüne çağrılmasına rağmen yoğunluk oluştuğu görüldü.



Bu yıl hacca 2007'den beri kesintisiz kayıt yaptıran yaklaşık 44 bin kişi kuraya katılmadan gidecekken, yaklaşık 11 bin kişi de kura sonucu belirlendi.

Hacca gidecekler kesin kayıt yaptırabilir belgelerini 16-27 Mart tarihlerinde, önceden belirlenen iÅŸlem tarihi ve sıralarına göre il müftülüklerine giderek alacak.

Hac kesin kayıtları randevulu sisteme göre bugün baÅŸlamasına raÄŸmen Ankara Ä°l MüftülüÄŸü önünde vatandaÅŸlar yoÄŸunluk oluÅŸturdu.

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, Ankara Ä°l MüftülüÄŸünde gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce günlük randevu sistemi olmadığını bu yüzden vatandaÅŸların kayıtların baÅŸladığı ilk günden Ankara MüftülüÄŸünün önüne yığıldığını söyledi.

Bu yıl kayıtları günlere yaydıklarını, vatandaÅŸların hangi gün kesin kayıt yaptıracağını internetten aldıkları kayıt belgesinde gördüklerini vurgulayan Günenç, "Bütün illerimizde uyguluyoruz. Ä°llerin kontenjanları farklı olduÄŸu için bir gün de bitiren ilimiz de var, iki güne yayılan ilimiz de var. Ankara, Ä°stanbul, Ä°zmir gibi bir kaç güne yayılan illerimiz de var" dedi.

"Gönlümüz, vatandaşımızın kapıda, sırada beklemesine hiç razı deÄŸil" diye konuÅŸan Günenç, ÅŸunları söyledi:

"Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulu'nu topladığımızda belgeyi internet üzerinden, daha medeni ortam olması için internet üzerinden vermeyi planlamıştık ama seyahat acentalaramızın itirazı nedeniyle bunu yapamadık. Aslında bu belgenin günümüzdeki imkanları da kullanarak internet üzerinden verilmesi gerekiyor. Ä°nÅŸallah önümüzdeki sene hiçbir ÅŸey dinlemeden biz bu belgeyi internet üzerinden vatandaÅŸlarımıza vereceÄŸiz. Çünkü burada yaÅŸlı insanlarımızın sabah erkenden gelerek müftülüklerin önünde saatlerce kuyrukta beklemesine bizim gönlümüz razı deÄŸil."

Ankara'dan 4 bin 125 kiÅŸi hacca gidecek

Ankara Müftüsü Mefail Hızlı da bu yıl toplamda 59 bin 252 kiÅŸinin hacca gitmek için belirlendiÄŸini ve yaklaşık 4 bin kiÅŸinin görevli olarak gideceklerini bildirdi.

Ankara'da 4 bin 125 hacı adayı bulunduÄŸunu belirten Hızlı, "Sabahtan bu yana ufak tefek birtakım teknik sorunlar olsa da ÅŸu anda 7 arkadaÅŸlarımızla, baÅŸlarındaki ÅŸube müdürüyle birlikte 8 arkadaşımızla bu hizmeti vermeye çalışıyoruz" dedi.

Hızlı, "Günde bin 500 civarında ismi, biz hacı adayı olarak kendilerine 'kesin kayıt yaptırabilir' belgesini vermek üzere ÅŸu anda bütün çalışmalarımızı tamamlamış bulunuyoruz" diye konuÅŸtu.

Hangi gün il müftülüÄŸüne geleceÄŸine dair bilginin hacı adaylarına kısa mesaj yoluyla da gittiÄŸini anlatan Hızlı, bugün yaÅŸanan yoÄŸunluÄŸun biraz da hacca gitme heyecanından kaynaklandığını söyledi. Hızlı, "Yani 3 gün sonra kendilerine mesaj gelmiÅŸ olsa bile ÅŸu anda gelenlerden kaynaklanıyor ki biz ÅŸu anda otomasyon sisteminde 2 gün sonrası için, 3 gün sonrası için bir belge veremiyoruz. Yani o günlük otomasyondan çıkartabiliyoruz" dedi.

Hızlı, belki kısa mesajlar gitmemiÅŸ olanlar bulunabilir diye tespit ettiklerine ayrıca dönüÅŸ yaptıklarını ve kayıtlarını yaptırabilmelerini saÄŸladıklarını söyledi. Hızlı, "Kendileri ihmal etseler bile biz o ihmalleri ortadan kaldıracak tedbirleri almaya çalışıyoruz" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Hacı adaylarından sabırlı olmalarını isteyen Hızlı, "Onların her türlü ihtiyaçlarını, öngördüÄŸümüz sıkıntılarını çözmeye vakıf çalışmalarımızı tamamladık" dedi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.