Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hamas'tan sosyal medya atağı

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Heniyye, ilk kez sosyal paylaşım sitesi "Twitter" üzerinden soruları yanıtladı. Heniyye, Mısır'da Hamas'ın terör örgütü olarak kabul edilmesi yönündeki kararın ardından, Filistin halkının müdafaası ve bazı ülkelerde hareketin "terör örgütü" olarak nitelendirilmesine karşı, sosyal medyada başlatılan İngilizce 'AskHamas' hashtag'iyle birçok ülkeden gelen soruları yanıtladı.



Yaklaşık 3 saat süren etkinlik sırasında yayınlanan kısa bir videoda Heniyye, "Hamas, Filistin topraklarını özgürleÅŸtirmek amacıyla kurulmuÅŸ Filistin direniÅŸ hareketidir. Mücadelesi de sadece iÅŸgalci Ä°srail'e karşı olacaktır'' ifadesini kullandı.

Hamas'ın, vatanın kurtuluÅŸu ve Filistinlilerin haklarını garanti altına alacak adil bir barışa karşı olmadığını dile getiren Heniyye, ''Batı'dakiler dahil olmak üzere tüm halklarla temas halindeyiz. Biz aşırılığa deÄŸil, mutedil Ä°slam'a inanan bir hareketiz" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Hamas'ın, Gazze'ye deniz ve hava limanı inÅŸası karşılığında 5 yıl ateÅŸkesi kabul etmesi sorusuna iliÅŸkin Heniyye, "Bazı uluslararası taraflar böyle bir ÅŸeyi önerdi, Hamas olarak henüz buna cevap vermedik ancak bu öneriyi deÄŸerlendiriyoruz" diye konuÅŸtu.

Mısır'ın "Hamas'ı terör örgütü kabul etmesi" sorusuna ise Heniyye, Bu kararın Hamas ile Mısır iliÅŸkilerini etkilemeyeceÄŸini belirterek, hareketin tüm Ä°slam ve Arap ülkeleriyle iyi iliÅŸkiler içinde olduÄŸunu kaydetti.

Heniyye, İsrail'in son Gazze saldırısında, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın sivilleri hedef almadığını vurgulayarak, İsrail askerlerinin ise devamlı sivilleri hedef aldığını belirtti.

Heniyye, birçok Avrupa ve Arap ülkelerinden Twitter üzerinden gelen 160 soruya 3 saat boyunca yanıt verdi.

Mısır'da Semir Sabri ve EÅŸref Said isimli avukatlar, Hamas'ın "terör örgütleri listesine alınması" talebiyle dava açmış, Kahire Acil Ä°ÅŸler Mahkemesi de 28 Åžubat'ta bu yönde karar almıştı. Mahkeme, 4 Mart 2014'te de "Hamas'ın Mısır'daki faaliyetlerinin yasaklanmasına ve ülkede bulunan merkezlerinin kapatılmasına" karar vermiÅŸti.

Geçen çarÅŸamba günü ise Mısır yargısının, "Hamas'ın terör örgütü kabul edilmesi"ne iliÅŸkin kararın temyiz baÅŸvurusunu kabul ettiÄŸi bildirilmiÅŸti. Ä°lk duruÅŸmasının 28 Mart'ta görüleceÄŸi belirtilen temyiz talebinin CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Devlet Davaları Kurulu'ndaki hukuk danışmanlarından biri tarafından sunulduÄŸu ifade edilmiÅŸti.

Hamas enformasyon bürosu üyesi Tahir en-Nunu, Filistin halkının direniÅŸini teyit etmek ve Hamas'ın "terör örgütü" olmadığını vurgulamak üzere 13 Mart'ta sosyal medyada 'AskHamas' hashtag'iyle bir kampanya baÅŸladığını ifade ederek, kampanyanın bir hafta devam edeceÄŸini duyurmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.