Sosyal Medya

Güncel

DAEŞ kanlı bir terörist örgüt

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kamboçya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hor Namhong ile yaptığı heyetler arası görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında, DAEŞ'in kanlı bir terör örgütü olduğunu belirterek, İslam'ı temsil etmediğini ifade etti.



Asya-Pasifik bölge turu kapsamında Kamboçya'yı ziyaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, Kamboçya BaÅŸbakan Yardımcısı ve DışiÅŸleri Bakanı Hor Namhong ile yaptığı heyetler arası görüÅŸmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantının baÅŸlangıcında iki ülke arasında hizmet ve hususi pasaport sahiplerine vize muafiyeti saÄŸlanması yönünde anlaÅŸma imzalandı.
ÇavuÅŸoÄŸlu, burada yaptığı konuÅŸmada, Türkiye ve Kamboçya'nın 1970'te diplomatik iliÅŸkileri tesis ettiÄŸini hatırlatarak, Kamboçya Krallığı'nı ziyaret eden ilk Türk DışiÅŸleri Bakanı olmaktan onur duyduÄŸunu dile getirdi. CoÄŸrafi uzaklığın yanı sıra siyasi geliÅŸmelerin de iki ülkeyi uzun süre ayrı tuttuÄŸuna iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, sınırlı üst düzey temaslara raÄŸmen iki ülkenin, iyi dost ve ortak olduÄŸunu bildirdi. "Åžimdi iÅŸbirliÄŸimizi çok yönden geliÅŸtirme zamanı" diyen ÇavuÅŸoÄŸlu, Kamboçya tarafının da iliÅŸkileri daha ileriye götürmeye kararlı olduklarını belirtti.
Geçen ay Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın Kamboçya'yı ziyaret ettiÄŸini ve Karma Ekonomik Komisyonu'nun ilk toplantısının yapıldığını hatırlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, bunun iki ülke arasındaki iliÅŸkileri artıracağına iÅŸaret etti. ÇavuÅŸoÄŸlu, nisanda ise ilk iÅŸ konseyini organize etmeyi planladıklarını söyledi.
Ä°ki ülke arasındaki ticaretin de giderek arttığına iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, "Hedefimiz 124 milyon dolar olan karşılıklı ticaret hacmini 2020 itibarıyla 500 milyona çıkarmak" diye konuÅŸtu.
Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, toplantıda iki ülkenin turizm konusundaki tecrübelerini paylaÅŸmak konusunda da hemfikir olduklarını açıkladı.
Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri için vize muafiyeti anlaÅŸması imzalandığını da hatırlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, bunun da karşılıklı temasları ve konsolosluk iliÅŸkilerini artıracağını kaydetti.
Kamboçya'nın uluslararası alandaki giriÅŸimlerini destekleyeceklerini dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, Kamboçya'nın Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'nda gözlemci ülke olma yönündeki baÅŸvurusunu destekleyeceklerini dile getirdi. ÇavuÅŸoÄŸlu, Kamboçya'nın 2017-2019 dönemi BM Ekonomik ve Sosyal Konsey adaylığına da destek vereceklerini söyledi.
Türkiye'nin GüneydoÄŸu Asya ülkeleriyle iliÅŸkilerini geliÅŸtirmek hedefinde olduÄŸuna dikkati çeken ÇavuÅŸoÄŸlu, Kamboçya'nın, bölgenin en hızlı geliÅŸen ekonomilerinden ve Türkiye'nin önemli partneri olduÄŸunu ifade etti. ÇavuÅŸoÄŸlu, en yakın zamanda Türk Hava Yolları'nın Kamboçya'ya doÄŸrudan uçuÅŸ baÅŸlatmasını da teÅŸvik edeceÄŸini kaydetti.
Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Kamboçya BaÅŸbakanı Hun Sen ile yardımcısı ve DışiÅŸleri Bakanı Hor Namhong'u Türkiye'ye davet etti.
''DAEÅž kanlı bir terörist örgüt''
ÇavuÅŸoÄŸlu, bir soru üzerine DAEÅž'in bir devlet olmadığı gibi Ä°slam'ı da temsil etmediÄŸini vurguladı. DAEÅž'in kanlı bir terörist örgüt olduÄŸunu dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, DAEÅž'in yanı sıra Suriye ve Irak'ta diÄŸer terör örgütlerinin ve bu örgütlerini ortaya çıkaran unsurların ortadan kaldırılması gerektiÄŸini söyledi.
Türkiye'nin dünyada özellikle de bölgesinde nükleer silah istemediÄŸini anlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, Ä°ran ve P5 1 ülkelerinin yürüttüÄŸü nükleer müzakerelerden temmuz başına kadar anlaÅŸma çıkmasını umduklarını bildirdi.
Kamboçya BaÅŸbakan Yardımcısı ve DışiÅŸleri Bakanı Namhong da yaptıkları görüÅŸmeler hakkında bilgi verdi. Türkiye ile ikili iliÅŸkilerin yanı sıra ekonomik ve ticari iliÅŸkileri de güçlendirmek istediklerini belirten Namhong, Türkiye ile Kamboçya arasında direkt uçuÅŸ konusunu ele aldıklarını aktardı.
GörüÅŸmenin ardından Namhong tarafından ÇavuÅŸoÄŸlu onuruna öÄŸle yemeÄŸi verildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.