Sosyal Medya

Güncel

IŞİD'e katılmak isteyen üç İngiliz gözaltında

Suriye'ye giderek IŞİD'e katılmak isteyen 18-19 yaşlarındaki üç İngiliz genç İstanbul'da gözaltına alındı. Üç genç işlemleri tamamlandıktan sonra İngiltere'ye gönderilecek.



Reuters haber ajansına göre, isimleri açıklanmayan ve Suriye sınırını geçerek IŞİD'e katılmak isteyen 18-19 yaÅŸlarındaki üç genç cuma günü Ä°sranbul'da gözaltına alınarak pasaportlarına el konuldu.

Türk güvenlik yetkilileri Ä°ngiltere makamlarıyla görüÅŸmeler yaparken üç gencin bu hafta içerisinde sınır dışı edilerek Ä°ngiltere'ye gönderilmeleri bekleniyor.

Üç genç kız Suriye'ye geçmiÅŸti

Daha önce Ä°ngiliz vatandaÅŸları olan 15 yaşındaki Amira Abaze ile 16 yaÅŸlarındaki Åžahimima Begüm ve Kadiza Sultana'nın 17 Åžubat'ta Londra'dan uçaÄŸa binerek Ä°stanbul'a geldikleri tespit edilmiÅŸti. 

Ä°ngiliz yetkililere göre, üç genç kızın hedefi IŞİD'e katılmak üzere Türkiye üzerinden Suriye'ye ulaÅŸmaktı. Ä°ngiliz kızlardan Londra'dan ayrıldıklarından bu yana haber alınamıyordu.

Daha sonra ise Ä°ngiltere polisi kızların Suriye'ye geçtiÄŸini açıkladı. 

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ise üç Ä°ngiliz kıza yardım eden kiÅŸinin IŞİD karşıtı koalisyon üyesi ülkelerden birinin istihbarat elemanı olduÄŸunu söyledi.

“60 kadın ve genç kız IŞİD’e gitti”

Ä°ngiliz polisi, ÅŸimdiye kadar yaklaşık 60 kadın ve genç kızın Ä°ngiltere'den Suriye'ye IŞİD'e katılmak için gittiÄŸini tahmin ettiklerini açıkladı. 

Ä°ngiliz polisi Ulusal Koordinasyon Terörle Mücadele Birimi Komiser Yardımcısı Helen Ball, BBC'de katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, "Geçen yıl 22, toplamda da yaklaşık 60 kadın ve genç kız Ä°ngiltere'den Suriye'ye gitti. Bu kiÅŸilerin çoÄŸunun IŞİD'e katılmak için gittiÄŸini tahmin ediyoruz" dedi. 

Giden genç kızların yaÅŸlarının küçük olduÄŸuna dikkati çeken Ball, "Suriye'ye giden Ä°ngiliz kızlar konusunun giderek artan bir sorun olduÄŸunu ve yetkililerin bu konuda gerekli tedbirleri alması gerektiÄŸini" belirtti. 

Ä°ngiliz hükümeti, yaklaşık 600 Ä°ngiliz vatandaşının Suriye'ye ve Irak'a savaÅŸmak için gitmiÅŸ olabileceÄŸini tahmin ediyor.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.