Sosyal Medya

Güncel

'Esed'le konuşmak zorundayız'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington yönetiminin 'eninde sonunda' Suriye'deki rejimin lideri Beşşar Esed'le görüşmek zorunda kalacağını söyledi.



Suriye'de 220 binden fazla insanın öldüÄŸü iç savaÅŸ beÅŸinci yılına girerken ABD'deki CBS Televizyonu'na konuÅŸan DışiÅŸleri Bakanı Kerry, Washington yönetiminin 'eninde sonunda' BeÅŸÅŸar Esed yönetimiyle müzakere etmek zorunda kalacağını söyledi.

Rejimin yıkılması endişesi

CIA BaÅŸkanı John Brennan da, Washington yönetiminin Suriye'de IŞİD gibi örgütlerin hakim olması tehlikesi nedeniyle rejimin yıkılmasını istemediÄŸini söylemiÅŸti. 

Brennan, New York Dış Ä°liÅŸkiler Konseyi'nde yaptığı konuÅŸmada, ABD yönetiminin rejimin çökmesi halinde yerini kimin alacağına dair endiÅŸeleri olduÄŸunu belirterek "Bence bu meÅŸru bir endiÅŸe" demiÅŸti.

Suriye'nin bazı bölgelerinde IŞİD ve El Kaide gibi 'radikal unsurların egemen olduÄŸuna' dikkat çeken Brennan, "Yapmayı istediÄŸimiz son ÅŸey onların Åžam'a yürümelerine izin vermektir. Hiçbirimiz, Rusya, ABD, koalisyon, bölge ülkeleri Åžam'daki siyasi kurumların ve hükümetin çöküÅŸünü istemiyor" ifadelerini kullandı.

Brennan, "Bundan dolayı da Suriye muhalefetinin içinde bulunan radikal olmayan unsurların güçlendirilmesi büyük önem taşıyor" diye konuÅŸtu.

ABD'nin Suriye'deki önceliÄŸi deÄŸiÅŸti

ABD yönetimi Suriye'de iç savaşın baÅŸlamasından bu yana Esed rejimine karşı bir pozisyonda duruyor. Ancak Washington çözümün sadece siyasal bir yolla çözülebileceÄŸi kanaatinde. 

ABD ayrıca IŞİD'in Suriye topraklarında egemen olmasının ardından rejimle mücadele önceliÄŸinden vazgeçti ve Suriye'de öncelikli tehdit olarak IŞİD'i görmeye baÅŸladı. 

Eylül ayında, liderliÄŸini yaptığı koalisyon ile birlikte Suriye'deki IŞİD mevzilerini havadan vurmaya baÅŸlayan ABD, IŞİD'le savaÅŸan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve PYD'ye de destek saÄŸladı.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.