Sosyal Medya

Güncel

Nuceyfi: Türkiye Sünnileri eğitmeye başladı

Irak'ta IŞİD'in elindeki Musul kentinin Valisi Esil Nuceyfi, Türkiye'nin kenti kurtarma operasyonunda görev alacak Sünni güçlere çeşitli kamplarda askeri eğitim vermeye başladığını açıkladı.



Anadolu Ajansı'na konuÅŸan Esil Nuceyfi, "Türkiye'den gelen askeri uzmanlar, güçlerimize kamplarda askeri eÄŸitim veriyor. Türkiye, bu konuda her gün daha iyi bir rol alıyor. Ancak net bir ÅŸekilde Musul operasyonuna katılıp katılmayacağı, koalisyon güçleriyle yapacağı görüÅŸmelere baÄŸlıdır. Türkiye'nin bu operasyona katılması çok önemlidir" dedi.

Türkiye'den silah talep ettiklerini ifade eden Nuceyfi, aldıkları yanıtla ilgili ÅŸunları söyledi:

"Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi ve Irak Savunma Bakanı Halit Ubeydi aracılığıyla Türkiye'nin eÄŸitim alan güçlerimize silah göndermesini istedik. Savunma Bakanı Ä°smet Yılmaz'ın Irak ziyareti sırasında da taleplerimizi ilettik. Irak CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi de Ankara ziyaretinde bu konuyu ele aldı. Türk yetkilileri eÄŸitim alan güçlerimize silah gönderme sözü verdi, ama bunun ne zaman, nasıl ve miktarının ne olacağı hakkında net bir bilgi vermedi."

'Şii milisler operasyonda yer almamalı'

Vali Esil Nuceyfi, Musul operasyonunda Åžii milislerden çok Sünni güçlerin görev almasını istediklerini dile getirerek ÅŸöyle devam etti:

"Musul ValiliÄŸi'ne baÄŸlı polis güçleri, HeÅŸdi Åžabi (Åžii gönüllü milisler) ve ülkenin çeÅŸitli bölgelerinde eÄŸitim alan Irak ordusuna baÄŸlı askerler operasyon için hazırlık yapıyor. Bu güçlerin toplam sayısı 20 bine yakın. Irak askerlerin elinde ağır silahlar var. Bu yüzden saldırıyı ilk onlar baÅŸlatacaktır. Daha sonra kurtarılan bölgelerin güvenliÄŸini Musul polisi saÄŸlayacak. Ancak Åžii milislerden oluÅŸan HeÅŸdi Åžabi'nin bu operasyonda yer almasını iyi görmüyoruz. Uzak bölgelerden gelen mezhepçi güçler, operasyon sırasında Musul halkının duygularını incitebilir. Bu yüzden en kısa sürede tüm güçlerimizi silah altına alıp, baÅŸka bir gücün bu operasyona katılmasını engellemeye çalışmalıyız."

Irak merkezi hükümetinin, Musul polisinin eÄŸitimi konusunda hiçbir yardımda bulunmadığını ileri süren Nuceyfi, "BaÄŸdat, eÄŸitim alan polislerimize hiçbir silah veya mühimmat yardımı yapmadı. Merkezi hükümet bu konuda çok ihmalkâr davranıyor. Elindeki imkânları daha çok kendisine baÄŸlı güçler için kullanıyor. Yeni ve ağır tüm silahları kendi güçlerine veriyor" diye konuÅŸtu.

Operasyon tarihi

Operasyonun ne zaman baÅŸlayacağı hakkında net bir tarih veremeyeceklerini belirten Nuceyfi, "Önümüzdeki ay olabilir. Daha fazla gecikmesini istemiyoruz. Operasyon sırasında birçok kiÅŸi, sığınmacı durumuna düÅŸebilir. Bu yüzden yüksek sıcakların baÅŸladığı yaz mevsimine girmeden Musul'un kurtarılması bu insanlar için daha iyi olacaktır" dedi.

Nuceyfi, "PeÅŸmerge, operasyonda yer alacak mı" sorusuna, "Elbette peÅŸmerge bu operasyonda rol alacaktır. Ancak bunun ne kadar ve nasıl olacağı anlaÅŸmaya baÄŸlıdır. Zaten ÅŸu anda peÅŸmergeler, Musul'a birkaç kilometre mesafedeler. PeÅŸmerge güçleri, operasyon sırasında Musul merkezine girmekten yana deÄŸiller. Kürt siyasi liderleri, peÅŸmergenin Musul merkezine girmesinin bazı siyasi yankıları olabileceÄŸini göz önüne aldıklarından dolayı bu konuda çekimserler" yanıtını verdi.

'Musul bölgesinde toplamda 20 bin militan var'

Ellerine geçen son bilgilere göre Musul merkezinde 5 bin, eyalet toplamında ise 20 bin IŞİD üyesi olduÄŸunu aktaran Nuceyfi, "DAEÅž (IŞİD) eskisi gibi militan bulamıyor ve bu yüzden zorluklarla karşı karşıya. Artık çatışmalarda öldürülen yabancı teröristlerin yerine daha çok Iraklı, yeni ve acemi teröristler getiriliyor. Bu yüzden durumları hiç iyi deÄŸil" ifadelerini kullandı.

Esil Nuceyfi, Tikrit ve Kerkük'teki operasyonlarında IŞİD'e büyük darbeler vurulduÄŸunu, söz konusu operasyonların Musul'un çok daha kolay kurtarılmasına katkı saÄŸladığını kaydetti. "Teröristlerin" psikolojik olarak tamamen çökmüÅŸ durumda olduklarına dikkati çeken Nuceyfi, örgütün tecrübeli mensuplarıyla lider kadrosunun bölgeden kaçtığını ifade etti. Nuceyfi, örgüt üyelerinin ganimet paylaşımında kendi aralarında anlaÅŸamadıklarını, en son Talefer'de yerli ve yabancı üyeler arasında çatışma çıktığını sözlerine ekledi.

'Öncü grup Sünniler olmalı'

Irak'taki Kürdistan Demokrat Partisi Dış Ä°liÅŸkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonunda Sünnilerin öncü güç olması gerektiÄŸini söylemiÅŸ, "Sünniler en önde ilerlemezse, peÅŸmerge güçleri Musul'un içine girmez" demiÅŸti.

Musul'un kurtarılmasıyla IŞİD'in Irak'taki varlığının son bulacağını ve ülkedeki güç dengelerinin deÄŸiÅŸeceÄŸini belirten Hawrami ÅŸöyle devam etti:

"Bu nedenle Musul'un kurtarılması son derece ciddi bir askeri ve siyasi stratejiyi gerektiriyor. Musul'u kurtarmak için kapsayıcı bir plan ortaya konulursa ve koalisyon güçleri, Irak ordusu, Sünniler ile Åžiiler operasyona dahil olursa o zaman peÅŸmergeler de harekâtın bir parçası olur. Bu güçlerle birlikte IŞİD'e karşı savaşırız. Ancak operasyonun öncü gücü olmayız. Operasyonun öncü gücü Sünni halk olmalıdır. EÄŸer Sünniler en önde ilerlemezse, peÅŸmerge güçleri Musul'un içine girmez. Çünkü o ÅŸehri kurtarması gereken Sünni halkın bizzat kendisi olmalıdır. Ancak Sünniler askeri ve siyasi olarak buna hazır mı? Bu sorunun cevabı önemli. Ä°kinci soru, acaba Irak ulusal ordusu da bu operasyon için donatılmış mıdır? Yoksa yine HeÅŸdi Åžabi'ye (Åžii gönüllü milisler) güvenerek mi bu iÅŸe giriÅŸecekler?"

'Lojistik yardım hayati'

ABD ve 60 ülkenin içerisinde yer aldığı koalisyon gücü ile Türkiye ve Ä°ran'ın Musul operasyonunda Irak'a sunacakları her türlü desteÄŸin önemine dikkati çeken Hawrami, hava ve kara desteÄŸi ile lojistik yardımın 'hayati' olduÄŸunu kaydetti. 

Irak'ın ulusal bir ordu tarafından savunulmasını arzu ettiklerini dile getiren Hawrami, "Fakat maalesef realitede görülen farklı bir durumdur. Irak'ta ordudan ziyade HeÅŸdi Åžabi ve diÄŸer Åžii milis güçleri savunma fonksiyonu görüyor. Ancak Musul'un kurtarılmasında bu durum deÄŸiÅŸmelidir. Zira Sünniler, bütün ulusal unsurların içinde yer aldığı ve temsil edildiÄŸi bir ordu görmezse, operasyonlara olumsuz bir yanıt verebilir. Yani Musul operasyonunda farklı bir tavırları olabilir" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'den destek

Milli Savunma Bakanı Ä°smet Yılmaz geçtiÄŸimiz haftalarda baÅŸkent BaÄŸdat'ta Irak Savunma Bakanı Halit Ubeydi ile bakanlık binasında bir araya gelmiÅŸti.

Yılmaz görüÅŸmeden sonra yaptığı açıklamada, "Musul'a baÅŸlatılacak bir operasyonda Irak'ın yanındayız. Türkiye Irak'ın terörle mücadelesinde her türlü istihbarat ve lojistik desteÄŸi vermeye hazırdır" demiÅŸti.

Irak'ın Sünni Savunma Bakanı Halit Ubeydi, Musul operasyonunun zamanlama, donanım ve silah konusunda tamamen "Iraklı bir operasyon" olacağını belirterek, "Hiç kimsenin bu operasyonla alâkası yoktur. Bu Irak ordusunun savaşıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Ziyaret Türkiye'nin Irak'a askeri yardım taşıyan bir uçak göndermesinden bir gün sonra gerçekleÅŸmiÅŸti.

10 Haziran 2014'te IŞİD'in kontrolüne giren Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u kurtarma operasyonu için Irak ordusu ve peÅŸmerge birlikleri hazırlıklarını sürdürüyor.

Operasyonun Nisan ya da Mayıs ayında başlaması bekleniyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.