Sosyal Medya

Dünya

Hasta bebeği taşıyan helikopter düştü: 7 ölü

Sırbistan'da solunum sorunu çeken beş günlük bir bebeği hastaneye götürürken düşen askeri helikopterde bulunan mürettebat ve sağlık görevlileri dahil 7 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.



Sırbistan'da solunum sorunu çeken beÅŸ günlük bir bebeÄŸi hastaneye götürürken düÅŸen askeri helikopterde bulunan mürettebat ve saÄŸlık görevlileri dahil yedi kiÅŸiden tamamının hayatını kaybettiÄŸi açıklandı.

Sırbistan Genelkurmay BaÅŸkanı LyubiÅŸa Dikoviç, helikopterin düÅŸmesiyle ilgili basın toplantısında, enkazının gece yarısından sonra bulunduÄŸunu, kazanın sebebinin tespit edilmesi için iki komisyon kurulduÄŸunu açıkladı. Dikoviç, kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarının büyük bir trajedi yaÅŸadıklarını belirterek, ailelere baÅŸsaÄŸlığı diledi.

Sırbistan Savunma Bakanı Bratislav GaÅŸiç de helikopterdeki mürettebatın ülkenin en yeteneklilerinden oluÅŸtuÄŸunu söyledi. Rus yapımı Mi-17 tipi nakliye helikopterinin Sırbistan ordusundaki en iyi helikopterolduÄŸunu vurgulayan GaÅŸiç, helikopterde arama ve kurtarma çalışmaları ile gece uçuÅŸu ve olaÄŸanüstü uçuÅŸlar için gerekli donanımın bulunduÄŸunu ifade etti.

204 Havacılık Tugayı Komutanı Predrag Bandiç ise hasta bebeÄŸin Sırbistan ordusuna ait helikopterle baÅŸkent Belgrad'a gönderilmesine karar verildiÄŸini hatırlatarak, "Helikopter Mladenovats bölgesine ulaÅŸana kadar uçuÅŸunu normal sürdürdü. Hava durumunun aniden kötüleÅŸmesiyle Belgrad'daki Nikola Tesla Havalimanı'na iniÅŸ yapılmasını uygun gördük ama iki baÅŸarısız denemenin ardından saat 22.31'de kontrol kulesi ile helikopterin baÄŸlantısı kesildi" diye konuÅŸtu.

Sırbistan hükümeti, helikopterde bebek dahil yedi kiÅŸinin hayatını kaybetmesi nedeniyle 15 Mart pazar günü yas ilan etti.

Saraybosna Üniversitesi Trafik ve Ä°letiÅŸim Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Muharem Åžabiç, Balkan ülkelerinde son yıllarda meydana gelen ve onlarca kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi helikopter kazalarının eskimiÅŸ ve kötü hava koÅŸullarına karşı donanımsız helikopterler kullanmasından ötürü meydana geldiÄŸini söyledi.

Åžabiç, yaptığı açıklamada, bölge ülkelerinde genel olarak eski helikopterlerin kullanıldığını ifade etti. Helikopterlerin bakımının yapıldığı sürece eski olmalarının da sorun teÅŸkil etmeyeceÄŸini aktaran Åžabiç, "Fakat dün gece Sırbistan'da yapılan operasyon gibi tıbbi tahliye durumunda, kötü hava koÅŸullarına karşı donanımlı helikopterlerin kullanılması gerekir. Özellikle Rus yapımı helikopterlerin kötü havaya karşı donanımları iyi olmuyor ama bu tip helikopterler tüm eski Yugoslavya ülkelerinde kullanılıyor" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.