Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye'den bihaber Suriye korosunun hikayesi

Suriye ve Irak üzerine yaptığı strateji - analiz çalışmalarıyla tanınan Gazeteci - Yazar Levent Kemal, geçtiğimiz hafta sonu ABD öncülüğündeki Koalisyon tarafından vurulan Atme ve Salkin'le ilgili medyada yer alan 'Esed vurmuş olabilir' iddialarını değerlendirdi.



Bu ülkede ne yazık ki Suriye üzerine ABD politikasından baÅŸka konuÅŸacak bir ÅŸeyi olmayanlar var. Ölümü gösterip sıtmaya razı et çetesinin yeni ve yerli üyeleri gibi. 

Bu ‘yeni ve yerli’ güruh Türkiye’nin Suriye konusunda bir üst aklı olmadığı için revaçta. 

 
EÄŸer Türkiye’nin bir politikası olsa idi sınırımıza 7 km uzaklıktaki Salkin ve ondan sonra da sınırımıza neredeyse sıfır noktasındaki Atme bombalandığında ‘devletten bir ses’ çıkardı. Ama çıkmadı. 
 
Medyada saldırıları Esed’in yaptığı söylendi. Failin ABD olmadığı, saldırıları ABD yaptı demenin Esed’e yaradığı ÅŸeklinde ‘tanıdık pragmatist’ yorumlar yapıldı. Peki, gerçek bu mu?
 
Angajman derinliÄŸi 10 km’ye uzanıyorken Esed olsa idi ‘Yeni Türkiye’den bir ses çıkardı, deÄŸil mi? Kimi noktalarda Türkiye’nin yenisinden de eskisinden de ses çıkmadığı doÄŸru ancak son saldırılarda ‘ABD’yi aklama çabası’ ciddi sorunlar içeriyor. 
ABD’yi aklama çabası diyorum çünkü hangi saldırıyı kim yaptı Suriye’de iyi biliniyor. Merak edenler bir Suriyeliye de sorabilir. Salkin’deki saldırıyı ABD liderliÄŸindeki koalisyonun yaptığını herkes biliyor. Yanlış anlaşılmasın, Suriye’ye – kamp gezmek dışında -  gidip gelen herkes ve en önemlisi Suriyeliler biliyor. 
 
Centcom’dan açıklama da beklemiyor Suriye’de hiç kimse. Bomba parçalarından saldırı kimin iÅŸi kolayca anlaşılıyor, bilin istedim. Uçakların geliÅŸ ve gidiÅŸlerinden ve seslerinden de. Kaldı ki Centcom da her saldırıyı üstlenmiyor.  Güney Kıbrıs’taki üslerden kalkan kayıtsız uçakları da biliyor Suriye ile ilgilenenler ve Suriyeliler.  
 
***
 
Yine de zorlayalım. Diyelim ki, Salkin ve Atme’yi Esed vurdu. Sonra? Sonra, birçok soru art arda geliyor.  Angajmana ne oldu? Anadolu Ajansı dâhil kimse bu sorunun sorulacağını akıl edemedi mi? 
 
Demek ki, ya Türkiye angajmanı uygulamıyor ya da ABD Ä°slami muhalifleri vurma ihalesini Esed’e verdiÄŸi için Türkiye sesini çıkarmıyor. Bu durumda kim suçlu?
 
Türkiye’nin bazı bölgelerde angajmanı ‘bilerek ve isteyerek’ ve ‘ABD operasyon odası’ isteÄŸi üzere uygulamadığı biliniyor ancak Atme bunlardan biri deÄŸil. Çünkü ‘o Suriye’den sayılmayan noktaların’ yakınlarında kamp yok(tu). (Geçen hafta bir tane kuruldu)

Bir de yeri gelmiÅŸken, gökyüzüne bakarak çok ÅŸey anlaşılıyor Suriye’de son 4 senedir. Gökyüzüne bakarak kimin vurduÄŸu anlaşılmaz diyenler ABD’nin suçunu Esed’e ihale ediyor. Maksat ilerdeki ABD – Türkiye iÅŸbirliÄŸi için mahal oluÅŸturmak. Eksik bir aklın sakıncalı ‘giriÅŸimleri’. 
 
*** 
 
Suriye’deki pek çok kiÅŸi bilir ki Esed uçakları nokta atışı yapacak güce sahip deÄŸil. Kaldı ki o kadar uzun süre uçarak Atme’ye gelen bir Esed uçağını Türkiye fark etmiÅŸtir sanırım, deÄŸil mi? Fark etmediyse acınacak haldeyiz.  
 
Fark etti ancak müdahale etmedi ise, durum gerçekten vahim. Irak’tan sonra Esed’e de askeri malzeme zamanı yakınlaşıyor. Zaten ABD de yarım ağızla Esed kalsın, demeye baÅŸladı. 
 
*** 
 
Yien de zorlayalım ve Esed vurdu diye ısrar edelim. İşler nereye gider bakalım.
 
Atme’yi ya da Salkin’i vuran bir Esed MÄ°G’inin bombardıman ekseninde sınır ihlali – Atme için – yapmadan dönmesi ise imkânsız.  O zaman Türkiye, Esed ile mi çalışıyor? 
 
Bunu “ABD deÄŸil Esed idi” diyenlerden biri açıklasın. 
 
Esed’in uçaklarının tahribat gücü de iki saldırıdaki etkiyi oluÅŸturmaz. Salkin’de de Atme’de de hedefler yerle bir oldu ve beÅŸ metrelik çukurlar vardı. Salkin ise sadece bir hava saldırısı deÄŸildi.  
 
 *** 
 
ABD’yi masum göstermek için yapılan çıkışlar hiç de ‘masum’ deÄŸil. “ABD deÄŸil Esed idi, Esed tukaka ABD gelip sizi kurtaracak ve Türkiye de yardım edecek” algısına Salkin’de ve Atme’de ölenler üzerinden oynamayı bırakın.  
 
Esed’in yaptığı ve ABD’nin yapmadığı bir ÅŸey söyleyin.  
UçuÅŸa yasak bölge için muhaliflerden Halep’i isteyen ABD idi. Suriye Devrimi’ni Türkiye’deki Hilton salonlarında yaptığını sananlara karşılık Suriye’de savaÅŸan Ä°slami grupların tümünü ‘terörist’ ilan eden de ABD idi. 
Esed’ten pek de farklı deÄŸil, deÄŸil mi?
 
Batı’dan devÅŸirme raporlardan tercümeler ile Suriye’yi ‘tanıdığını’ sanarak varılacak nokta ABD noktasıdır ve bunun da Esed’ten farkı yoktur. Esed’i (ölümü) gösterip ABD’ye(sıtmaya) razı etme çetesinin yeni ve yerli üyelerinin ‘kafasının basmadığı’ nokta tam da burası.
 
kaynak: timeturk.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.