Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD klor gazı kullanıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi IŞİD'in peşmergeye karşı 23 Ocak'ta düzenlediği intihar saldırılarında klor gazı kullandığını ileri sürdü.



Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nin Güvenlik Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, IŞİD'in, içinde 20 teneke kloz gazı olan araçla 23 Ocak'ta peÅŸmergeye yönelik gerçekleÅŸtirdiÄŸi intihar saldırısından sonra olay yerindeki toprak ve elbiselerden numuneler alındığı ve incelenmek üzere bir koalisyon ülkesine gönderildiÄŸi belirtildi.

Avrupa BirliÄŸi tarafından sertifika almış güvenilir bir laboratuvarda numunelerin incelendiÄŸi aktarılan açıklamada, "Elde edilen sonuçlara göre numunelerde klor gazına rastlandı. Böylelikle IŞİD'in klor gazı kullandığı ilk defa uluslararası bir inceleme sonrası kanıtlandı. Güvenlik Konseyi olarak bu tür silahların kullanımını ÅŸiddetle kınıyoruz. IŞİD'in bu taktiÄŸi kullanması kendi gücünü kaybettiÄŸi ve çözümsüz arayışlar içerisinde girdiÄŸini gösteriyor" denildi.

 

Kürt Yönetimi IŞİD'in klor gazı kullandığı iddiasına dair fotoÄŸraflar paylaÅŸtı.
[IKYB]

 

1997'de yasaklandı

Retuers'a konuÅŸan Hollandalı Kimyasal Silahların Yasaklanması KuruluÅŸu Sözcüsü Peter Sawczak, "Biz Irak'tan kimyasal silahlarla ilgili bir araÅŸtırma talebi almadık. KuruluÅŸ olarak iddiaları ÅŸu an doÄŸrulayamıyoruz" dedi

IŞİD'in önceki gün Tikrit'te Irak ordu güçlerine karşı az miktarda iÅŸlenmemiÅŸ kimyasalların içinde olduÄŸu klor gazı kullandığı öne sürülmüÅŸtü. Irak ordusunun paylaÅŸtığı videolarda IŞİD'in gerçekleÅŸtirdiÄŸi patlamanın ardından havaya turuncu bir duman bulutunun yükseldiÄŸi görülmüÅŸtü. Maruz kalanlarda boÄŸucu bir etkisi olan klor gazı 1997'deki Kimyasal Silahlar Konvensiyonu ile yasaklandı. 

Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.