Sosyal Medya

Güncel

IŞİD Karakozak'tan çıkarıldı

YPG ve ÖSO ile haftalar süren çatışmaların ardından IŞİD, Süleyman Şah Türbesi'nin eski yeri Karakozak köyünden çıkarıldı. IŞİD köyden çekilirken Karakozak Köprüsü'nü havaya uçurdu.



21 Åžubat tarihinde gece yarısı operasyonu ile tahliye edilen Süleyman Åžah Türbesi’nin bulunduÄŸu Karakozak bölgesinde bugün ÅŸiddetlenen çatışmalar sonrası İŞİD Karakozak Köprüsü'nü havaya uçurarak bölgeden çekildi. Özgür Suriye Ordusu ve YPG güçleri İŞİD’e karşı 22 Åžubat'tan beri Halep’in Mumbuç ilçesine baÄŸlı Karakozak çevresinde çatışıyor. Al Jazeera Türk’e konuÅŸan kaynaklar İŞİD’in köprü çevresine 4 gün önce patlayıcı döÅŸediklerini ve bugün akÅŸam saatlerinde köprünün büyük bir gürültüyle havaya uçurulduÄŸunu kaydettiler.

 Karakozak köprüsünün havaya uçurulması ile Süleyman Åžah Türbesi’nin eski yeri ile kara ulaşımıda ortadan kalktı. İŞİD, Fırat Nehri üzerindeki Cerablus ilçesinde bulunan Åžuyuh köprüsünüde 6 Mart tarihinde havaya uçurdu.
Cerablus ve Rakka arasında Fırat nehri boyunca 4 Köprü bulunmakta. İŞİD Fırat nehrinin doÄŸusuna çekilirken batı tarafında Özgür Ordu ve YPG güçleri bulunuyor. 12 Mart PerÅŸembe günü köprüyü ele geçirmek için saldıran Özgür Suriye Ordusu’na baÄŸlı birliklerin patlayan mayınlardan dolayı 2 askerinin öldüÄŸü ve yeniden geri çekilmek zorunda kaldığı bildirildi. Bugün sabah saatlerinde çatışmalar yeniden ÅŸiddetlenirken İŞİD’in köprüyü havaya uçurarak çekilmesinden sonra köprü ve çevresinin Özgür Suriye Ordusu ve YPG güçlerinin kontrolüne geçtiÄŸi duyuruldu.

Karakozak, eskiden Süleyman Åžah Türbesi'nin bulunduÄŸu yerin çevresindeki yaklaşık 20 Türkmen köyü'nden biri. Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Åžah Türbesi'nin eski yerinin bulunduÄŸu Karakozak köyü geçen yıl 13 Mart'ta IŞİD'in eline geçmiÅŸti. IŞİD, 22 Mart günü türbeyi koruyan Türk askerleri üç gün içinde çekilmezse saldırı düzenleyeceÄŸini duyurmuÅŸtu.

Türkiye, 22 Åžubat'taki Åžah Fırat Operasyonu'yla karakoldaki askerleri tahliye etti. Süleyman Åžah Türbesi de Åžanlıurfa'nın Birecik ilçesinin sınır bölgesindeki EÅŸme köyünün tam karşısındaki bölgeye taşındı. Yeni türbenin inÅŸaatı sürüyor. 

IŞİD 22 Mart'ta tehdit etmişti

IŞİD'in türbeye saldırı tehdidinde bulunduÄŸu 22 Mart 2014'te o sırada DışiÅŸleri Bakanlığı görevini yürüten BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu "Her an her türlü riskle karşı karşıya kalabilir, olabilecek bütün senaryolara hazırlıklı olmak ÅŸarttır. Türk topraklarına söz konusu olabilecek bir müdahale cevabını görür. Oradaki MehmetçiÄŸimizin güvenliÄŸi, bizim için 75 milyon vatandaşımızın güvenliÄŸidir" ifadelerini kullanmıştı.

 

ALJAZEER HABER
MUHABÄ°R: YILMAZ BÄ°LGEN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.