Sosyal Medya

Ekonomi

Bakan Şimşek, dolar için net konuştu!

'Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, doların yükselişinin bazı olumlu yönlerinin olduğunu savunarak, 'Dolar açısından konuşuyorum. Bu o kadar da kötü değil' dedi.



Ajanslarda yer alan habere göre; Bursa UludaÄŸ Ekonomi Zirvesi'nin kapanış konuÅŸmasını yapan Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, doların yükseliÅŸinin bazı olumlu yönlerinin olduÄŸunu savunarak, "Dolar açısından konuÅŸuyorum. Bu o kadar da kötü deÄŸil. Küresel ekonomi açısından konuÅŸuyorum. Çünkü bu türden kur hareketleri, bu kadar kısa sürede olması her ne kadar soru iÅŸaretleri uyandırıyorsa da küresel ölçekte büyümenin yeniden dengelenmesine biraz yardımcı olabilir"dedi.

"KÜRESEL DÖVÄ°Z PÄ°YASALARINDA OLUP BÄ°TENLER ÇOK BÜYÜK SÜRPRÄ°Z DEĞİL"
Küresel döviz piyasalarında olup bitenlerin sürpriz olmadığını vurgulayan ÅžimÅŸek,"Küresel döviz piyasalarında olup bitenler çok büyük sürpriz deÄŸil. Doların bu kadar hızlı deÄŸer kazanması, reel efektif döviz kuru son 8 ayda yüzde 17 yükseldi. Bu çok dramatik bir yükseliÅŸ. Bu yükseliÅŸte Amerika'nın iç dinamikleri Amerikan ekonomisinde pozitif geliÅŸmeler etkili olduysa da kısmen dünyanın diÄŸer bazı bölgelerinde Avrupa, Avro bölgesi gibi oradaki olumsuz geliÅŸmelerin etkisi söz konusu" ifadelerini kullandı. 

"KUR HAREKETLERÄ° KÜRESEL ÖLÇEKTE BÜYÜMENÄ°N YENÄ°DEN DENGELENMESÄ°NE BÄ°RAZ YARDIMCI OLABÄ°LÄ°R"
Kur hareketlerinin küresel ölçekteki büyümeye olan etkilerine deÄŸinen ÅžimÅŸek, "Dolar açısından konuÅŸuyorum. Bu o kadar da kötü deÄŸil. Küresel ekonomi açısından konuÅŸuyorum. Çünkü bu türden kur hareketleri, bu kadar kısa sürede olması her ne kadar soru iÅŸaretleri uyandırıyorsa da küresel ölçekte büyümenin yeniden dengelenmesine biraz yardımcı olabilir. Bu uyum diyelim. Bazı olumlu etkileri de var" diye konuÅŸtu. 

"SÄ°YASÄ° Ä°STÄ°KRAR OLMADAN BÄ°R ÜLKEDE REFORM YAPMAK MÜMKÜN AMA KOLAY DEĞİL"
ÅžimÅŸek, "Siyasi istikrar olmadan bir ülkede reform yapmak mümkün ama kolay deÄŸil" dedi. 

"TÜRKÄ°YE'DE ÇOK BÜYÜK BÄ°R SÜRDÜRÜLEMEZ CARÄ° AÇIK VAR" DÄ°YECEKSÄ°NÄ°Z. DOÄžRU" 
Türkiye'de çok büyük bir sürdürülemez cari açık olduÄŸu görüÅŸünün gerçeÄŸi yansıttığını belirten ÅžimÅŸek ÅŸu ifadelere yer verdi: "Diyebilirsiniz ki Türkiye'de çok büyük bir sürdürülemez cari açık var makro bir problem." DoÄŸru. Fakat bu problemin temelinde ne var diye sorarsanız bence mikro düzeydeki sorunlar var. Yani düÅŸük verimlilik, tasarruf düzeyi var. Enerji verimliliÄŸinde oldukça geriyiz." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.