Coğrafyamız
Myanmar: Çin topraklarını bombalamadık
Myanmar'a ait bir savaş uçağından Çin'e atılan bombayla 4 sivilin öldüğü iddiası üzerine, Myanmar Büyükelçisi Çin Dışişleri'ne çağrıldı. Sınırda isyancılarla savaşan Myanmar iddiayı reddetti.
Çin hükümeti, güneybatı sınırındaki Lincang’da Myanmar’a ait bir savaÅŸ uçağından atılan bomba nedeniyle dört vatandaşının öldüÄŸünü söyleyerek Myanmar Büyükelçisi’ni DışiÅŸleri Bakanlığı’na çağırdı.
Çin’le paylaÅŸtığı yaklaşık 2 bin kilometrelik sınırda son bir aydır isyancılarla savaÅŸan Myanmar hükümeti ise olayı yalanladı. Çin’in ‘bölgede acilen gerilimi düÅŸürmesini’ istediÄŸi Myanmar, saldırıyı iki ülkenin arasını bozmak isteyen isyancıların yaptığını öne sürdü.
Karşılıklı suçlamalar
Myanmar hükümeti yetkilisi Zaw Htay, tüm hava operasyonlarının, daha önce anlaşıldığı üzere Çinli yetkililere haber verildiÄŸini söyledi. Htay, “Saldırı hedeflerimizin tümü kendi topraklarımızda” dedi.
Çin DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Liu Zhenmin, Myanmar Büyükelçisi’nden olayın araÅŸtırılmasını ve bölgenin güvenliÄŸinin saÄŸlanmasını istedi. Çin Hava Kuvvetleri Sözcüsü de sınırda artık devriye uçakların gezeceÄŸini söyledi.
Myanmar hükümetiyse Çin’den gelen paralı askerlerin bölgede karışıklık yarattığını söylüyor. Çin bu iddiayı yalanlıyor.
4 ölü, 9 yaralı
Çin resmi haber ajansı, Yunnan vilayetinde bir ÅŸeker kamışı tarlasına düÅŸen bombanın dört kiÅŸiyi öldürüp, dokuz kiÅŸiyi de yaraladığını duyurdu.
Olaydan birkaç gün önce de Myanmar tarafından atılan bir top mermisi Çin’de bir evi yıkmış, Pekin hükümeti olayı kınamıştı.
Myanmar’ın kuzeydoÄŸusunda 9 Åžubat'ta baÅŸlayan çatışmalar nedeniyle çok sayıda Myanmarlı Çin’e kaçtı. Ayrıca bölgede mevsimlik iÅŸçi olarak çalışan binden fazla Myanmarlı, Kokang'da olaÄŸanüstü hâl ilan edilince evlerine geri dönmek zorunda kaldı.
Myanmar ordusunun savaÅŸtığı grup, Burma Komünist Partisi’nin Çin destekli savaÅŸçı grubundan 1989'da ayrılan Myanmar Ulusal Demokratik Ä°ttifak Ordusu. Grubun lideri Peng Jiasheng, etnik bir Çinli.
Silahlı grup, 2009'a kadar hükümetle ateÅŸkes halindeydi. O yıl ordu, grubun kontrolündeki bölgeleri operasyonla iÅŸgâl edince, on binlerce Myanmarlı Çin'e kaçtı. Bir süredir silahlı çatışmaya girmeyen grup, 9 Åžubat'ta yeniden faaliyete geçti.
Myanmar ordusu ülkede demokratik olmayan eylemleri nedeniyle eleÅŸtirilse de, son dönemde isyancılara karşı savaÅŸ nedeniyle orduya halk desteÄŸi yükseldi. Pek çok Myanmarlı, isyancı grubun bir Çin komplosu olduÄŸuna inanıyor.
Kaynak: Reuters
Henüz yorum yapılmamış.