Dünya
Öldürülen Müslüman gencin hayali gerçek oluyor
ABD'de öldürülen üç Müslümandan Deah Barakat'ın Suriyeli mülteciler için başlattığı yardım kampanyasında bağışlar 500 bin doları aştı.
ABD’nin Kuzey Carolina eyaletindeki Chapel Hill kasabasında geçen ay öldürülen üç Müslümandan biri olan diÅŸ hekimliÄŸi öÄŸrencisi Deah Barakat’ın Suriyeli mültecilere yardım toplamak için oluÅŸturduÄŸu yardım kampanyasına yapılan bağışlar, 500 bin doları aÅŸarken Barakat ailesi, mültecilere sadece diÅŸ tedavisi yardımı deÄŸil, eÄŸitim ve diÄŸer konularda da destek saÄŸlanması için vakıf fonu oluÅŸturdu.
EÅŸi Yusor ve baldızı Razan ile 10 Åžubat'ta Chapel Hill’deki evlerinde komÅŸuları Craig Hicks tarafından vurularak öldürülen Barakat’ın en büyük hayali, Türkiye’deki Suriyeli mülteci çocukların diÅŸ tedavilerini üstlenmekti.
“Refugee Smiles” adını verdiÄŸi projesini tüm dünyaya duyurmak için video da hazırlayan Barakat’ın kampanyasına yapılan bağışlar, ölümünden önce yaklaşık 10 bin dolarken, saldırıdan üç gün sonra 300 bin dolara ulaÅŸmıştı. Projenin sosyal medyada binlerce kez paylaşılmasının ardından toplanan bağış miktarı, önceki gün 510 bin doları geçti.
Video paylaşım sitesi YouTube’a yüklediÄŸi videoda Suriyelilere yardımcı olmak istediklerini belirten Barakat, "Suriye’de devam eden kriz konusunda kendinizi hiç çaresiz hissettiniz mi veya bir ÅŸey yapamadığınız duygusuna kapıldınız mı? Ä°ÅŸte yardım etmeniz için bir fırsat. Bu yaz, acil diÅŸ tedavisine ihtiyaç duyan Suriyeli mülteci öÄŸrencilere yardım etmek için 10 diÅŸ hekimiyle Türkiye’ye gidiyorum. DiÅŸ çekimi, dolgu, kanal tedavisinin yanı sıra ağız hijyeni konusunda bilgilendirmede bulunacağız. Bu malzemeleri tedarik etmemiz için yardımınıza ihtiyacımız var" çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.
Kampanyadan vakıf doğdu
Yapılan bağışlarla kampanyanın baÅŸlangıçtaki hedefinin aşılması, öldürülen gençlerin ailelerini mutlu etti. Barakat'ın hedeflediÄŸi 20 bin doların önemli ölçüde aşılması üzerine ailesi ve projenin yürütülmesine yardımcı olan Suriyeli Amerikalılar Tıp TopluluÄŸu (SAMS), yardımların sadece diÅŸ tedavisiyle sınırlı kalmamasına karar verdi. Suriyeli mülteci öÄŸrencilerin diÅŸ bakımlarının tamamlanmasının ardından kalan paranın Deah, Yusor ve Razan adına oluÅŸturulan “Our Three Winners Trust” vakfınca deÄŸerlendirileceÄŸini belirten aile, söz konusu bağışların gelecek yıllarda da eÄŸitim ve topluma hizmet edecek projelerde kullanılacağını ifade etti.
"KardeÅŸim, bu yaz Türkiye’ye gitmeyi sabırsızlıkla bekliyordu"
Deah Barakat’ın aÄŸabeyi Faris Barakat, AA muhabirine yaptığı açıklamada bağışların ulaÅŸtığı rakamın kendileri açısından "hayret ve mutluluk verici" olduÄŸunu söyledi.
KardeÅŸinin, sınıfındaki bazı arkadaÅŸları ve 10 diÅŸ hekimiyle Türkiye’ye giderek kamplarda yaÅŸayan Suriyeli mülteci öÄŸrencilerin diÅŸlerini tedavi edebilmeyi çok istediÄŸini anlatan Faris, "KardeÅŸim bu yaz Türkiye’ye gitmeyi sabırsızlıkla bekliyordu" dedi.
Deah'ın hedefine ulaÅŸamadan aralarından ayrıldığını belirten Faris, cinayetlerin ardından hem Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi hem de Kuzey Carolina Üniversitesi'nin kampanyaya destek olmak için yardım toplamaya baÅŸladıklarına iÅŸaret etti. Bağışların kısa sürede katlandığını belirten Faris, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Ne kadar çok para toplanırsa o kadar ihtiyaç sahibi insana yardım götürülebilir. Toplanan miktar bizim için deÄŸil, ama ne kadar çok insana yardım ederse o kadar mutlu olacağını düÅŸünen kardeÅŸim Deah için önemliydi. O diÅŸ hekimliÄŸini çok seviyordu ve özellikle çocuklara yardım etmek istiyordu."
"Ben de Türkiye olmak istiyorum"
Olayın ardından Deah’ın projesine destek olmak için Türkiye’den de birçok bağış yapıldığını ifade eden Faris, "Türkiye’den bize ulaÅŸanlar, Deah adına bir klinik oluÅŸturduklarını ve gönüllü olarak Suriyeli mültecileri tedavi edeceklerini söylediler. KardeÅŸim, bu yaz Türkiye’ye gitmeyi çok istiyordu. Bu kadar yardımın ardından önümüzdeki yazın nasıl olacağını tahmin edemiyorum. Ne yazık ki Deah, bunları göremeyecek" diye konuÅŸtu.
Faris, toplanan 500 bin doların mültecilerin ihtiyaçlarına göre peyderpey kullanılacağını belirterek, "Bir yılda tüm harcamaları yapıp sonrasında bu insanları unutmak istemiyoruz. Lojistik desteÄŸin saÄŸlanması, planlanması için diÄŸer yardım kuruluÅŸlarıyla da görüÅŸme halindeyiz. Yaz aylarında ben de Türkiye'de bulunmak istiyorum. DiÅŸçilikle ilgilisi olmayan birçok insan da Türkiye’ye gitmek istiyor" ifadesini kullandı.
"Hedefi, toplumu birleÅŸtirmekti"
Deah'ın babası Nami Barakat da ölen oÄŸlunun sürekli toplum için bir ÅŸeyler yapmak istediÄŸini söyledi.
Barakat, "OÄŸlumun, bir gün toplumun farklı kesimlerini birleÅŸtirme hedefi vardı. Bu projeyle gençleri destekleyerek toplumumuzda sesimizi duyurmak istediÄŸini söylemiÅŸti” ÅŸeklinde konuÅŸtu
Henüz yorum yapılmamış.