Sosyal Medya

Güncel

200 bin kişiye iş müjdesi

Yeni ekonomi paketine start verildi. Toplum yararına olan işlerde çalışacak 200 bin kişiye iş sağlanacak. İşverenin maliyetleri azaltılacak, ara malı ithalatında KKDF kalkacak...



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun ekonomi kurmayları ile yaptığı zirvenin ardından büyüme için düÄŸmeye basıldı. Ä°stihdamdan krediye, yatırımdan üretime pek çok alanda yapılacak düzenlemeleri içeren yeni ekonomi paketinin BaÅŸbakan tarafından açıklanması bekleniyor. Pakete göre, prim ve vergi indirimi getiren süper teÅŸviklerin süresi bir yıl daha uzatılacak. Konuya iliÅŸkin düzenleme Bakanlar Kurulu'na hızlı bir ÅŸekilde sunuldu. Birinci bölgede yatırım yapanlara 2, altıncı bölgede yatırım yapanlara da 10 yıl olarak kademeli sigorta primi iÅŸveren hissesi desteÄŸi bir yıl daha devam edecek. Aralık ayında süresi dolan vergi teÅŸviklerinde de yatırıma katkı oranı yüzde 50'ye kadar çıkacak.

TOPLUM YARARINA OLAN Ä°ÅžLER
AÄŸaç dikimi, çevre temizliÄŸi, kamusal alanın yenilenmesi, restorasyon, aÄŸaçlandırma, park düzenlemeleri baÅŸta olmak üzere toplum yararına yapılan iÅŸlere 200 bin kiÅŸi alınacak. Çalışma Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı istihdam paketinin de seçimden önce çıkarılması hedefleniyor. Hiçbir geliri olmayan, sosyal yardım almayanlar için açık iÅŸler etkinleÅŸtiriliyor. Avrupa'daki gibi iki-üç saatlik iÅŸlerin yaygınlaÅŸması saÄŸlanacak.

KOBİ'YE YATIRIM DESTEĞİ
Paketin yatırım ayağında önemli düzenlemeler yer alıyor. Büyük sanayi yatırımları teÅŸvik edilecek, imalat sanayisini güçlendirecek finansman desteÄŸi verilecek. Ä°stihdam teÅŸviki saÄŸlanarak sanayicinin maliyeti indirilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanılan pakette iÅŸçilik maliyetlerinin düÅŸürülmesi planlanıyor.

BÖLGELERE GÖRE KREDÄ°
Yeni paketle, kamu bankaları da devreye sokulacak. Bankaların, özellikle geri kalmış yörelerde düÅŸük faizle kredi verecek. Özel finansman kuruluÅŸları teÅŸvik edilerek yeni destekler saÄŸlanacak. Kamu bankalarının GüneydoÄŸu ve DoÄŸu Anadolu'daki iÅŸletmelere daha fazla kaynak aktarması saÄŸlanacak. Ticari kredilerde faiz sübvansiyonu getirilirken, ihracata dayalı ara malı ithalatında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kaldırılıyor. Meclis'e sunulan Torba Yasa'nın çıkmasının ardından sermaye artırımına vergi kolaylığı getiren düzenlemeler de yürürlüÄŸe girecek.

ÇÄ°FTÇÄ°YE 1.2 MÄ°LYARLIK DESTEK
Tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında çiftçi ve üreticiler için 1.2 milyar liralık ödenek serbest bırakıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çiftçiye desteÄŸin süreceÄŸini belirtirken, Maliye tarımsal destekleme bütçesinde yer alan 1 milyar 262 milyon liralık ödeneÄŸi serbest bıraktı. Tarımsal destekler için 862 milyon lira, fark ödemesi destekleri için 155 milyon lira, hayvancılık destekleri için 55 milyon lira, tarım sigortaları için 150 milyon lira, çay budama masrafları için 10 milyon lira, kırsal kalkınma destekleri için 15 milyon lira ödeme yapılacak. DiÄŸer tarımsal amaçlı destekler için kullanılmak üzere serbest bırakılan ödenek miktarı da 15 milyon lira olacak, bu tutar, sertifikalı tohum kullanım desteÄŸi ödemelerinde kullanılacak.

MÄ°LLÄ° GELÄ°R REVÄ°ZE
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, milli gelir hesabında yapılacak revizyonun 2016'da tamamlanacağını söyledi. Yılmaz, "Ä°nanıyorum ki milli gelirimiz bugün göründüÄŸünden daha yüksek" dedi. Para politikalarını dünyadaki çalkantılar sonrasında büyümeye destek olacak ÅŸekilde devam ettireceklerini anlatan Yılmaz, "Dolardaki artışın enflasyon açısından bir miktar olumsuz etkileri olabilir ama petrol fiyatlarındaki düÅŸüÅŸün olumlu yansımaları var. Enflasyon hedefini rahatlıkla tutturabileceÄŸimize inanıyoruz" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.