Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hamas temyiz adımından memnun

Hamas Siyasi Büro üyesi Halil Hayye, Mısır'ın "Hamas'ı terör örgütü' ilan eden mahkeme kararını temyize götürmesinden memnun olduklarını, Mısır'la istikrarlı bir ilişki için çaba sarf ettiklerini söyledi.



Hamas Siyasi Büro üyesi Halil Hayye, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta katıldığı toplantıda, Kahire ile istikrarlı bir iliÅŸki tesis etmek istediklerini ve bunun için çabaladıklarını ifade etti.

Hayye, "Kahire'nin, 'Mısır güvenliÄŸinin zarara uÄŸramasından Hamas'ın çıkar saÄŸlayamayacağı' konusunda ikna olmasını temenni ediyoruz" dedi. 

Hamas'ın, Mısır'ın iç iÅŸlerine asla karışmadığını vurgulayan Hayye, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Mısır makamlarının aramızda komÅŸuluk ve nesep bağı olmasının yanı sıra onların güven ve istikrar içinde olmasını temenni ettiÄŸimizi bilmelerini isteriz. Gazze'deki güvenlik güçleri, Mısır sınırını tamamıyla korumaktadır."

Mısır'ın "Hamas'ın terör örgütü kabul edilmesi" yönündeki mahkeme kararını temyize götürmesinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Hayye, bu adımı "isabetli" olarak nitelendirdi.

Topraklarındaki iÅŸgale karşı mücadele eden Filistinli bir hareket olduklarının altını çizen Hayye, baÅŸkalarının iÅŸlerine müdahil olmadıkları ve siyasi çizgilerini de deÄŸiÅŸtirmediklerinin altını çizdi.

"Ölçü Filistin meselesi" 

Hamas'ın siyasi iliÅŸkilerini, "karşı tarafın Filistin meselesine yakınlığı ölçüsünde" tesis ettiÄŸini aktaran Hayye, "Ä°ran, Åžii olmasına raÄŸmen iliÅŸkimiz devam ediyor. Ä°ran hiçbir zaman bizim mezhebimize yönelik bir müdahalede bulunmaz. Ä°liÅŸkimiz, karşılıklı saygı, Filistin meselesine destek ölçeÄŸi üzerine tesis edilmiÅŸtir. Hamas, tarihi boyunca baÅŸka bir devletin iç iÅŸlerine müdahale etmemiÅŸtir" ifadelerini kullandı.

Halil Hayye konuÅŸmasında, Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'ı "Filistin uzlaşısını bozmak ve uzlaşı hükümetinin önüne engeller koymakla" suçladı.

Hamas kararı

GeçtiÄŸimiz ay Kahire Acil Ä°ÅŸler Mahkemesi, Gazze'deki Hamas Hareketi’nin 'terör örgütü' olduÄŸuna karar vermiÅŸti. Hamas, kararı kınayarak 'Bu karar Mısır için bir utançtır' demiÅŸti. 

Ardından "Devlet Davaları Kurulu" tarafından sunulan temyiz talebini deÄŸerlendiren Mısır mahkemesi, Hamas'ın 'terör örgütü' olarak kabul edilmesinin istendiÄŸi davanın yeniden görülmesine karar verdi.

Ä°lk duruÅŸma 28 Mart'ta görülecek. Temyiz talebi CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah Sisi'nin Devlet Davaları Kurulu'ndaki hukuk danışmanlarından biri tarafından sunuldu.

Mısır'da daha önce Semir Sabri ve EÅŸref Said isimli avukatlar, Hamas'ın 'terör örgütleri listesine alınması' talebiyle dava açmıştı.

Kahire Acil Ä°ÅŸler Mahkemesi de 28 Åžubat'ta bu yönde karar almıştı. Mahkeme, 4 Mart 2014'te de "Hamas'ın Mısır'daki faaliyetlerinin yasaklanmasına ve ülkede bulunan merkezlerinin kapatılmasına" hükmetmiÅŸti. 

Filistin sorunuyla yakından ilgilenen çevrelerin tümü Mısır mahkemesinin kararını siyasi olarak nitelendirmiÅŸti

Askeri kanadı da 'terör örgütü' ilan edilmiÅŸti

Mısır'da Acil Ä°ÅŸler Mahkemesi, 31 Ocak’ta Hamas'ın askeri kanadı Ä°zzeddin Kassam Tugayları'nı 'terör örgütü' olarak ilan etmiÅŸ, Hamas ise mahkemenin kararının Ä°srail'in çıkarlarına hizmet ettiÄŸini söyleyerek tepki göstermiÅŸti.

Kahire Acil Ä°ÅŸler Mahkemesi, 4 Mart 2014'te de Hamas'ın Mısır'daki faaliyetlerinin yasaklanmasına ve ülkede bulunan merkezlerinin kapatılmasına karar vermiÅŸti.

Mısır basını sık sık Hamas ve askeri kanadı Ä°zzettin Kassam Tugayları'nı Sina'daki saldırılara karışmakla suçluyor. Bazı Mısırlı basın mensupları, televizyon programlarında, Mısır ordusundan Hamas'ı vurmasını istemiÅŸti. Hamas iddiaları reddediyor.

Hamas, 3 Ocak’ta 17 yaşında bir Filistinli gencin Gazze Åžeridi sınırında Mısır güvenlik güçlerince öldürülmesini kınayarak bunun 'komÅŸu kardeÅŸ ülkelerin arasındaki iliÅŸkiye uygun olmadığını' belirtmiÅŸti.

Sina'ya tampon bölge

Mısır 24 Ekim’de Gazze sınırına yakın olan Sina Yarımadası'nda 30 Mısırlı askerin öldürüldüÄŸü saldırının ardından 10 kilometrelik Gazze sınırında bir tampon bölge oluÅŸturulmasına karar vermiÅŸti. Tampon bölgenin derinliÄŸi önce 500 metre olarak açıklandı ancak daha sonra 1 kilometreye kadar geniÅŸletilmesine karar verildi. Tampon bölgenin inÅŸa sürecinde yaklaşık 800 ev yıkıldı.

Mısır, Gazze’deki Hamas’ı Sina’daki silahlı grupları desteklemekle suçluyor. 3 Temmuz darbesinden bu yana Kahire, Gazze sınırında 1600 tünel imha ettiÄŸini açıklamıştı. Tüneller Ä°srail ablukası altında olan Gazze’ye silah, gıda ve para akışını saÄŸlıyordu.

Mısır’da demokratik seçimlerle cumhurbaÅŸkanı seçilen ilk baÅŸkan Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılmasının ardından Sina’da orduyu hedef alan saldırılarda ciddi bir artış gözlemlenmiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.