Sosyal Medya

Güncel

Atatürk'ün vasiyetnamesinin orijinali görüntülendi

Devlet Arşivleri Genel Müdürü Ünal, 'Atatürk'ün 5 Eylül 1938 tarihli Dolmabahçe'de kaleme aldığı vasiyeti, en özel koşullarda gerektiği gibi korunuyor' dedi.



BaÅŸbakanlık Devlet ArÅŸivleri Genel Müdürü Doç. Dr. UÄŸur Ünal, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 5 Eylül 1938 tarihli Dolmabahçe'de kaleme aldığı vasiyeti, Genel MüdürlüÄŸümüze intikal ettiÄŸi günden bu yana en özel koÅŸullarda gerektiÄŸi gibi korunuyor" dedi.

Devlet ArÅŸivleri Genel Müdürü Ünal, bazı basın yayın organlarında yer alan "Atatürk'ün vasiyetinin kaybolduÄŸu" yönündeki iddiaların ardından, Atatürk'ün Dolmabahçe'de 5 Eylül 1938'de kendi el yazısıyla kaleme aldığı ve ancak özel izinle açılabilen, ısı ve nem koÅŸullarının uygun olduÄŸu bir kasada muhafaza edilen vasiyetnamenin orijinalini AA muhabiriyle paylaÅŸtı.

Ünal, 1989 yılında kendilerine teslim edilen vasiyetnamenin kurumda titizlikle muhafaza edildiÄŸini ancak bu belgenin Atatürk Orman ÇiftliÄŸi ile ilgili herhangi bir madde ihtiva etmediÄŸini belirtti.

BaÅŸbakanlık Devlet ArÅŸivleri Genel MüdürlüÄŸüne intikal eden her arÅŸiv belgesinin, titizlikle kayıt altına alındığını ve bu belgelerin herhangi bir ÅŸekilde kaybolması veya tahrifinin söz konusu olamayacağını vurgulayan Ünal, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Atatürk'ün 5 Eylül 1938 tarihli Dolmabahçe'deki vasiyeti, BaÅŸbakanlık Bakanlar Kurulu SekreterliÄŸi tarafından Devlet ArÅŸivleri Genel MüdürlüÄŸüne 17 Mart 1989'da teslim edilmiÅŸtir. Devlet ArÅŸivleri Genel Müdürü tarafından teslim alınan bu belgeler; ilgili baÅŸkanlığa teslim edilerek kurum arÅŸivi çelik kasalarında günümüze kadar güvence altında saklanmıştır. Atatürk'ün vasiyeti; Devlet ArÅŸivleri Genel MüdürlüÄŸünün Cumhuriyet ArÅŸivi Kataloglarında: fon no: 30 10 0 0 ve yer numarası: 269, dosya gömleÄŸi no:808, sıra no:1 olarak araÅŸtırmaya açıktır".




Kurumda bulunan vasiyetnamede, mahkeme tarafından talep edilen ve davaya konu olan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi'ne iliÅŸkin herhangi bir ifadenin yer almadığını kaydeden Ünal, "Haberlerde zikredilen ve Genel MüdürlüÄŸümüze 1989 yılında teslim edilmiÅŸ Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün mirası, bize intikal ettiÄŸi günden bu yana en özel koÅŸullarda gerektiÄŸi gibi korunuyor" ifadesini kullandı.

Vasiyetname

Cumhuriyet ArÅŸivi'nde yer alan 5 Eylül 1938'de Mustafa Kemal Atatürk'ün el yazısıyla kaleme aldığı vasiyetnamenin içeriÄŸi ise ÅŸöyle:

"Malik olduÄŸum bütün nukut ve hisse senetleriyle Çankaya'daki menkul ve gayrimenkul emvalimi Cumhuriyet Halk Partisi'ne atideki ÅŸartlarla terk ve vasiyet ediyorum: Nukut ve hisse senetleri, ÅŸimdiki gibi, Ä°ÅŸ Bankası tarafından nemalandırılacaktır. Her seneki nemadan, bana nisbetleri ÅŸerefi mahfuz kaldıkça, yaÅŸadıkları müddetçe, Makbule'ye ayda bin, Afet'e 800, Sabiha Gökçen'e 600, Ülkü'ye 200 lira ve Rukiye ile Nebile'ye ÅŸimdiki yüzer lira verilecektir. Sabiha Gökçen'e bir ev de alınabilecek ayrıca para verilecektir. Makbule'nin yaÅŸadığı müddetçe Çankaya'da oturduÄŸu ev de emrinde kalacaktır. Ä°smet Ä°nönü'nün çocuklarına yüksek tahsillerini ikmal için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır. Her sene nemadan mütebaki miktar yarı yarıya, Türk Tarih ve Dil kurumlarına tahsis edilecektir."

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.