Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu'ndan 3 İngiliz kızla ilgili çarpıcı açıklama

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İngiltere'den IŞİD'e katılmak için ayrılan 3 kızla ilgili olarak, "Bu kızlara yardım eden kişi kim çıktı biliyor musunuz? Yakalandı. Koalisyon içinde olan bir ülkenin istihbaratında çalışan biri çıktı" dedi.



DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, A Haber televizyonundan gündeme iliÅŸkin soruları yanıtlarken, 3 Ä°ngiliz kızın Türkiye üzerinden Suriye'ye geçiÅŸiyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. DışiÅŸleri Bakanı, ülkelerin, yabancı savaÅŸçıların Suriye'ye gidiÅŸini önlenmesi için tedbirlerini ve gerekirse yasalarını gözden geçirmesi gerektiÄŸine vurgu yaptı. Bu konuda BirleÅŸmiÅŸ Milletler kararları bulunduÄŸunu ve bu kararlar çerçevesinde ülkelerin bu kanunları deÄŸiÅŸtirme çabası içinde olduÄŸunu anlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, ancak asıl olarak bu konunun köküne inerek, bu insanların neden radikalleÅŸtiÄŸinin sorgulanması gerektiÄŸinin altını çizdi. Terör, artan ırkçılık ve yabancı düÅŸmanlığıyla mücadeleyi birlikte sürdürmek gerektiÄŸine iÅŸaret etti. Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Ä°ngilitere'nin 17 Åžubat günü Londra'daki Gatwick Havaalanı'ndan THY'nin TK 1966 sefer sayılı yolcu uçağıyla Ä°stanbul'a gittiklerini açıkladığı 3 Ä°ngiliz'in durumuyla ilgili olarak da ÅŸunları söyledi: 

"Size bu konuda bir örnek vereyim. Ä°ngiltere’den IŞİD’e katılmak için ayrılan üç kızla ilgili olarak, ülkesi bize birkaç gün sonra bilgi verdi. Fakat bu kızlara yardım eden kiÅŸi kim çıktı biliyor musunuz? Yakalandı. Koalisyon içinde olan bir ülkenin istihbaratında çalışan biri çıktı. AB üyesi deÄŸil, ABD de deÄŸil. Koalisyonun içinde olan bir ülkenin istihbaratında çalışıyor. Ben bunu Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı'na da söyledim. Bana 'genellikle olduÄŸu gibi' dedi."

'Yeni kurulacak orduya destek veririz'

ÇavuÅŸoÄŸlu, Irak ve Suriye'de IŞİD'le mücadelede ve kapsamlı bir strateji çerçevesinde, Ä°ncirlik dahil, tüm seçenekleri deÄŸerlendirebileceklerini daha önce de söylediklerini belirtti. Irak'taki yeni hükümete baÄŸlı güçlerle peÅŸmergenin IŞİD'le savaÅŸtığını iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, BaÄŸdat'ta düzenli bir ordunun olduÄŸunu söylemenin mümkün olmayacağını söyledi. Irak'ta yeni kurulacak ordulara eÄŸitim ve donatım desteÄŸi verilmesi için Türkiye'ye Irak Savunma ve Ä°çiÅŸleri bakanlarından davet geldiÄŸini hatırlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Biz de memnuniyetle bu desteÄŸi vereceÄŸimizi söyledik" dedi: 

"Bugüne kadar zaten hem BaÄŸdat hem de peÅŸmergeye öldürücü olmayan askeri malzeme bakımından desteklerimiz oldu fakat burada özellikle ulusal muhafızların kurulması da önemli. Yani diÄŸer bölgelerde olduÄŸu gibi Musul'a bir ulusal muhafız kurulması gündemde. Biz kurulacak bu ulusal muhafızın da eÄŸitimine ve donatımına katkı vereceÄŸiz. Bunun Musul'da yaÅŸayan insanlardan oluÅŸması lazım. Çünkü bir yerde terörle mücadele ediyorsanız ya da oraya istikrarı getirmek istiyorsanız, o ÅŸehirde yaÅŸayan unsurların desteÄŸini mutlaka saÄŸlamanız lazım."

'Musul'da Sünnilerin de desteÄŸi alınmalı'

Koalisyon ve Irak güçlerinin büyük oeprasyon hazırlığı yaptığı Musul'da halkın ağırlıklı olarak Sünni olduÄŸuna dikkat çeken ÇavuÅŸoÄŸlu, IŞİD'le mücadelede baÅŸarılı olmak için Sünnilerin de desteÄŸinin alınması gerektiÄŸini vurguladı. ÇavuÅŸoÄŸlu Irak'taki bazı bölgelerde Sünnilere yönelik saldırılar olduÄŸu yönünde bilgiler geldiÄŸini belirterek "Bu çok tehlikeli. Irak bir kez daha Sünni-Åžii çatışmasını kaldıramaz. Mücadele DEAÅž'a (IŞİD) karşı olmalı" ifadesini kullandı.

Harekâtın baÅŸarılı olabilmesi için tüm unsurları içine alan ciddi bir planlama yapılması gerektiÄŸini söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, IŞİD'le mücadelenin, tekrar bir Sünni-Åžii çatışmasına dönüÅŸmemesi gerektiÄŸine dikkati çekti. ÇavuÅŸoÄŸlu, "Mücadelede bir kısmı DEAÅž'ın içine itilen veya yerin altına itilen Sünnilerin de desteÄŸini mutlaka almak gerekiyor. Biz bir Sünni-Åžii çatışmasını engellemek için üzerimize düÅŸeni yapıyoruz. Taraflara mesajımızı veriyoruz" diye konuÅŸtu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.