Sosyal Medya

Dünya

Suriye'deki işkencenin fotoğrafları BM'de

Suriye'de Esed rejiminin işkenceyle öldürdüğü 11 bin kişiye ait fotoğraflar BM'de sergileniyor.



Suriye'de BeÅŸÅŸar Esed rejimi tarafından iÅŸkenceyle öldürülen ve "Sezar" kod adlı bir rejim askeri tarafından ortaya çıkarılan 11 bin kiÅŸiye ait 55 bin fotoÄŸraftan bazı örneklerin olduÄŸu sergi BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in (BM) New York'taki Genel Merkezi'nde açıldı.

ÇoÄŸu erkek olan ancak aralarında kadın ve çocukların da olduÄŸu cesetleri gösteren fotoÄŸraflardaki detaylar görenleri rahatsız etmemesi için kapatıldı. Eylül 2011-AÄŸustos 2013 arasında çekilen fotoÄŸrafların önüne uyarılar da konuldu. Sergiyi gezenler, fotoÄŸraflara bakmanın çok zor olduÄŸunu söyledi. 

Serginin açılışında konuÅŸan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) ABD ve BM Özel Temsilcisi Necib Ghadbian, Suriye'de hâlâ benzer vahÅŸet olaylarının yaÅŸanmaya devam ettiÄŸini belirtti.

"Radikal gruplara desteÄŸe yol açıyor"

Esed rejiminin iÅŸlediÄŸi savaÅŸ suçlarının Irak Åžam Ä°slam Devleti'nin (IŞİD) ortaya çıkmasıyla ikinci plana atıldığını savunan Ghadbian, bunun hesabının sorulmamasının aşırılık yanlılarına fırsat yarattığını ifade etti. Ghadbian, "BM ve uluslararası toplumun, Esed'in iÅŸlediÄŸi katliamların hesabını sormaması radikal grupların destek bulmasına yol açıyor" dedi.

Rejim güçlerinin 2014'te 32 bin 507 kiÅŸiyi öldürdüÄŸünü ve bunların yüzde 75'ini sivillerin oluÅŸturduÄŸunu anlatan Ghadbian, halen 200 bine yakın Suriyeli'nin de hapishanelerde olduÄŸunu ve iÅŸkence gördüklerini öne sürdü.

Ä°ngiltere'nin BM Büyükelçisi Mark Lyall Grant ise, Suriye'deki iç savaşın beÅŸinci yılına girmek üzere olduÄŸunu hatırlattı. Öldürülen ve yerinden edilenlerinin sayısının 220 bin ve 7,6 milyona ulaÅŸtığını söyleyen Grant, 3,8 milyon kiÅŸinin de ülkesini terk etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Türkiye, ABD, Katar, Fransa ve Ä°ngiltere'nin de aralarında olduÄŸu 16 ülkenin desteÄŸiyle açılan sergi 20 Mart'a kadar görülebilecek.

 

 
 

 

 

 
 

 

 

[FotoÄŸraflar: Reuters]
 

 

Suriye ordusunda 13 yıl askeri polis fotoÄŸrafçısı olarak görev yaptığını söyleyen "Sezar" kod adlı kiÅŸinin çektiÄŸi fotoÄŸraflar ilk olarak 20 Ocak 2014’te yayımlanmıştı. Yayınlanan fotoÄŸraflara göre, bu kiÅŸilerin birçoÄŸu ya iÅŸkence edilerek ya da aç bırakılarak öldürülmüÅŸtü.

"Sezar" Suriye dışına kaçarak elindeki fotoÄŸrafları muhaliflere verdiÄŸini söylemiÅŸti.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.