Sosyal Medya

Coğrafyamız

Tikrit'te sokak çatışmaları

IŞİD'e karşı savaşan, Şii milislerin ve Sünni aşiretlerin desteklediği Irak ordusu Tikrit kent merkezine girdi, sokak çatışmaları başladı.



Irak ordusu kentin kuzeyini merkeze baÄŸlayan anayol olan Kadisiye Caddesi üzerinde konuÅŸlandı. Farklı kollardan da ordu birlikleri ve Åžii milisler IŞİD’in direniÅŸini kırmaya çalışıyor.

Kentin doÄŸusundaki Dicle Nehri üzerinde bulunan yakınlardaki tek köprü ise IŞİD tarafından Irak ordusunun ilerleyiÅŸini zorlaÅŸtırmak için yıkıldı.

Erbil’den bildiren Al Jazeera muhabiri Jane Arraf, Irak ordusunun kentin bir bölümüne girdiÄŸini, ancak kentin büyük bölümünde hâlâ IŞİD’in hâkim olduÄŸunu söyledi. Kent merkezinde ÅŸiddetli sokak çatışmaları yaÅŸanıyor.

Arraf aynı zamanda IŞİD’in Irak ordusunun ilerleyiÅŸini engellemek için kente giren anayollara patlayıcılar yerleÅŸtirdiÄŸini belirtti.

 

 
 

 

Alem kasabası Irak ordusunda

Irak ordusu Tikrit’in son savunma hattı olan Alem kasabasını Salı günü ele geçirmiÅŸti. Ardından ordu birlikleri IŞİD’in karargâh olarak kullandığı bazı binaları kullanılamaz hale getirmiÅŸti.

Uzun süredir IŞİD tarafından kapatıldığı ileri sürülen Alem'deki bir saÄŸlık ocağı da yeniden hizmete açıldı. Iraklı askerler, hükümet binalarındaki IŞİD bayraklarını indirerek yerine Irak bayrakları astı.

Alem kasabasında bulunan Irak ordusunda görevli Yüzbaşı Visam Ä°brahim, IŞİD'in kurduÄŸu tuzaklar ve keskin niÅŸancıların Irak ordusunun kasabanın tamamına hâkim olmasını engellediÄŸini söyledi.

Irak güçlerinin saldırısı sırasında, ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun savaÅŸ uçakları da havadan destek verdi. Operasyonda çok sayıda Irak askeri ve IŞİD mensubu öldü.

‘28 bin kiÅŸi evini terk etti’

BM, Irak ordusunun IŞİD’in kontrolü altında bulunduÄŸu Tikrit'i geri almak için baÅŸlattığı kapsamlı askeri operasyon ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Tikrit’ten 28 bin kiÅŸinin evini terk ederek Samarra kentine sığındığını duyurdu.

Açıklamada Samarra’ya sığınmaya çalışan birçok ailenin de askeri kontrol noktalarında mahsur kaldığı ifade edildi.

BM’nin Irak temsilcisi Nikolay Miladinov ise, ordu ve yanında savaÅŸan milislere Tikrit operasyonu sırasında sivilleri korumak için çaÄŸrıda bulundu.

'Tikrit diÄŸer kentleri kurtarmak için bir anahtar'

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Irak ordusunun Tikrit’i IŞİD’den geri almak için baÅŸlattığı operasyonun diÄŸer kentleri IŞİD’den kurtarmak için bir ‘anahtar’ olacağını söylemiÅŸti.

Åžii milisler ve silahlı aÅŸiret gruplarının desteklediÄŸi Irak ordusu, IŞİD'in kontrolündeki Tikrit kentini almak için geniÅŸ çaplı operasyon baÅŸlatmıştı.

Operasyon emrini Irak Başbakanı Haydar İbadi Samarra'da bulunduğu ziyaret sırasında vermişti.

IŞİD, 10 Haziran 2014'ten beri Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u elinde tutuyor.

Irak'ta IŞİD'in Musul'u ve bazı bölgeleri ele geçirmesinin ardından ordu ile IŞİD arasında bazı kentlerde baÅŸlayan çatışmalar devam ediyor. Irak ordusu ile peÅŸmerge güçleri, örgütün elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri de orduya havadan destek veriyor.

TÄ°KRÄ°T

- Nüfusu: 260 bin (2002)

- ABD iÅŸgaliyle devrilen Saddam Hüseyin’in memleketi

- BaÄŸdat’a 140 km uzaklıkta

- Dicle Nehri’nin üzerinde

- Selahaddin Vilayeti’nin idari baÅŸkenti

Saddam'ın kenti: Tikrit

BaÅŸkent BaÄŸdat'ın 140 kilometre kuzeyinde bulunan Tikrit, Selahaddin eyaletine baÄŸlı. Irak'ın devrik devlet baÅŸkanı Saddam Hüseyin'in doÄŸduÄŸu ÅŸehir olarak biliniyor. Uzun süredir IŞİD kontrolünde bulunan Tikrit'in kurtarılması amacıyla Irak ordusu Mart başında geniÅŸ çaplı operasyon baÅŸlatmıştı.

Ordu birliklerinin ağır silahlarla gerçekleÅŸtirdiÄŸi saldırılara ABD koalisyonun uçakları da havadan destek veriyor.

Musul operasyonunda 'aktör kim olacak' tartışması

Cumartesi günü Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi (KYB) PeÅŸmerge Sorumlusu Mustafa ÇavreÅŸ, Irak'ın Selahaddin eyaletinin merkezi Tikrit'i IŞİD'den kurtarma operasyonunun Ä°ran Özel Kuvvetler Birimi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani tarafından yürütüldüÄŸünü ileri sürmüÅŸtü.

ÇavreÅŸ, "Daha önce Kasım Süleymani ile birçok toplantıya katıldık. Süleymani, Mahmur ilçesinin kurtarılmasında önemli bir rol oynadı. Son üç gündür Tikrit'te, IŞİD'e karşı yürütülen operasyonu bizatihi Süleymani yönetiyor. Kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum. EÄŸer Tikrit ve Enbar'da baÅŸarı saÄŸlanırsa, Musul'a yönelik operasyona Süleymani'nin emrindeki milisler ile HeÅŸdi Åžabi grubu (Åžii gönüllü milisler) ve Irak ordusu dışında baÅŸka bir güç olmayacak" dedi. 

Irak'taki bir diÄŸer Kürt partisi KDP'nin dış iliÅŸkiler sorumlusu Hemin Hawrami ise Cumartesi günkü açıklamasında Musul operasyonunda Sünnilerin öncü güç olması gerektiÄŸini söylemiÅŸti.

Hawrami, "Musul'un kurtarılması son derece ciddi bir askeri ve siyasi stratejiyi gerektiriyor. Musul'u kurtarmak için kapsayıcı bir plan ortaya konulursa ve koalisyon güçleri, Irak ordusu, Sünniler ile Åžiiler operasyona dahil olursa o zaman peÅŸmergeler de harekâtın bir parçası olur. Bu güçlerle birlikte IŞİD'e karşı savaşırız. Ancak operasyonun öncü gücü olmayız. Operasyonun öncü gücü Sünni halk olmalıdır. EÄŸer Sünniler en önde ilerlemezse, peÅŸmerge güçleri Musul'un içine girmez. Çünkü o ÅŸehri kurtarması gereken Sünni halkın bizzat kendisi olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Musul'u kurtarma operasyonuna deÄŸinen Savunma Bakanı Halid Ubeydi ise, kentin IŞİD’den geri alınması harekâtında savaÅŸacak güçlerin büyük çoÄŸunluÄŸunun Musullulardan oluÅŸması gerektiÄŸini söyledi. Ubeydi bu konuda siyasi mutabakatın da saÄŸlandığını ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.