Sosyal Medya

EÄŸitim

İlahiyatta 'Kürtçe' artık seçmeli ders

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde alınan karar doğrultusunda, "Kürtçe" seçmeli ders olarak okutuluyor.



Dicle Üniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi'nde alınan karar doÄŸrultusunda, "Kürtçe"seçmeli ders olarak okutuluyor. 

Kürtçe'nin önündeki engellerin kaldırılması ve hayatın her alanında kullanımının artmasıyla din eÄŸitimi verecek öÄŸretmen, vaiz ve müftü adaylarının halkla anadilinde doÄŸru ve kolay iletiÅŸim kurması amacıyla ilahiyat fakültesinde okuyan öÄŸrenciler için Kürtçe'nin seçmeli ders olarak verilmesi kararı alındı.

Kararın senato tarafından onaylanması ile fakültede okuyan öÄŸrencilere haftada iki saat toplam 28 saat tefsir ile dini ve tasavvufi metinler üzerine Kürtçe eÄŸitimverilmeye baÅŸlandı. 

Dersi alan öÄŸrencilerin anadilde eÄŸitim veren özel okullarda görev yapabileceÄŸi gibi atandıkları devlet okullarında Kürtçe seçmeli derse de girebilmeleri bekleniyor.

'BU ÜLKE ANADÄ°LDEKÄ° YASAKLAR NEDENÄ°YLE ÇOK BADÄ°RELER GEÇÄ°RDÄ°'

DÜ Ä°lahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkerim Ünalan, AA muhabirine, Kürtçe eÄŸitimin yıllardır özlem duyulan bir uygulama olduÄŸunu söyledi.

"Bu ülke anadildeki yasaklar nedeniyle çok badireler geçirdi. Dar anlayış birçok haksızlıklara ve ölümlere yol açtı. Bunu hepimiz biliyoruz. Son dönemde Kürtçe'nin önündeki engellerin kaldırılması, insanların en tabii hak olan anadillerinde eÄŸitim alabilmesinin önünün açılması son derece memnuniyet verici. Bunu saÄŸlayanlara bu toplum minnettar" diyen Prof. Dr. Ünalan, Kürtçe ile ilgili üniversitelerde bölüm, doktora ve yüksek lisans programlarının açılması, anabilim dalı baÅŸkanlıklarının kurulmasının önemine deÄŸindi.

Dinimizde insanlar arasında ırk, dil, din renk ayrımının söz konusu olmadığına iÅŸaret eden Ünalan, dini anlayışa göre bu tür ayrımların çaÄŸ dışı kabul edildiÄŸini,Kur-an'ı Kerim ve peygamberin de bu ayrımcılığı ÅŸiddetle reddettiÄŸini, insanların eÅŸit olduÄŸunun her fırsatta vurgulandığını ifade etti.

Bu yaklaşımın dinin büyüklüÄŸünü de gösterdiÄŸine dikkati çeken Ünalan, bu nedenle fakülte olarak bu konuya öncülük yaparak, ÅŸimdilik bir anabilim dalı bünyesinde Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasına baÅŸladıklarını kaydetti.

'ÇOK DÄ°LLÄ° EĞİTÄ°M VERÄ°YORUZ'

Ünalan, öÄŸrencilerin derse yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸini dile getirerek, "ÖÄŸrencilerimiz çok memnun. Arapça, Farsça, Ä°ngilizce eÄŸitime Kürtçe'yi de ilave ederek takımı tamamlamış olduk. Çok dilli eÄŸitim veriyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Dersi seçen 120 öÄŸrencinin Kürtçe Kuran-ı Kerim meali ve tasavvufi metinlerle ilgili eÄŸitim aldığını aktaran Ünalan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bu sayede insanlar dinini daha rahat anlamış oluyor. Bugüne kadar vatandaÅŸlara Türkçe ifade ettiÄŸimiz dini bilgileri Kürtçe de söylememizin ne zararı var? Ä°nsanın anadilinde dinini öÄŸrenmesi en tabii haktır. Türkçe, 'Allah birdir' demenin Kürtçe ifadesinden ne farkı var? Bu neden suç olsun? Bu uygulamanın yasak olduÄŸu bir toplumda insan hakkından söz edilebilir mi? Fakülte olarak bunun önlenmesi için baÅŸlattığımız uygulamanın tüm fakültelere örnek olmasını dileriz. Bu uygulama ülkemizin demokrasi anlayışında geldiÄŸi noktayı dünya kamuoyuna iyi bir ÅŸekilde yansıtacaktır."

'DAR DÜÅžÜNCELER BERTARAF EDÄ°LDÄ°'

Ülkede demokratik uygulamaların önünün açıldığını anlatan Ünalan, "Yasakların kaldırılması yönünde ülkede devasa adımlar atıldı. Artık dar düÅŸünceler bertaraf edildi. BaÅŸlatılan çözüm sürecinin de barışla nihayete kavuÅŸmasını ümit ediyoruz" diye konuÅŸtu.

ÖÄŸrencilerden Kadir DoÄŸan edebiyat öÄŸretmeni olduÄŸunu ikinci üniversite olarak ilahiyat fakültesinde okuduÄŸunu söyledi.

DoÄŸan, anadili olan Kürtçe'yi geliÅŸtirmek için bu dersi tercih ettiÄŸini ifade ederek, mesleÄŸini yaparken öÄŸrencilere ihtiyaç olması halinde Kürtçe öÄŸretebilecek olmanın mutluluÄŸunu yaÅŸadığını dile getirdi.

'DÄ°NÄ°MÄ°ZÄ° KÜRTÇE ANLATACAÄžIM'

Rıdvan Çakar da anadili Kürtçe'de çoÄŸu kelimeyi bilmediÄŸini, bu nedenle anadilini tam manasıyla öÄŸrenmek için derse katılmaya karar verdiÄŸini kaydetti.

Çakır, "Ben bugünlere geleceÄŸimize ihtimal dahi vermiyordum. Kürtçe eÄŸitim aldığım için memnunum. Bu sayede hem anadilimizi öÄŸreniyor hem de dilimizi korumuÅŸ oluyoruz. Ä°leride Kürtçe din eÄŸitimi verme imkanı da bulabilirsek çok mutlu olacağız" diye konuÅŸtu.

Berçem Oruç da bir zamanlar Kürtçe konuÅŸmanın dahi yasak olduÄŸunu hatırlatarak, bu nedenle anadillerini yeterince öÄŸrenme fırsatı bulamadıklarını kaydetti.

Anadilini akademik anlamda öÄŸrenmek için dersi tercih ettiÄŸini aktaran Oruç, "EÄŸitimi tamamladıktan sonra din öÄŸretmenliÄŸi yapacağım. Hala bölgede Türkçe bilmeyen insanlar var. Dinimizi onlara Kürtçe anlatacağım" ÅŸeklinde konuÅŸtu.


AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.