Güncel
Yunanistan Almanya'dan 332 milyar avro tazminat istiyor
Yunanistan, anlaşmazlık yaşadığı Merkel hükümetini 2. Dünya Savaşı'ndan kalma meselelerle tehdit etmeye başladı. Yunan hükümeti Almanya'dan 332 milyar avro tazminat istemeyi planlıyor
Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan ile Almanya arasında Ä°kinci Dünya Savaşı ile ilgili, çözümlenmemiÅŸ savaÅŸ tazminat meselesi bulunduÄŸunu belirtti. Yunanistan'ın yükümlülüklerini yerine getirdiÄŸini, Almanya'nın da aynı ÅŸekilde yapması gerektiÄŸini ifade eden Çipras, "Çünkü ahlak, tercihe ve duruma göre olamaz” dedi.
Çipras, mecliste Yunanistan’ın Ä°kinci Dünya Savaşı nedeniyle Almanya’dan talep edilen savaÅŸ tazminatı konusunda siyasi partiler arasında bir komisyon oluÅŸturulmasına yönelik toplantıda yaptığı konuÅŸmada, 1953 Londra SözleÅŸmesi’ne göre Almanya’nın Yunanistan'a savaÅŸ tazminatı ödemesi gerektiÄŸini ileri sürdü.
332 MÄ°LYAR AVRO
Çipras'ın konuÅŸmasında "Almanya savaÅŸ tazminatı ödemezse, ülkemizdeki Almanların mallarına el koyarız" dediÄŸi de belirtiliyor. Hükümet onay çıkması halinde ilk haczin Goethe Kurumu'na yapılması bekleniyor. Yunanistan, Almanya'dan 332 milyar avro tazminat istediÄŸini açıkladı.
Almanya ile Yunanistan arasında imzalanan 1960 anlaÅŸmasının savaÅŸ tazminatlarıyla ilgili olmadığını belirten Çipras, Almanya’nın Ä°kinci Dünya Savaşı sonrasında, bir dizi müdahaleden yararlandığını, 1953 Londra SözleÅŸmesi ile Birinci Dünya Savaşı’ndan kalan borçlarının silindiÄŸini ve yeniden yapılanması için müttefik ülkelerden muazzam maddi yardımlar aldığını belirtti.
Çipras, “Ancak, Londra SözleÅŸmesi aynı zamanda Almanya’nın Ä°kinci Dünya Savaşı ile ilgili ödemesi gereken savaÅŸ tazminatları bulunduÄŸunu da kabul etmektedir. Bunların 1990 yılında nihai barış anlaÅŸmasıyla düzenlenmesi gerekiyordu. Ancak Almanya’nın bölünmesi nedeniyle bu anlaÅŸma imzalanamadı. Sonraki yıllarda, DoÄŸu ve Batı Almanya’nın birleÅŸmesiyle bu meselenin çözümlenmesine yönelik hukuki ve siyasi koÅŸullar oluÅŸtu. Ancak, Alman hükümetleri o zamandan beri suskun kalmayı, yasal hileleri, ertelemeyi ve ağırdan almayı tercih ettiler. Bu tavır ahlaki midir acaba?” diye konuÅŸtu.
BaÅŸbakan Çipras, Yunan hükümetinin eÅŸit koÅŸullarda dürüst bir müzakere kapsamında, diyalog aracılığıyla Avrupa’nın karşılaÅŸtığı sorunlarına çözümüne katkı saÄŸlamak için yorulmadan çalışacağını ancak aynı zamanda Yunanistan’a ve Yunan halkına karşı yerine getirilmemiÅŸ tüm yükümlülüklerin de yerine getirilmesi için çaba göstereceÄŸini kaydetti.
"YUNANÄ°STAN GÖREVÄ°NÄ° YERÄ°NE GETÄ°RDÄ°"
Yunanistan’ın kendi yükümlülüklerini yerine getirmeyi taahhüt ettiÄŸini, diÄŸer tarafların da aynı ÅŸeyi yapmak zorunda olduÄŸunu ifade eden Çipras ÅŸöyle devam etti: Ä°kinci Dünya Savaşı’nda yaÅŸanan hatıraların canlı tutulması gerekir. Ancak, ÅŸüphecilik ve halklar arasında nefret duygularının yayılması için deÄŸil, faÅŸizmin ve Nazizmin ne demek olduÄŸunun bilinmesi için. Halklar arasında karşılıklı dayanışma, iÅŸbirliÄŸi ve diyalogun yerini tarihi ikbalin üstünlüÄŸü aldığı zaman, neler olduÄŸunun bilinmesi için. Avrupa halkları ve liderleri çaÄŸdaÅŸ Avrupa tarihini hatırlamak ve bundan ders almak zorundalar. Çünkü Avrupa bugün yine, Ä°kinci Dünya Savaşı’na yol açan aynı yanlışları yapamaz, yapmamalı.
Tüm bunların son derece hassas ve teknik meseleler olduÄŸunu, bunlarla ilgili gerekli çalışmaların hukukçular ve tarihçiler tarafından yapılması gerektiÄŸini ifade eden Çipras, “Yunan ve Alman halklarına ÅŸunu belirtmek istiyorum ki, bizler bu meseleye anlaÅŸma niyetiyle gerekli hassasiyet, samimiyet ve sorumlulukla yaklaşıyoruz. Biz, yükümlülüklerimizi yerine getireceÄŸiz. Kimseye ders vermiyoruz ancak, kimseden de ahlak dersi kabul etmiyoruz. Alman hükümetinden de, siyasi, tarihi ve ahlaki nedenlerle ayni ÅŸeyi bekliyoruz” diye konuÅŸtu.
Henüz yorum yapılmamış.