Sosyal Medya

Güncel

Kabataş saldırısı 52 saniyede oldu

Polisin tek kamera kaydındaki incelemesi Kabataş'da Zehra Develioğlu'na yapılan çirkin tacizi doğruladı. Paralelin kontrolündeki 10 kamera nedense bir anda kör oldu.



Kamera görüntülerine göre, KabataÅŸ saldırısını yapan grup, Zehra DevelioÄŸlu ve bebeÄŸinin çevresini 52 saniye boyunca sarıyor. Olay anını daha net gösteren görüntüler ise karartıldı.

Gezi olayları sırasında 1 Haziran 2013'te KabataÅŸ'ta Zehra DevelioÄŸlu ile 6 aylık bebeÄŸine yapılan saldırının 52 saniyede gerçekleÅŸtiÄŸi ortaya çıktı. Polisin, eldeki tek kamera kaydında yaptığı incelemeye göre, 20-30 kiÅŸilik bir grup, DevelioÄŸlu ile bebeÄŸinin yanında toplam 52 saniye kalıp, sözlü ve fiziki tacizde bulundu. Kalabalığın bu tacizi, bölgedeki giÅŸe ve durak. kameranın görüÅŸ açısını kapattığı için net görülemiyor. Olay yerini daha iyi gören kameraların görüntüleri ise gizli bir el tarafından yok edildi. KabataÅŸ saldırısıyla ilgili bir yılı aÅŸkın süredir devam eden soruÅŸturmada eldeki 18 dakikalık görüntü tüm detaylarıyla incelendi.

YANINA GELÄ°NCE ÇEMBERE ALIYORLAR
Görüntülerde 20-30 kiÅŸilik bir grubun saat 19.49'da Zehra DevelioÄŸlu'nun etrafında çember oluÅŸturduÄŸu ve 52 saniye sonra, 19.50'de de uzaklaÅŸtıkları tespit edildi. Görüntülerde, bu kiÅŸilerin eylemleri, bölgedeki giÅŸeler ve durağın kameranın görüÅŸ açısını engellemesi nedeniyle net olarak görünmüyor. SoruÅŸturmayı yürüten emniyet görevlileri de ÅŸu tespitte bulundu: "Grup birlikte hareket ediyor. 52 saniye boyunca da DevelioÄŸlu ve bebeÄŸinin yanında bulunuyorlar. Sözlü ve fiziki taciz gerçekleÅŸiyor. Sonra yine topluca ayrılıyorlar. MaÄŸdurun beyanı ile görüntüler birleÅŸtirildiÄŸinde burada bir arbede yaÅŸandığı net bir ÅŸekilde ortaya çıkıyor." Ä°stanbul Emniyet MüdürlüÄŸü tarafından yapılan araÅŸtırmada, Zehra DevelioÄŸlu'nu çevreleyen gruptaki kiÅŸilerin büyük kısmının kimlik tespiti yapıldı. Kimlik tespitleri yapılırken baz istasyonlarından HTS kayıtları ile sonuçlar test edildi. Bu kiÅŸilerin tek tek ifadeleri alındı. Daha önce grubun, maÄŸdurenin yanından geçip gittiÄŸi iddia edilmiÅŸti. Ancak 52 saniye boyunca grubun DevelioÄŸlu'nun yanında durduÄŸu görüntülerle kanıtlanmış oldu. Böylece aylardır devam eden karartma kampanyası da boÅŸa çıktı.

11 KAMERADAN 10'U KÖR OLDU
KabataÅŸ iskelesinde olay yerini görebilecek 4 ayrı noktada 11 kamera vardı. Olay tarihinde bu kameralardan 10'u hiçbir görüntü alamadı. MOBESE'yi kontrol eden Paralel ÅŸirket ile soruÅŸturmayı ilk baÅŸta yürüten Paralel polisler, bunlardan bazısının arızalı ya da bakımda olduÄŸu, kiminin de olay yerini görmediÄŸi beyanında bulundu. 11 kameradan 10'unun iÅŸe yaramaması, karartma ihtimalini güçlendiriyor.

MOBESE KAYNAK'TA
KabataÅŸ'ta olayın yaÅŸandığı dönemlerde çevrede bulunan MOBESE sistemi Sürat AÅž'nin kontrolündeydi. Paralel Yapı'nın finans merkezi olan Kaynak Holding'e baÄŸlı ÅŸirketin, MOBESE görüntülerini karartmış olabileceÄŸi ÅŸüphesi, soruÅŸturma kapsamında inceleniyor. Kamera kayıtları (Mobese) Sürat Teknoloji bünyesinde toplanıyordu. 17 Aralık sonrası sürat ile iliÅŸki kesildi.

GÖRÜNTÜLERÄ° KESTÄ°LER
Zehra DevelioÄŸlu'nun kayınpederi Bahçelievler Belediye BaÅŸkanı Osman DevelioÄŸlu, "Bu olayla ilgili tek görüntü, KabataÅŸ Ä°skelesi'nde Ä°DO'ya ait kamera kaydıdır. Bir tek savcının önünde olan bu görüntü, malum gruplara yakın basına servis ediliyor. Ama gelinimin saldırıya uÄŸramış olabileceÄŸi anları kesip atmışlar. Görüntülerin tamamını izlediÄŸinizde, gelinimin kalabalık bir grubun arasında olduÄŸu görülüyor. Ä°skele tarafındaki kameranın kaydettiÄŸi görüntüler, alanın tamamını görmüyor" dedi.

SORUÅžTURMAYI PARALEL POLÄ°S ÅžEFÄ° YÜRÜTÜYORDU
Olayla ilgili soruÅŸturmayı yürüten ekibin başında Paralel yapının en önemli polis ÅŸeflerinden ve halen tutuklu olan Ertan Erçıktı bulunuyordu. TahÅŸiye soruÅŸturması kapsamında tutuklanan Erçıktı'nın yönetiminde yürütülen soruÅŸturmanın ilk bir ayında hiçbir görüntü talebinde bulunulmadığı, olayla ilgili görüntülerin bu tarihten sonra araÅŸtırılmaya baÅŸlandığı iddia edildi. Emniyetin soruÅŸturmaya esas olan tek görüntüsü ise olayın maÄŸduru DevelioÄŸlu ailesi tarafından yapılan araÅŸtırmalar sayesinde bulundu.

DAKÄ°KA DAKÄ°KA KABATAÅž OLAYI
19.42: Zehra DevelioÄŸlu, KabataÅŸ durağında kameranın açısına giriyor. Yanında bebek arabası var.
19.49: 20-30 kiÅŸilik bir grup DevelioÄŸlu'nun yanına geliyor. Burada 52 saniye boyunca sözlü ve fiziki tacizde bulunuyor. Durak görüntü açısını kestiÄŸi için orada neler olduÄŸu görüntüye yansımıyor.
19.50: Saldırgan grup uzaklaşıyor.
19.58: DevelioÄŸlu'nun eÅŸi yanına geliyor. Birlikte yürümeye baÅŸlıyorlar.
19.59: EÅŸi ile birlikte Zehra DevelioÄŸlu kamera açısından çıkıyor.  (Sabah)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.