Sosyal Medya

Coğrafyamız

İslam Kerimov'u eleştiren aktivist bir haftadır kayıp

Özbekistan'da Kerimov'un adaylığını eleştiren ve protesto gösterilerine katılan bir aktivistten bir haftadır haber alınamıyor



Özbekistan’da yaklaÅŸan seçimler öncesi Ä°slam Kerimov yönetimi muhaliflere ve insan hakları kuruluÅŸlarına yönelik baskılarını arttırdı. Son olarak insan hakları aktivistlerinden Alikul Sarimsokov’dan 3 Mart’tan bu yana kayıp olduÄŸu bildirildi.

Sarimsokov’un arkadaÅŸları bir haftadır telefonunun kapalı olduÄŸunu ve hiçbir ÅŸekilde ona ulaÅŸamadıklarını ifade ediyor. Ülkenin baÅŸkenti TaÅŸkent ve Jizzak ili polis merkezine baÅŸvuran Sarimsokov’un akrabaları da kendilerini tatmin edecek cevap alamadı.

Alikul Sarimsokov Özbekistan Ä°nsan Hakları Savunucuları BirliÄŸi üyesidir. Bu sivil kurum örgütü cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde Ä°slam Kerimov'un aday olmaması gerektiÄŸini ve adaylığının anayasaya aykırı olduÄŸunu savunuyor. Birlik Kerimov’a resmi çaÄŸrıda bulunarak 29 Mart’ta yapılması planlanan seçimlere katılmamasını istemiÅŸti.

Alikul Sarimsokov’un son zamanlarda TaÅŸkent'te cumhurbaÅŸkanlığı sarayı önünde az sayıda katılımcıyla gerçekleÅŸen protestolara katıldığı da gelen bilgiler arasında.

77 yaşındaki Ä°slam Kerimov, Özbekistan’ı 1980 yılından bu yana yönetiyor. Uluslar arası insan hakları kuruluÅŸlarının raporlarına göre Kerimov yönetimi en çok hak ihlali yapan rejimlerin başında geliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.