Sosyal Medya

Güncel

'Fidan konusunda görüş ayrılığı yok'

Başbakan Davutoğlu, AK Parti'den milletvekilliği adaylığını geri çeken ve yeniden MİT Müsteşarlığı görevine atadığı Hakan Fidan'la ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'la aralarında bir görüş ayrılığı olmadığını söyledi.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, milletvekilliÄŸi aday adaylığını geri çeken ve yeniden MÄ°T'in başına atanan Hakan Fidan kararını deÄŸerlendirdi. Fidan'ın siyaset yapma planına karşı çıkan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'la aralarında bir görüÅŸ ayrılığı olmadığını ifade eden DavutoÄŸlu ÅŸunları söyledi:

"Nasıl ki aday olmak istediÄŸinde bu talebi kabul etmiÅŸsem, bu adaylığı çekmek istediÄŸinde de aynı ÅŸekilde saygı duyarak dün itibariye bu talebi kabul ettim ve onayladım. Nasıl ayrılırken benim imzam varsa aynı ÅŸekilde göreve dönüÅŸünde de benim imzam vardır. CumhurbaÅŸkanımızla aramızda bu konuda kesinlikle görüÅŸ ayrılığı yoktur. Kendisiyle her zaman istiÅŸare ederiz. Bu konuda da bir istiÅŸare yaptık, spekülasyonun bir anlamı yoktur.

Sayın Fidan birkaç ay önce nasıl bizim için kıymetli bir bürokratsa yine aynı derecede kıymetli bir bürokrattır. Bununla ilgili spekülasyon yapılmasına gerek yok. Fakat bu tür görevlerde bulunan kiÅŸilerin kendi iradeleriyle aldıkları kararlara saygı duyarım. ABD dönüÅŸü kendisi randevu istedi, Cumartesi günü görüÅŸtüm kanaatini aldım. Görevine dönme kanaatini aldım, aday adaylığından çekilirse seçime girip kaybetse dahi göreve dönme hakkı vardır. Benim de kanaatim bu görevi hakkıyla yapacağı yönünde olduÄŸu için kararı imzaladım.

Hepimiz her zaman devlet görevi esnasında büyük çabalar sarf ederiz. Sayın Fidan da zor görevleri zor zamanlarda ifa etti. Ama yorulmuÅŸ olsaydı, büyük bir aÅŸkla ÅŸevkle göreve dönmek istediÄŸini söyledi. CumhurbaÅŸkanı ile aramızda görüÅŸ ayrılığı yok."

ErdoÄŸan karşı çıkmıştı

Fidan, AK Parti'den milletvekili adayı olmak için 7 Åžubat'ta MÄ°T MüsteÅŸarlığı görevinden istifa etmiÅŸ, 20 Åžubat'ta da AK Parti'ye adaylık baÅŸvurusu yapmıştı. 

Hakan Fidan'ın adaylığına CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan karşı çıkmıştı. ErdoÄŸan, Fidan'ın adaylığını açıklamasının bir gün sonrasında, Güney Amerika ziyareti öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Fidan'ın adaylığı için, "Olumlu bakıyor muyum, bakmıyor muyum? Açık sözlüyüm ben, bunu da açık sözlü olarak deÄŸerlendirmek isterim. Ben adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu çok açık, net söyleyeyim. Bunu Sayın BaÅŸbakan'a da söyledim. Adaylığını kabul etmek BaÅŸbakan'ın kendi takdiridir, benim ona karışmam mümkün deÄŸildir" ifadelerini kullanmıştı. 

"Fidan'a açık ve net 'ayrılma' dedim"

ErdoÄŸan, Güney Amerika'ya giderken de uçakta gazetecilere konuÅŸmuÅŸ, "Fidan'a açık ve net 'ayrılma' dediÄŸini" söylemiÅŸti:

“MÄ°T sıradan bir kurum deÄŸildir. Sıradan bir insanı da kolay kolay getiremeyiz oraya. MÄ°T’in başında son derece güvenilir bir kiÅŸi olmalıdır. Nitekim ben oraya son derece güvenilen, hatta ‘sır küpüm’ olarak görebileceÄŸim birini getirmiÅŸtim. Dolayısıyla bu makama gelmiÅŸ olan bir kardeÅŸimizin milletvekili adayı olmak ya da onun ötesinde bazı görevleri kafasında planlamak gibi bir durumu olabilir. Ya da ona belki bu tür bazı vaatlerde bulunulmuÅŸ olabilir, orasını bilemem. Ama ben kendisine açık ve net olarak ‘ayrılmanı doÄŸru bulmuyorum’ dedim. Senin göreve devam etmen gerekir çünkü burası rastgele bir yer deÄŸil. Siz gidersiniz, sizin yerinize bir baÅŸkası gelir, o ayrı mesele. Bunu normal bir memuriyet olarak görebilirsiniz. Ama bu öyle bir makam deÄŸil." 

ErdoÄŸan, aynı açıklamasında paralel yapıyla mücadeleyi de vurgulamıştı:

"Dolayısıyla doÄŸru bulmuyorum ama kendileri artık yorulduklarını söyleyerek, burada daha fazla devam edemeyeceklerini söyleyerek, maalesef böyle bir adım atmayı uygun buldular ve bu adımı attılar. Bundan sonraki süreç Sayın BaÅŸbakan’a ait olan bir süreçtir. Yerine kim gelecekse Sayın BaÅŸbakan teklif yapar. Biz de onar ya da onamayız. Kimin geleceÄŸi çok önemli, çünkü bizim paralel yapıyla mücadele esnasında neler yaÅŸadığımız, neler çektiÄŸimiz, her ÅŸey ortada. Böyle bir ortamda, böyle bir tabloyla karşı karşıya kalmayı ben asla doÄŸru bulmam."

"Müsaade edilmiyorsa kalmalıydı"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Hakan Fidan'ın adaylığına karşı olduÄŸunu son olarak 4 Mart'ta tekrarlamış, Suudi Arabistan dönüÅŸü uçakta bir gazetecinin “Hakan Fidan meselesinde kırgın olduÄŸunuzu söylemiÅŸtiniz. Hâlâ aynı hissiyatta mısınız?” sorusuna ÅŸu yanıtı vermiÅŸti:

“Biz devlet yönetiyoruz. O konuya iliÅŸkin kanaatimi daha önce de söyledim. Kanaatlerimizi ifade etmiÅŸ olmamıza raÄŸmen istifa edip, adaylık söz konusu olmuÅŸ ise elbette bir kırgınlık söz konusudur. MÄ°T sıradan bir kurum deÄŸildir. Devletin en önemli kurumudur. Devletin Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı zayıfsa, o devletin ayakta kalması mümkün deÄŸildir. Åžimdi biz onu böyle bir göreve getirdik. Getiren de benim. Madem öyle, ayrılırken de, eÄŸer müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Dolayısıyla tabii ki kırgınım.”

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.