Sosyal Medya

Ekonomi

'Faiz ve kurda tedbire gerek yok'

Daha önce Merkez Bankası'nın faiz politikasını eleştiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu kez Merkez Bankası'nın ne yapması gerektiğini söylenmenin doğru olmadığını söyledi. Zeybekci'ye göre kurda ve faizde tedbire gerek yok.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doların küresel olarak yükseliÅŸe geçtiÄŸini bunun Türk Lirası'nın deÄŸer kaybettiÄŸi anlamına gelmediÄŸini kaydetti. Zeybekçi'ye göre faiz ve kura iliÅŸkin ÅŸu anda bir tedbir alınmasına gerek yok. Zeybekci, Merkez Bankası'na neyi doÄŸru yapması gerektiÄŸini söylemenin de olmadığını vurguladı. 

Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, Merkez Bankası'nın yüksek faiz artırımına gittiÄŸi geçen yıldan sonra iki kez faiz indirimi için yeri olduÄŸunu, ancak bunun ÅŸu anda faiz indirmesi gerektiÄŸi anlamına gelmediÄŸini ifade etti.

Zeybekci, sanayi üretiminde Ocak ayında görülen düÅŸüÅŸün kurdan kaynaklanmadığını düÅŸünüyor. 

Zeybekci, euro/dolar paritesinin 1,36'dan 1,1'e indiÄŸini bunun son iki ayda ihracatta 1,8 milyar dolar kayba neden olduÄŸunu vurguladı.

Zeybekci daha önce Merkez Bankası'nın faiz kararlarını sert bir ÅŸekilde eleÅŸtirmiÅŸti. 24 Åžubat'taki faiz kararının ardından konuÅŸan Zeybekci, faiz kararında korkak davranıldığını söylemiÅŸti:

"Ondan sonraki dönemde ise nedense gösterge faiziyle yetinmeye çalıştık. Bir cisim düÅŸünün ki üç tarafından bir yere tutturulmuÅŸ. Siz birini düÅŸürüyorsunuz ama diÄŸer iki taraf sabit. O düÅŸmez, baÅŸtan savma sayılır. Ä°lk defa üçünü birden aÅŸağı çektiÄŸiniz zaman artık 'ben ciddiyim' diyorsunuz. Faiz indiriminde o kadar korkak davrandık, o kadar gereksiz ÅŸekilde bu ülkenin ekonomisinin bu maliyete katlanmasına sebep olduk ki geç kaldık.Tüccar olarak bankaya gittiÄŸiniz zaman yüzde 12-13 civarında faiz ödüyorsanız, enflasyon da yüzde 5'ler seviyesinde bekleniyorsa, arada net yüzde 7'lik bir maliyet varsa bu katlanılabilir deÄŸildir. Politika faizi için yüzde 6'lar seviyesinin makul."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.