Sosyal Medya

Güncel

HDP'den Babacan hakkında gensoru önergesi

HDP, 'ekonominin kötü yönetildiği' gerekçesiyle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan hakkında gensoru önergesi verdi.



HDP Grup BaÅŸkanvekili Ä°dris Baluken ve Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan imzasıyla TBMM BaÅŸkanlığı'na verilen önergede, "Dolar kurunun hızla artması, Merkez Bankası’na müdahale edilmesi, siyasi istikrarsızlık sonucu ekonominin riske sokulması nedeniyle ekonomik konularda genel koordinasyon sorumlusu BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan hakkında Gensoru açılması" istendi.

Genel gerekçede, "CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın, Merkez Bankası ile sürdürdüÄŸü faiz kavgası, Hükümet'in basiretsizliÄŸi, suskunluÄŸu ve etkili önlemler alınmaması sonucu zirve yapan dolar rekor kırmaya baÅŸladı. Merkez Bankası'nın günlük olarak arttırma kararı aldığı döviz silahı da doların ateÅŸini söndürmeye yetmedi. 2,55 seviyeleri ile zirveye çıkan dolar Merkez'in piyasaya sürdüÄŸü 60 milyon dolar sonrasında beklenenin aksine, düÅŸüÅŸ yerine 2,62 seviyeleri ile en yüksek zirvesine ulaÅŸtı. Åžirket bilançoları hasar görürken, reel sektörün açık pozisyonu 180 milyar dolar. Burada yüzde 10'luk bir kur artışı 18 milyar dolar karşılığı Türk Lirası etkisi olacak. Bu da kabaca 35-40 milyar lira zarar bilançolara yansıyacak demektir. Ä°hracatçıların, ara malı ithal etmesi nedeniyle piyasanın da dolaylı zarara uÄŸradığı görülmektedir. Merkez Bankası, geçen yıl faizleri yükselterek dolardaki yükseliÅŸin önüne geçmiÅŸ ve bir devalüasyon krizini engellediyse de önümüzdeki günlerde yeni krizler kapıda" denildi.

Türkiye’de döviz kurunu daha çok iç istikrarsızlıkların belirlediÄŸi ancak 2,50'de psikolojik bir sınır olduÄŸuna iÅŸaret edilerek, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin sınırlı olduÄŸu kaydedildi. Türkiye’nin net döviz rezervlerinin 40 milyar doların biraz üzerinde olduÄŸuna iÅŸaret edilerek, "Bir döviz talebi olduÄŸu zaman da kısa sürede bu cephane tükenebilir. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın faiz indirimi konusunda Merkez Bankası’nı baskı altına alan demeçleriyle yukarı giden dolar kurunun her sentlik artışı, borç stokunun 4 milyar lira artmasına yol açıyor. Türkiye, yanlış ekonomi politikaları sonucu enflasyon ve iÅŸsizlik artmış, Türk Lirası deÄŸer kaybetmiÅŸ, ülke risk altına sokulmuÅŸtur" görüÅŸüne yer verildi.

"Ekonominin kötü yönetildiÄŸi" gerekçesiyle Babacan hakkında gensoru açılması talep edildi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.