Sosyal Medya

Dünya

Boko Haram'a karşı ortak taarruz

Afrika Birliği'nin Boko Haram'a karşı 10 bin kişilik bir ortak harekat gücü oluşturulması kararının ardından Çad ve Nijer büyük bir operasyon başlattı.



Nijer hükümetinden bir yetkili, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada iki ülkenin Boko Haram'a karaşı havadan ve karadan harekât baÅŸlattığını söyledi. Çad Ordusu Sözcüsü Albay Azem Bermandoa, "Bu saldırı Nijer'in Nijerya toprakları içine doÄŸru ilk ana harekatı. Åžimdiye kadar Nijerya sınırlarından kendi topraklarımıza saldırıları püskürtmeye çalışıyorduk" dedi. 

Nijerya ve Kamerun'a eÅŸlik eden Çad ve Nijer güçleri ÅŸimdiye kadar ortak sınırların bulunduÄŸu bölgelerde 30'dan fazla köy ve kasabayı Boko Haram'dan geri aldı. Al Jazeera'nin bölgedeki muhabiri Ahmed Ä°dris, yeni operasyonu "Çad, Nijer ve Kamerun için Boko Haram'ı bozguna uÄŸratmak hayati önemde. Afrika'nın en büyük ekonomisi Nijerya 5 yıldır Boko Haram'la kanlı savaÅŸ yüzünden büyük yara aldı" söyleriyle yorumladı. Ä°dris, Cumartesi IŞİD'e baÄŸlılık yemini eden Boko Haram'ın durdurulmazsa tüm bölgeyi tehdit eder hale gelmesinden korkulduÄŸuna da vurgu yaptı. 

Ocak'taki Afrika BirliÄŸi toplantısından kararlaÅŸtırılan Boko Haram'a karşı ortak askeri güç Çad'ın baÅŸkenti N'Djamena'ya konuÅŸlandırılacak. Diplomatlar, Boko Haram'ın en çok tehdit ettiÄŸi Nijerya ve Kamerun dışında Nijer, Çad ve Benin'den askerlerin Boko Haram karşıtı koalisyona katılacağını söylüyor. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.