Sosyal Medya

Dünya

Yemen Savunma Bakanı Husilerden kurtuldu

Yemen'in başkenti Sana'da evi Şii Husiler tarafından kuşatma altında tutulan Savunma Bakanı Mahmud Subeyhi evden kaçmayı başararak Husi karşıtlarının yoğun olduğu Aden'e gitti.



Al Jazeera'ye konuÅŸan kaynaklara göre Savunma Bakanı Mahmud Subeyhi, baÅŸkent Sana'da Husilerin kuÅŸatma altında tuttuÄŸu evinden kaçmayı baÅŸararak Husi kaarşıtlarının yoÄŸun olduÄŸu ve toplantılar gerçekleÅŸtirdikleri güney kenti Aden'e ulaÅŸtı.

Kaynaklara göre, Subeyhi'ye eÅŸlik eden altı kiÅŸi Sana ile Aden arasında bulunan ve sık sık çatışmaların yaÅŸandığı Taiz kentinde öldürüldü. 6 kiÅŸinin kimler tarafından öldürüldüÄŸü bilinmezken Savunma Bakanı Subeyhi ise herhangi bir yara almadan Aden'e ulaÅŸtı.

Daha önce Yemen'in istifa eden ancak daha sonra istifasını geri çeken CumhurbaÅŸkanı Mansur Hadi de aynı ÅŸekilde Husilerin kuÅŸattığı evinden çıkmayı baÅŸararak Aden'e gitmiÅŸ burada farklı kentlerin yöneticileri ve ileri gelenleriyle toplantılar gerçekleÅŸtirmiÅŸti.

Yemen'in güneyindeki Aden kentinde 15 Åžubat'ta düzenlenen 'GeniÅŸletilmiÅŸ Ulusal BuluÅŸma' toplantısında taraflar "Sana'dan baÅŸka bir kentin baÅŸkent yapılması" çaÄŸrısı yapmıştı. Açıklamada uluslararası toplumun bu karara destek vermesi istenmiÅŸti. Ancak Hadi'nin baÅŸkentin deÄŸiÅŸtirilmesi önerisi anayasada kesin bir deÄŸiÅŸiklik gerektiriyor ve darbeden sonra Yemen'de parlamento henüz toplanabilmiÅŸ deÄŸil. Buna raÄŸmen baÅŸta Körfez ülkeleri olmak üzere birçok ülke Sana'daki elçiliklerini Aden'e taşımaya karar verdi.

BMGK ise, 16 Åžubat'ta Yemen'in baÅŸkenti Sana'da, hükümet ve güvenlik kurumlarını ele geçiren Åžii Husilere, bu kurumlardan silahlı güçlerini çekmeleri ve siyasi liderleri koÅŸulsuz serbest bırakmaları çaÄŸrısı yapmıştı.

 

 
 

 

4 aydır başkentteler

Yemen'de Ä°ran destekli Åžii Husiler, 4 aydan uzun bir süredir baÅŸkent Sana'yı elinde bulunduruyor. Hükümet ile baÅŸkente giren Husiler arasında 21 Eylül 2014'te "Barış ve Ulusal Ortaklık AnlaÅŸması" imzalanmıştı.

Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüÅŸmelerinin kilit ismi CumhurbaÅŸkanı Hadi'nin özel kalem müdürü Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

Husiler bunun ardından CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırdı. Çatışmalarda 9 kiÅŸi öldü, 80 kiÅŸi yaralandı.

CumhurbaÅŸkanı Abdrabbu Mansur Hadi ve BaÅŸbakan Halit Bahhah’ın hükümeti, Husilerin ülkeyi silah baskısıyla otorite altında tutmasını protesto ederek eÅŸ zamanlı istifa ettiÄŸini açıklamıştı. Ancak parlamento toplanamadığı için istifalar hiçbir zaman resmileÅŸmedi.

Parlamento feshedildi

Husiler, geçtiÄŸimiz ay parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluÅŸan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduÄŸunu ilan etmiÅŸti. Buna göre Konsey, 5 kiÅŸiden oluÅŸan BaÅŸkanlık Konseyi'ni seçecek. BaÅŸkanlık Konseyi ise yeni cumhurbaÅŸkanını belirleyecek.

Yemen’de eski devlet baÅŸkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor. Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Kuzeyde ise Ä°ran'ın desteÄŸini alan Åžii Husiler ile Sünni aÅŸiretler sık sık orduyla çatışıyor.

El Kaide ise güçlü olduÄŸu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doÄŸalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doÄŸalgaz ve petrol arzında sorunlar yaÅŸanıyor. Yemen'de açlık sınırında yaÅŸayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaÅŸmış durumda.

Kaynak: Al Jazeera ve ajanslar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.