Sosyal Medya

Coğrafyamız

Türkiye neden Katar'a askeri üs kuruyor?

Katar ve Türkiye, taraflar arasında kuvvet konuşlandırılmasını ve Katar topraklarında Türk askeri üssünün kurulmasını öngören askeri anlaşmayı imzaladı.



Natsionalnaya Oborona (Ulusal Savunma) dergisinin BaÅŸ Editörü, Rusya Savunma Bakanlığı Kamu Konseyi BaÅŸkanı, askeri uzman Igor Korotçenko, Türkiye’nin neden Katar’da askeri üsse ihtiyaç duyduÄŸunu ve Katar’ın bundan kazancının ne olduÄŸunu ÅŸu sözlerle anlattı:

"Ä°ki ülke, bugün bulundukları koÅŸullara baÄŸlı olarak aktüel olabilecek sorunlara ve tehditlere tepki göstermek için ortak güvenlik alanını inÅŸa ediyor. Böyle bir ittifakın ulusal elitlerin çıkarına olduÄŸu ve herhangi bir tehdide nasıl tepki gösterileceÄŸi anlayışını ortaya koyduÄŸu açık.

Ancak bu, bölgedeki durumu deÄŸiÅŸtiremez. Nedeni, Katar ve Türkiye arasındaki askeri ittifakın geliÅŸmelerin eÄŸilimini belirlemiyor olması. Burada, daha küresel ve daha kapsamlı faktörler iÅŸliyor. Bu faktörler, örneÄŸin Ä°slami aşırılık ve bölgedeki bir dizi siyasi hareketin ve örgütün radikalleÅŸmesi, IŞİD’e ve Körfez bölgesindeki yeni tehditlere karşı ortak stratejiler geliÅŸtirmeye zorluyor. Bu nedenle ülkeler, birbiriyle temaslar ve ortak askeri veya siyasi programlar sayesinde tehditlere karşı nasıl mücadele edileceÄŸi konusunda kendi anlayışından hareketle iliÅŸkiler kuruyor."

"Ä°KÄ° ÜLKE ARASINDAKÄ° Ä°ÅžBÄ°RLİĞİ SÜRECEK"

TASAM Başkan Yardımcısı Serdar Erdurmaz ise konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye ve Katar son zamanlarda İŞİD konusunda da iyi iÅŸbirliÄŸi yapıyor, Suriye konusunda da. Bu açıdan bu iliÅŸkiler geliÅŸtirmekte. Sembolik olarak Türkiye’nin Katar ile hem askeri hem de ekonomi alanında iliÅŸkilerini pekiÅŸtirmek, aynı zamanda Sünni kökenli olan mezhepsel inanışında iÅŸbirliÄŸi içinde olduÄŸunu göstermesi açısından iki ülke arasında mutabakat saÄŸlanmış olabilir. Katar’ın OrtadoÄŸu’da etkili olmaya çalıştığını görüyoruz, petrol bakımından çok zengin olmasına raÄŸmen silahlı kuvvetlerinin eÄŸitimi konusunda dışa baÄŸlı olduÄŸunu biliyoruz. Özellikle bu konuda ABD ve Ä°ngiltere ile iÅŸbirliÄŸi içinde. Türkiye de bu askeri iÅŸbirliÄŸi sınırında askeri eÄŸitim yapılması suretiyle deÄŸerlendirebilir. Katar, BirleÅŸik Arap Devletleri ile Hizbullah’a karşı güven saÄŸlamak için iÅŸbirliÄŸi geliÅŸtiriyor. Askeri iliÅŸkiler konusunda Katar’ın Türkiye ile iÅŸbirliÄŸini sürdüreceÄŸini düÅŸünüyorum."

sputniknews

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.