Sosyal Medya

Dünya

İsrail Gazzeli balıkçıyı öldürdü

Gazze Şeridi’nin batı kıyılarında avlanan Filistinli bir balıkçı İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldü. İsrail askerleri, yaralanan iki balıkçıyı ise gözaltına aldı.



Ä°srail deniz kuvvetlerinin bir bottaki üç Filistinli balıkçıya ateÅŸ açması sonucu üç kiÅŸi yaralandı. Yaralılardan 32 yaşındaki balıkçı Tevfik Said Ebu Reyyale kaldırıldığı hastanede öldü.

Filistin SaÄŸlık Bakanlığı Sözcüsü EÅŸref Kudra, botta bulunan diÄŸer iki kiÅŸinin Ä°srail askerleri tarafından gözaltına alınarak götürüldüÄŸünü belirtti.

Anadolu Ajansı'na konuÅŸan Filistin SaÄŸlık Bakanlığı Sözcüsü EÅŸref Kudra, "Filistin kara sularında avlanırken Ä°srail askerleri tarafından açılan ateÅŸ sonucu karın bölgesinden yaralanan balıkçı Ebu Riyale hayatını kaybetti" dedi.

Olaya iliÅŸkin Ä°srail tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

DiÄŸer balıkçılar da gözaltında

Balıkçılar Odası BaÅŸkanı Nezzar AyyaÅŸ, Ä°srail askerlerinin arkadaÅŸları Vahid ve Cihad’ı da 'vahÅŸi bir biçimde' gözaltına aldığını söyledi.

17 Haziran 2014’de Ä°srail hücum botlarından Gazze açıklarındaki Filistinli balıkçılara ağır silahlarla ateÅŸ açılmıştı.

Ä°srail Deniz Kuvvetleri'ne ait hücumbotlar 25 Mart’ta Refah kenti limanındaki balıkçı teknelerine çok sayıda roket fırlatmış, saldırıda isabet alan iki 2 balıkçı teknesi yanmıştı.

Teknelerde mürettebat olarak çalışan yaralı 2 Filistinli yaralanarak hastaneye kaldırılmıştı.

Balıkçılara karşı 129 hak ihlâli

Merkezi Avusturya'nın baÅŸkenti Viyana'da bulunan "Uluslararası Ä°nsanlığın ArkadaÅŸlığı Örgütü" ile Filistin'deki "Ä°nsan Hakları Koruma Merkezi" tarafından ÅŸubat ayı sonunda yayınlanan raporda, "Ä°srail'in 2014'te Filistinli balıkçılara yönelik 129 kere hak ihlâlinde" bulunduÄŸu açıklanmıştı.

Filistin ile Ä°srail arasında 1993'te imzalanan Oslo AnlaÅŸması, Filistinli balıkçıların 20 mil sınırı içinde avlanmasını öngörüyor. Buna raÄŸmen Gazzeli balıkçılara en fazla 6 mil içinde avlanma izni veren Ä°srail, bazen bu sınırı 3 mile kadar indiriyor.

Gazze Åžeridi’ndeki Filistinli balıkçılar hemen her gün Ä°srail askerlerinin deÄŸiÅŸik ÅŸekillerdeki baskılarına maruz kalıyor. Düzenlenen saldırılarda ÅŸimdiye kadar birçok balıkçı öldü, yaralandı ve maddi zarara uÄŸradı.

Balıkçılık, Ä°srail ablukası altındaki Filistinlilerin nadir geçim kaynaklarından biri. Ancak Ä°srail, Filistinli balıkçılara en fazla 6 mil içinde avlanmalarına izin veriyor. Bu sınırı bazen 3 mile kadar indiren Ä°srail sık sık teknelere ateÅŸ açıyor.  

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.