Sosyal Medya

Ekonomi

'Türkiye D-8 ülkeleri arasındaki en aktif ülke'

D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Musavi, Türkiye'nin D-8 ülkeleri arasındaki en aktif ülke olduğunu belirterek, 'Bundan ötürü de geleceğe yönelik vizyonumuz çok parlak' dedi.



GeliÅŸen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, Türkiye'nin D-8 ülkeleri arasındaki en aktif ülke olduÄŸunu belirterek, "Bundan ötürü de geleceÄŸe yönelik vizyonumuz çok parlak" dedi.

Musavi, baÅŸkent Ä°slamabad'da Türkiye-Asya Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen 6. Ä°slam Ülkeleri DüÅŸünce KuruluÅŸları Forumu'nda yaptığı konuÅŸmada, sınır ötesi ticaretin korunması ve geliÅŸtirilmesinde güvenlik önlemlerinin bugün çok yönlü olduÄŸunu söyledi.

Özellikle sınır güvenliÄŸinin, ticaretin geliÅŸtirilmesi hususunda büyük önem taşıdığını ifade eden Musavi, "Bu manada da demokrasi ve barışın saÄŸlanması ticareti güvence altına alıyor" dedi.

Musavi, Ä°slam ülkeleri arasında ticaretin geliÅŸtirilmesinde alınacak korumacı tedbirlerin herkesin sorumluluÄŸu altında olduÄŸunu belirterek, "Tüm uluslar kendi halkları için seçme özgürlüÄŸünü garanti altına almalıdır. Halklar ekonomik ve siyasi seçme özgürlüÄŸü ile güçlendirilmelidir. Ancak ulusun eylemi yetmez. Devletler bu konularda birbirine yardımcı olmalı" diye konuÅŸtu.

KonuÅŸmasının ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Musavi, D-8 ülkeleri arasındaki ticaretin 2013 yılında 133 milyar dolara, üye ülkelerin toplam ticaret hacminin ise 1,8 trilyon dolara ulaÅŸtığını ifade etti. Bu noktada organizasyonun geliÅŸmesi için üye ülkelerin çabaları ile yakından ilgili olduÄŸunu aktaran Musavi, ÅŸöyle devam etti:

"Tüm üye ülkeler D-8 organizasyonunda aktif rol oynamakta ancak elbette Türkiye D-8 ülkeleri arasındaki en aktif ülke. Bundan ötürü de geleceÄŸe yönelik vizyonumuz çok parlak. Ä°nÅŸallah önümüzdeki zirve toplantısında bir yenilenme kaydedeceÄŸiz. 2018 yılında iç ticaret hacminin 500 milyar dolara ulaÅŸtırma hedefimiz var. Bunu baÅŸarmalıyız. Biz daha önce de koyduÄŸumuz hedeflere ulaÅŸtık. 2012 yılındaki 150 milyar dolarlık hedefimize neredeyse yakalamıştık. En kısa zamanda Kuala Lumpur’da toplanacağız ve hedefe ulaÅŸmak için planlarımızı ele alacağız. Malum Arap Baharı, IŞİD ve terör olayları, bütün bunlar bölgedeki ülkelerin ekonomilerini de olumsuz etkiliyor. Biz de D-8 üyeleri arasındaki bazı ülkelerin ikili siyasi iliÅŸkilerindeki meselelerin organizasyonumuzu en az etkilemesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz."

Musavi, dünyada petrol fiyatlarının düÅŸmesinin D-8 ülkelerinin bazılarının ekonomilerini olumsuz yönde etkilediÄŸini ifade etti. Musavi, "Genel konuÅŸacak olursak petrol fiyatlarının düÅŸmesi sadece D-8 üyesi ülkeleri deÄŸil tüm dünyayı etkiliyor. Bu durum bazı ülkeleri olumlu yönde etkilerken bazı ülkeleri de olumsuz etkiliyor. D-8 üyesi ülkelerimizden özellikle Nijerya, Ä°ran, Malezya ve Endonezya etkilendi. Ama bu çok büyük sorun deÄŸil. Bu sorunu birlikte çalışarak çözdük ve çözüyoruz" ifadesini kullandı.

Musavi, gelecek zirve toplantısının Ä°slamabad ve Ä°stanbul'da yapılmayacağını, üye ülkelerle kimin evsahipliÄŸi yapacağı konusunda çalışmaların sürdüÄŸünü söyledi.

D-8 ülkeleri arasındaki yapılması beklenen Tercihli Ticaret AnlaÅŸması'ndaki gelinen son durumu da deÄŸerlendiren Musavi, "AnlaÅŸma sonuçlandırıldı. Üye ülkeler taviz listelerini birbirlerine sunuyor. Bu noktada 8 ülkeden altısı liste deÄŸiÅŸimini yaptı. Ancak anlaÅŸmada halen bazı teknik sorunlar var. Bu sorunları bu yılın içinde çözmeye çalışacağız" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.