Güncel
95 yıllık yaraya merhem olacak
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda karanlık bir dönemi oluşturan ve 95 yıldır sır gibi saklanan İstiklal Mahkemeleri zabıtları, kitaba dönüşüyor. Hukukçu ve tarihçilerden oluşan bir komisyon tarafından yıllardır yürütülen tasnif çalışmaları tamamlandı. 10 ciltlik kitap, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in katılımıyla, kullanılan cüppeler, mühürler ve belgelerin yer alacağı “İstiklal Mahkemeleri” konulu bir sergi açılışında tanıtılacak.
Yıllardır büyük tartışmalarına sebeb olan Ä°stiklal Mahkemelerinin zabıt ve kayıtlarıyla ilgili TBMM’nin yürüttüÄŸü kitap çalışması tamamlandı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında TBMM’ye baÄŸlı olarak kurulan ve binlerce masum sivilin haksız yere idamına hükmeden Ä°stiklal Mahkemelerinin zabıt ve kayıtları, 95 yıl sonra günışığına çıkıyor. Hukukçu ve tarihçilerden oluÅŸan bir komisyonun yıllardır çalışarak tasnif edip günümüz Türkçesine çevirdiÄŸi zabıtlar, 10 ciltlik kitap halinde basılarak kamuoyuna sunulacak.
ÇÄ°ÇEK TARAFINDAN TANITILACAK
Çalışmanın önümüzdeki günlerde, TBMM BaÅŸkanı Cemil Çiçek tarafından, Ä°stiklal Mahkemelerinde kullanılan cüppeler, mühürler, yüzükler, orijinal belgelerin yer alacağı bir sergiyle birlikte tanıtılması planlanıyor. Topal Osman’dan Ä°skilipli Atıf Hoca’ya, Rıza Nur’dan Çerkez Ethem’e, Kazım Karabekir’den Ä°brahim Hakkı Efendi’ye kadar birçok kiÅŸinin yargılandığı mahkemelerin, incelemeye bile açılmayan zabıtlarının kitap haline getirilerek vatandaÅŸların hizmetine sunulması, Türkiye’nin geçmiÅŸiyle ilgili tabuların da yıkılması anlamına geliyor.
USLU: HUKUK CÄ°NAYETÄ° Ä°ÅžLENDÄ°
Konuyla ilgili görüÅŸlerini Yeni Akit’le paylaÅŸan TBMM Ä°dare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, söz konusu çalışmanın Türkiye’nin demokratikleÅŸmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Salim Uslu, “Neresinden bakarsanız bakın, Ä°stiklal Mahkemelerinde hukuk cinayeti iÅŸlenmiÅŸtir. Bu ülkede kim maÄŸdur olmuÅŸsa, hepsinin hakkını-hukukunu savunmak hepimizin görevi. Buna Ä°skilipli Atıf Hoca, Seyit Rıza, Åžeyh Said de dahildir. Bu açıdan, mahkeme zabıtlarının açıklanacak olması son derece önemli” diye konuÅŸtu.
Ä°DAM EDÄ°LENLERÄ°N MEZARLARI BÄ°LE YOK
Hukukçu olmayan milletvekillerinin mahkeme baÅŸkanı olarak görev yaptığı Ä°stiklal Mahkemelerinin 95 yıldır kamu vicdanını kanattığını ifade eden Salim Uslu, “Ben bir milletvekili olarak, Ä°stiklal Mahkemelerinin katlettiÄŸi bütün insanların haklarının teslim edilmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyorum. Mahkemelerde yargılanarak idam edilenlerin mezarları bile belli deÄŸil. Kimi Kürt olduÄŸu için, kimi de dinini yaÅŸadığı için idama çarptırılmıştır” dedi.
O HÂKÄ°MLERÄ°N FOTOÄžRAFLARI DA YAYINLACAK
TürkçeleÅŸtirilen zabıtların bir bölümünün internet üzerinden de yayınlanması planlanıyor. Kitapta, Ä°stiklal Mahkemesi hakimlerinin hepsinin fotoÄŸrafları yer alırken; zabıtların ise orijinallerine yer verilecek.
ZABITLARIN ÖNEMLÄ° BÖLÜMÜ G.KURMAY'DA
Ä°stiklal Mahkemelerinin zabıt ve tutanaklarının bir bölümünün Genelkurmay BaÅŸkanlığı arÅŸivinde tutulduÄŸu, bir kısmının TBMM’ye geri getirildiÄŸi biliniyor. Zabıt ve tutanakların önemli bir kısmı ise hâlâ Genelkurmay BaÅŸkanlığı’nda bulunuyor.
MAHKÛM KIYAFETLERÄ° TBMM'DE
Ä°stiklal Mahkemeleri tarafından idam kararı verilen ve infazı uygulanan mahkûmların bazı kıyafetleri de torbalanmış ve mühürlenmiÅŸ halde TBMM’nin gizli bir bölümünde tutuluyor. Bu kıyafetlerin, idam edilenlerin yakınlarına verilip verilmeyeceÄŸi bilinmiyor.
Henüz yorum yapılmamış.