Sosyal Medya

Dünya

İngiltere'de tek başına iktidar zorlaşıyor

İngiltere'de yaklaşan seçimler öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarında ülkedeki partilerin hiçbirinin tek başına iktidar olacak oya ulaşamayacağı görülüyor



Ä°ngiltere'de genel seçimler öncesinde yapılan anketler, ülkede herhangi bir siyasi partinin tek başına iktidar olamayacağına iÅŸaret ediyor.

"YouGov" adlı araÅŸtırma ÅŸirketinin yaptığı son ankete göre, muhalefetteki Ä°ÅŸçi Partisi'ne destek yüzde 35, Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron'ın lideri olduÄŸu Muhafazakar Parti'ye destek yüzde 31, Avrupa BirliÄŸi ve göçmen karşıtı görüÅŸleriyle bilinen BirleÅŸik Krallık Bağımsızlık Partisi'ne (UKIP) destek yüzde 15, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'ye destek yüzde 6, YeÅŸil Parti'ye destek ise yüzde 8 civarında seyrediyor.

Bir baÅŸka araÅŸtırma ÅŸirketi "Populus", Ä°ÅŸçi Partisi'ne desteÄŸi yüzde 34, Muhafazakar Parti'ye desteÄŸi yüzde 32 olarak gösterirken, "Opinium" adlı kamuoyu araÅŸtırma ÅŸirketine göre ise Ä°ÅŸçi Partisi bir puan farkla Muhafazakar Parti'nin önünde yer alıyor.

Mevcut anketler, genel seçimde ülkede herhangi bir siyasi partinin tek başına iktidar olamayacağına iÅŸaret ediyor. 2010 yılında yapılan genel seçimlerin ardından 36 yıl aradan sonra kurulan koalisyon hükümetinin devam etme olasılığı yüksek görünüyor. Ancak, genel seçimden bu yana kamuoyu desteÄŸini büyük oranda kaybeden Liberal Demokrat Parti'nin olası bir koalisyon hükümetinde yer alması mümkün gözükmüyor.

PARTÄ°LERÄ°N GÜNDEMÄ° GÖÇ KONUSU

Bu arada, siyasi parti liderleri genel seçim yaklaÅŸtıkça kampanyalarına hız veriyor ve yeni dönemle ilgili programlarını açıklıyor. Göç konusu ise partilerin seçim öncesinde en çok deÄŸindikleri konuların başında geliyor.

Cameron'ın lideri olduÄŸu Muhafazakar Parti Ä°ngiltere'ye yapılan yıllık net göçü 100 binin altına indirme hedefinden uzak görünüyor. Ülkede, Eylül 2013-Eylül 2014 döneminde net göç 298 bin kiÅŸi olarak açıklanmıştı. David Cameron'ın göçü 100 binin altında indirme hedefini, yeniden seçilmesi halinde hayata geçirmesi bekleniyor.

Ä°ÅŸçi Partisi "kontrol edildiÄŸi takdirde göçün ülke geleceÄŸi ve ülkenin kalkınması için önemli olduÄŸunu" savunuyor.
Göçmen karşıtı görüÅŸleriyle bilinen BirleÅŸik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage ise hükümette yer alması halinde göçe yıllık 50 bin kiÅŸi sınırı getirilmesi ve göçmenlerin devlet yardımlarından faydalanmasının önlenmesi gerektiÄŸini dile getiriyor. Geçen yıl Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük baÅŸarı elde eden UKIP'in, genel seçimde parlamentoda halihazırda 2 olan milletvekili sayısını artırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

BirleÅŸik Krallık'ta genel seçim 7 Mayıs'ta yapılacak ve siyasi partiler 650 koltuklu Ä°ngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'na girmek için yarışacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.