Sosyal Medya

Güncel

İstanbul'da öldürülen Tacik muhalif kimdir?

İstanbul'da dün akşam öldürülen Tacik muhalif, 2012'den bu yana Rahman rejimine karşı mücadele eden bir işadamıydı



Ä°stanbul Fatih'te dün akÅŸam silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Umarali Kuvatov, Tacikistan lideri Ä°mamali Rahman'a karşı muhalefet eden Tacik liderlerden birisiydi.

Kuvatov, 2012'de Rahman yönetimine karşı Grup 24 isimli muhalif bir oluÅŸum kurdu.

Kuvatov, muhalif çalışmalarını sürdürürken hakkında çeÅŸitli davalar açıldı. Davaların çoÄŸunun konusu siyasi deÄŸildi. Aynı zamanda iÅŸadamı olan Kuvatov, davaların birinde Kuvatov, zimmetine 1 milyon 250 bin dolar para geçirmekle suçlanıyordu.

Umarali Kuvatov 2012 yılında Tacikistan'dan kaçarak yurt dışında yaÅŸamaya baÅŸladı. Kuvatov yurtdışına çıktıktan sonra Tacikistan hükümetini birçok konuda eleÅŸtiren açıklamalarda bulundu. Grup 24, çoÄŸunlukla Rusya ve Türkiye'de yaÅŸayan Tacik vatandaÅŸlarının gayrıresmi diasporası olarak bilindi. Bu arada Kuvatov önce Dubai'ye gitti, ardından Türkiye'ye yerleÅŸti.

2014 yılının sonbaharında, Kuvvatov sosyal medya üzerinden bir çaÄŸrıda bulundu, bu mesajında Tacikistan vatandaÅŸlarını 10 Ekim 2014 günü DuÅŸanbe'de eylem düzenlemeye davet etti. Eylem, "Rahman'sız Tacikistan" sloganıyla düzenlenecekti. Eylemden bir gün önce Tacikistan Yüksek Mahkemesi Grup 24'ü aşırı bir örgüt ilan etti. 10 Ekim günü ise yetkililer Tacikistan genelinde kısa mesaj servislerini engelledi ve Tacikistan'ın en büyük bağımsız medya kuruluÅŸu olan Asia-Plus'un internet sitelerini yasakladı.

19 Aralık 2014 tarihinde Umarali Kuvvatov, geçersiz vize kullandığı gerekçesiyle Türk polisi tarafından gözaltına alındı. 16 Ocak 2015'te Tacikistan, Türk makamlarına Umarali Kuvvatov'un iadesi için baÅŸvuruda bulundu. Grup 24 lideri, BM'de mülteci statüsünde olduÄŸu için 3 Åžubat günü Ä°stanbul'da tutulduÄŸu hapishaneden tahliye edildi.

Öte yandan Kuvatov'un liderliÄŸini yaptığı Grup 24'ün bazı yöneticileri Rusya'da tutuklu bulunuyor.

Ä°stanbul Fatih'te oturan Kuvatov, dün akÅŸam saatlerinde silahlı saldırı sonucu öldü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.