Sosyal Medya

Güncel

Cemil Bayık: Önce çözüm sonra silah bırakma

Cemil Bayık, silahların bırakılması çağrısıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Önce çözüm, sonra silahların bırakılması" diyerek hükümetin atması gereken adımlar olduğunu savundu



Cemil Bayık, hükümet ile HDP heyeti toplantısında Abdullah Öcalan’ın PKK’ya silah bırakma çaÄŸrısı yaptığının açıklanmasının ardından, ilk kez deÄŸerlendirmelerde bulundu. Ortak açıklamanın önemli olduÄŸunu, silahların bıraktırılması beyanına karşılık hükümetin adım atması gerektiÄŸini belirten Bayık, "Tüm dünyada bu tür sorunlar için ÅŸöyle bir çözüm geliÅŸiyor. Önce çözüm, daha sonra silah bırakılıyor" dedi.

Abdullah Öcalan’ın silahlı mücadelenin bırakılması çaÄŸrısını 'Azadiya Welat’ gazetesindeki köÅŸesinde deÄŸerlendiren Bayık, ortak açıklamanın Türkiye’nin demokratikleÅŸmesi ve Kürt sorunun çözümü için çok önemli bir geliÅŸme olduÄŸunu belirtti.

Bayık ÅŸunları yazdı: Bu ortak açıklama ile bir Kürt sorunu geniÅŸ çerçevede gündeme oturdu. Bir kez daha görüldü ki, Türkiye’deki siyasi ve toplumsal gündemin ana maddesi, Türkiye’nin demokratikleÅŸmesi ve Kürt sorununun çözümüdür. Açıklanan ortak belge ve 10 madde, Türkiye’nin demokratikleÅŸmesi ve Kürt sorununum çözümünün baÅŸlangıcıdır. Bu belge ÅŸu anlama geliyor. Geçen kasım ayında Abdullah Öcalan tarafından devlete ve bize sunduÄŸu demokratik çözüm taslağının legalleÅŸmesidir. Bu belgeden bir söz ya da bir maddenin çıkartılması ya da birbirinden ayrılması olmaz. Belge tek parçadır.

’AKP’NÄ°N ADIM ATMASI GEREKÄ°R’

Bayık, Kürt sorunun çözümü ve Türkiye’de silahların bırakılması konularının birbirinden ayrı deÄŸerlendirilemeyeceÄŸini kaydederek ÅŸöyle devam etti: Tüm dünyada bu tür sorunlar için ÅŸöyle bir çözüm geliÅŸiyor. Önce çözüm, daha sonra silah bırakılıyor. Bu aÅŸamaya gelmeden önce ateÅŸkesin ve eylemsizliÄŸin oluÅŸturulması gerekiyor. Zaten belgede de bu gösteriliyor. Bugüne kadar biz adım attık, fakat hükümet sorumluluklarını yerine getirmedi. Önder Apo ÅŸimdi de tarihi bir adım atıyor. EÄŸer AKP, 2013 yılı gibi yaklaşırsa ve atılan adımları cevapsız bırakırsa, büyük bir yanlışlık yapmış olacaktır. Silahların bıraktırılması beyanına karşılık AKP’nin adım atması gerekir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.