Dünya
Üç ülke Nil'i, beş ülke ise Hazar'ı bölüştü
Sudan'da Rönesans Barajı ile ilgili yapılan müzakerelerde Sudan, Mısır ve Etiyopya "ilkelerde'' anlaştı. Hazar Denizi de beş ülke arasında bölüşüldü.
Sudan, Mısır ve Etiyopya dışiÅŸleri bakanlarının, Hedasi (Nahda) Barajı ile ilgili Sudan'ın baÅŸkenti Hartum'da gerçekleÅŸtirilen müzakerede "ilkeler anlaÅŸması" saÄŸladıkları bildirildi.
Sudan DışiÅŸleri Bakanı Ali Kerti, düzenlenen ortak basın açıklamasında, DoÄŸu Nil havzası ile Nahda Barajı'ndan faydalanma ve iÅŸbirliÄŸi konusunda "ilkeler anlaÅŸması" ile ilgili 3 ülke arasında tam uzlaşı bulunduÄŸunu belirtti.
Mısır DışiÅŸleri Bakanı Samih Åžükri de bu ilkeler anlaÅŸmasının, siyaset ve sanat istikametinde atılan iÅŸbirliÄŸi adımlarının baÅŸlangıcı olduÄŸunu vurguladı.
Bu anlaÅŸmanın, Nil Nehri'nin döküldüÄŸü Sudan ve Mısır'ın endiÅŸelerine cevap verdiÄŸini kaydeden Åžükri, 3 ülkeden uzmanların bugün, 3 gün sürecek toplantılara baÅŸlayacağını dile getirdi.
Etiyopya DışiÅŸleri Bakanı Tedros Adhanom da elde edilen sonuçlardan memnun olduklarını ifade ederek, anlaÅŸmaya varılan ilkelere uyacaklarına iÅŸaret etti.
Dışişleri bakanları, varılan "ilkeler anlaşmasının" ayrıntıları ile ilgili bilgi vermedi.
Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan birini teşkil eden Mavi Nil'in yatağını değiştirerek, Nahda Barajı'nın inşasına başlamasıyla nehrin sularının kullanımı konusundaki tartışmalar alevlenmişti.
Mısır, Nil konusunu "kırmızı çizgi" olarak ilan ederken, Nil yatağında yer alan Afrika ülkeleri Etiyopya, Kenya, Burundi, Uganda, Ruanda, Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, nehir sularının adil paylaşımını istiyor.
HAZAR DA BEÅž ÜLKE ARASINDA BÖLÜÅžÜLDÜ
Hazar Denizi de Azerbaycan, Rusya, Ä°ran, Kazakistan ve Türkmenistan arasında bölüÅŸüldü.
Azerbaycan'da dün düzenlenen Astrahan zirvesinde su yüzeyinin bölünmesi, güvenlik, gemicilik, biyolojik kaynakların korunması, olaÄŸanüstü haller, hidrometeoroloji konularında uzlaÅŸma saÄŸlandı.
Hazar'ın dibinin bölünmesi bazı ülkeler arasında çözülmüÅŸ durumda. Su yüzeyinin bölünmesi konusunda da beÅŸ ülke mutabakat saÄŸladı. Bazı detaylar üzerinde müzakereler devam ediyor.
Astana'da yeni bir zirve düzenlenecek ancak nihai sözleÅŸme üzerinde yüzde 80'nin üzerinde mutabakat saÄŸlanmış durumda.
Henüz yorum yapılmamış.