Sosyal Medya

Güncel

Türkiye operasyona katılıyor!

Musul'daki IŞİD operasyonunda Türkiye'nin rolü belli oldu.



Tıpkı Libya modelinde olduÄŸu gibi Türkiye, operasyona lojistik ve sivillerin tahliyesinde destek verecek.

AkÅŸam'da yer alan habere göre; 
Koalisyon güçleri ve Irak Ordusu’nun, Musul’da IŞİD’e yönelik operasyon için hazırlıkları sürüyor. Operasyona iki kargo uçağı lojistik malzeme desteÄŸinde bulunan Türkiye’nin, süreç içinde hangi sınırlarda desteÄŸe devam edeceÄŸi de netleÅŸti. Buna göre Türkiye, Musul operasyonunda muharip bir görev almayacak. Ankara’nın bu konudaki kararlılığı, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu tarafından ABD’de yapılan açıklamada da vurgulandı. Türkiye’nin Musul operasyonunda daha önce “Libya modeli” bir rol üstlenebileceÄŸini ifade etti. Türkiye, Kaddafi dönemindeki operasyonda Libya’daki sivillerin tahliyesini gerçekleÅŸtirmiÅŸ ve hava kuvvetlerine baÄŸlı uçaklarla sadece “izleme ve istihbarat” görevi icra etmiÅŸti. Türkiye’den gönderilen uçak ve gemilerle birkaç gün içinde 25 bin sivilin Libya’dan tahliyesi gerçekleÅŸmiÅŸti. 

Açık kapı politikası 
Türkiye’nin Libya’da baÅŸarıyla gerçekleÅŸtirdiÄŸi bu görevi, Musul operasyonu sürecinde de üstlenebileceÄŸine dikkat çekiliyor. Ankara’nın bu kapsamda, Irak Ordusu’na yeni lojistik yardımlar gönderebileceÄŸi, koalisyon güçlerinin hava operasyonu sürecinde izleme görevi üstlenebileceÄŸi ve Musul’da yaÅŸayan sivillerin bölgeden tahliyesinde aktif destek saÄŸlayabileceÄŸi ifade ediliyor. Olası tahliye halinde Türkiye, daha önce olduÄŸu gibi açık kapı politikası uygulayacak, baÅŸta kadın ve çocuklar olmak üzere tüm sivillerin sıcak bölgeden hızlı çıkarılması konusunda kilit rol üstlenecek. Türkiye, Irak Ordusu’na ve peÅŸmergelere yönelik lojistik ve eÄŸitim desteÄŸini de sürdürecek. Hali hazırda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne baÄŸlı peÅŸmerge güçleri ile Musul Ulusal Muhafızları’na yönelik eÄŸitim faaliyetlerini yürüten Ankara, bu programı devam ettirecek. 

Operasyon çok mezhepli olmalı
ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden, Enbar ve Salahaddin vilayetlerindekiler de dahil olmak üzere Irak’ta IŞİD militanlarına karşı devam eden askeri operasyonlar hakkında Irak BaÅŸbakanı Haydar Abadi ile telefon görüÅŸmesi yaptı. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Biden’ın görüÅŸmede, “Tikrit yakınlarındaki operasyonu baÅŸlatmadan önce ulusal cephe inÅŸa ettikleri için” Irak BaÅŸbakanı Abadi ve diÄŸer Iraklı liderleri övdüÄŸü belirtildi. 

ABD ÖNCÜLÜÄžÜNDE BÄ°R KOALÄ°SYON
Amerikalı yetkililer, Irak güçleri tarafından IŞİD’in kontrolündeki Tikrit kentini geri almak için baÅŸlatılan ve ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun yer almadığı geniÅŸ kapsamlı operasyonda Ä°ran ve Åžii milislerin varlığının, mezhepsel gerilimleri tırmandırabileceÄŸinden duyulan endiÅŸeyi dile getirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise Musul’daki operasyonun da çok mezhepli olmasını ve ülkenin çeÅŸitliliÄŸini yansıtmasını beklediklerini ifade ederek ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun da operasyona destek verebileceÄŸini söyledi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.