Sosyal Medya

Coğrafyamız

Bulgaristan ve Azerbaycan Nabucco'nun peÅŸinde

Bulgaristan'a resmi bir ziyarette bulunan Azerbaycan lideri Aliyev Bulgaristan Başbakanı Borisov'la bir araya geldi. İki lider Nabucco'yu hayata geçirmek istediklerini dile getirdi



Bulgaristan BaÅŸbakanı Boyko Borisov, Hazar gazının Türkiye üzerinden Avrupa BirliÄŸi ülkelerine taşınmasını öngören, ancak "askıya alınan" Nabucco Projesi'nin hayata geçirilmesini isteyeceklerini açıkladı.

Bulgaristan'a resmi ziyarette bulunan Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev, CumhurbaÅŸkanı Rosen Plevneliev ile görüÅŸtü, iki ülke arasında "stratejik iÅŸbirliÄŸi protokolü" imzalandı. Aliyev, daha sonra Bulgaristan BaÅŸbakanı Borisov'u kabul etti.

GörüÅŸmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, BaÅŸbakan Borisov, ülkesinin AB'nin sadık bir üyesi olduÄŸunu belirterek, "Daha önce üçüncü enerji paketiyle ilgili AB'nin bizden talep ettiÄŸi tüm koÅŸulları yerine getirdik. Åžimdi ise Nabucco'nun yeniden hayata geçirilmesini isteyeceÄŸiz. Kaynak çeÅŸitlendirilmesi böyle olur" diye konuÅŸtu.

Borisov, AB'nin de enerji kaynakların çeÅŸitlendirilmesini istediÄŸini belirterek, "Avrupa Komisyonu'ndan tam anlayış bekliyoruz" dedi.

Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Aliyev de Hazar ve OrtadoÄŸu doÄŸalgazını Batı'ya taşıması planlanan Güney Gaz Koridoru Projesine önem verdiklerini ifade ederek, "Ülkemiz bu projeye aktif olarak katılıyor" ifadesini kullandı.

Aliyev, Bulgaristan ile iliÅŸkilerinin saÄŸlam siyasi bir temele oturduÄŸunu belirterek, "Bulgaristan, Azerbaycan'ın AB ile olan iliÅŸkilerinde de önemli rol oynuyor. Azeri ÅŸirketler Bulgaristan'daki yatırım olanaklarına büyük ilgiyle yaklaşıyor. Ülkemiz ulaşım koridorların oluÅŸturulmasında öncülük yapıyor" diye konuÅŸtu.

Stratejik iÅŸbirliÄŸi protokolü, enerji, ilaç sanayi, biliÅŸim teknolojileri, altyapı projeleri ve turizm gibi alanlarda iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸtirilmesini öngörüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.