Sosyal Medya

Güncel

Kerry İran gündemiyle Riyad'da

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran ile devam eden nükleer müzakereler ve Tahran'ın bölgedeki etkisiyle ilgili Suudi Arabistan yönetimini yatıştırmak amacıyla Riyad'a gitti.



Sabah saatlerinde Riyad'a ulaÅŸan Kerry bu ziyarette, Suudi Arabistan’ın, Ä°ran ile varılabilecek olası bir nükleer anlaÅŸmadan duyduÄŸu endiÅŸeleri yatıştırmayı hedefliyor.

GörüÅŸmelerde, Yemen’deki istikrarsızlıktan çıkış yolu ve OrtadoÄŸu'daki diÄŸer meseleler de masada olacak.

ABD'li yetkililere göre, Kerry Riyad'a, Tahran’la nükleer görüÅŸmelerde bir anlaÅŸmaya varıldığı takdirde bunun Ä°ran’a nükleer silah imkânı saÄŸlamayacağını iletecek.

Yetkililer, Tahran’la anlaşıldığı takdirde Washington’un güvenlik meselelerinden taviz de vermeyeceÄŸinin altına çizdi.

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz’le bir araya gelecek Kerry, ayrıca Körfez Ülkeleri Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (KÄ°K) ülkelerinin dışiÅŸleri bakanlarıyla da görüÅŸecek.

Suudi Arabistan, bölgedeki en büyük rakibi olan Ä°ran’ın nükleer silah elde etme ihtimalinden kaygılarını saklamıyor.

Tahran'ın Suriye ve Yemen'deki etkisinden de rahatsız olan Riyad, olası bir anlaÅŸmanın Ä°ran'ı daha da rahatlatmasından ve bölgedeki etkisini daha da artırmasından endiÅŸe ediyor.

Ä°ran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer görüÅŸmelerin son günü 31 Mart. Bu tarihe kadar taraflar arasında bir siyasal anlaÅŸma çerçevesi oluÅŸturulması hedefleniyor.

Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde Obama yönetimine nükleer müzakerelerle ilgili ağır eleÅŸtirilerine raÄŸmen Washington müzakerelere devam kararı aldı. DışiÅŸleri Bakanı Kerry de 15 Mart'ta müzakerelere katılacağını söyledi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.